РУСКИ АМБАСАДОР ЧЕПУРИН: „Косово ће увек бити део Србије!“

RUSKI AMBASADOR ČEPURIN: „Kosovo će uvek biti deo Srbije!“

3 avgusta 2016

Aleksandar-Cepurin-1-720Ambasador Rusije u Beograd Aleksandar Čepurin ocenio je da postaje sve jasnije da Evropskoj uniji, koja je posrednik u rešavanju konflikata između Srbije i Kosova, „ponestaje snaga da obezbedi čak i sprovođenje prvog Briselskog sporazuma“.

Ambasador Rusije u Beograd Aleksandar Čepurin ocenio je da postaje sve jasnije da Evropskoj uniji, koja je posrednik u rešavanju konflikata između Srbije i Kosova, „ponestaje snaga da obezbedi čak i sprovođenje prvog Briselskog sporazuma“.

– Evropska unija uz saglasnost Beograda je preuzela ulogu posrednika u rešavanju konflikta. Ali danas je sve jasnije da joj nedostaje snage da obezbedi sprovođenje čak i prvog sporazuma – rekao je Čepurin u intervjuu TV Most iz Zvečana.

On je naveo i da veruje da će Kosovo ostati deo Srbije, kao i da su stav i pristup koji Srbija zauzme od ključnog značaja u rešavanju kosovskog problema.

– Kosovo nije država, Kosovo je de fakto protektorat. Onda zašto hoće da stvori vlastitu vojsku? Potrebna je jasna reakcija međunarodne zajednice. Neke su stvari sasvim očigledne, a posrednik o njima treba da iznosi jasan stav . Verujemo da će Kosovo ostati deo Srbije i da će srpski narod na Kosovu i Metohiji biti potpuno zaštićen – rekao Čepurin i dodao da su dobro poznai pritisci da se ono progura u neke od međunarodnih organizacija.

Govoreći o pitanju Kosova i Metohije i Rezoluciji SB UN 1244, koja je, kako navodi, „temeljni dokument koji su svi prihvatili i koji je osnov za rešavanje kosovskog problema“, Čepurin je ocenio da je važno da Beograd ne priznaje jednostrani akt secesije.

– Pristup Srbije, stav Srbije imaju i imaće ključni značaj. Evropska unija ima neke okvire svog delovanja koje je utvrdio Savet Bezbednosti UN, koje treba da poštuje. Ne bi trebalo da na svoju ruku predaje neke nadležnosti kosovskim vlastima. Kada nemamo drugog rešenja, nemamo saglasnosti, treba da čuvamo ono što imamo – rekao je Čepurin.

Prema njegovoj oceni, dogovori iz Briselskog sporazuma, dokumenta koji može da doprinese rešavanju problema na Kosovu, se loše realizuju.

Čepurin je naveo da je je jedan od najvažnijih delova tog sporazuma formiranje Zajednica srpskih opština, kao i da kašnjenje u njenom osnivanju predsavlja problem.

– Zaštita prava Srba i stvaranje Zajednice – to su, sa moje tačke gledišta, ključne stvari za napredak dijaloga Beograda i Prištine. Imamo mnogo problema koji bi trebalo da budu rešeni uz pomoć međunarodne zajednice – problem otimanja imovine, rušenja srpskih kuća. Druga stvar su srpske izbeglice sa Kosova. Opet isto – postoje sporazumi i potrebno je stvarati uslove. Treće je očuvanje srpskog verskog kulturnog nasleđa – rekao je Čepurin.

– Generalno, kao prvo, treba da idemo napred bez sukoba, bez krvi. I tako tražimo da rešimo te probleme na miran način. Druga stvar, koja je bitna – to su prava Srba na Kosovu. I ovde vrlo važnu ulogu ima Zajednica srpskih opština. U Briselu je potpisan dokumenat, i kad govorimo da treba da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, mislimo da se moraju ispuniti već postignuti dogovori – rekao je ruski ambasador u Beogradu.

On je dodao da su svi svesni da je „ljudima na Kosovu i Metohiji vrlo važno da imaju posao, platu za rad, da izdržavaju decu, da prežive”.

– Kada je takva ekonomska situacija i na jugu i na severu Kosova, onda naravno nema osnova za veliki optimizam. A kad govorimo da se 300-350 militanata sa Kosova sada nalazi u Siriji – onda šta očekuje ovaj region kada se taj rat završi? Zbog tih faktora ne možemo da razgovaramo mirno, racionalno i sa optimizmom. Ali ako imamo ove probleme, treba da ih nekako rešavamo – rekao je on.

Svaki put kada se Srbija nalazi u komplikovanoj situaciji obrati se Rusiji

Govoreći o odnosu Srbije i Rusije Čepurin je rekao da su odnosi dve suverene zemlje uspostavljeni pre više od 500 godina i da „svaki put kada se Srbija nalazi u komplikovanoj situaciji i nema kome da se obrati, obraća se Rusiji, i Rusija koliko može se trudi da joj pomogne“.

– Trudimo se da Srbiji na svaki način pomažemo kada je to moguće. Želeli smo da izgradimo Južni tok, ali EU to nije dopustila. Imamo režim slobodne trgovine, koji je jako koristan za Srbiju. I više drugih pogodnosti, sporazuma. Sarađujemo sa Srbijom, i naša saradnja nije uperena ni protiv koga. Nema valjanih razloga da bi neko pokušavao da naruši naše odnose. A i Kosovo je važan elemenat. Podržavamo stav Srbije, trudićemo se da učinimo ono što će Srbima najviše koristiti – rekao je Čepurin.

KOMENTARI2 komentara

  1. Kulak says:

    Počelo je.Ruski specijalci i padobranci stižu u Srbiju.

  2. RUSOS says:

    RUSI DOLAZE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *