РУСКИ АМБАСАДОР ОТКЛОНИО СВЕ ДИЛЕМЕ: Ево да ли Путин стиже у Србију

RUSKI AMBASADOR OTKLONIO SVE DILEME: Evo da li Putin stiže u Srbiju

17 oktobra 2020

AMBASADOR Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko odbacio je danas navode o otkazivanju posete ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji kao „potpunu i neodgovornu izmišljotinu“.„Neverovatna je pisanija u listu ‘Danas’ da je ruski predsednik Vladimir Putin ‘otkazao’ srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću. To nema nikakve veze sa stvarnošću i jeste potpuna i neodgovorna izmišljotina“, napisao je Bocan-Harčenko na Tviteru.

Ambasador je naveo da su predsednici Rusije i Srbije „u stalnom i sadržajnom kontaktu i uvek međusobno koordinišu svoje poteze“.

Čim dođe vreme, sve će biti zvanično obelodanjeno“, dodao je Bocan-Harčenko.

Pozivajući se na nezvanične izvore iz diplomatskih krugova, list „Danas“ je danas objavio da Putin neće posetiti Beograd u oktobru, kako je ranije najavljivano.

List tvrdi da Kremlj nije otkrio zbog čega se Putin predomislio i odustao od planiranog dolaska, ali da „Rusima svakako nije po volji nedavno približavanje Srbije pozicijama SAD u spoljnopolitičkom domenu“ što je „naročito došlo do izražaja prilikom nedavnog potpisivanja sporazuma u Beloj kući, o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u junu, nakon sastanka s predsednikom Rusije u Moskvi, rekao da mu je Putin potvrdio da u oktobru stiže u posetu Srbiji i da će to biti „veličanstven događaj“ jer će tada biti otvoren i Hram svetog Save na Vračaru.

(Beta)

KOMENTARI8 komentara

 1. Milan says:

  Vučić bi da voda Putina po Srbiji kao vašarsku mečku. Priznajem dosad je u tome imao uspeha, ali u tim susredima davno se primećuje sračunata ćiftinska lukavost tipična za Balkan. Zbog aktuelnih sukoba na Karabahu koje je veoma aktivno prenela Turska sa Bliskog istoka, brže nego dobar atletičar štafetnu palicu, ne verujem da će Putin doći u posetu Beogradu.

 2. Dragi says:

  Koliko ja pratim ruske portale, a pratim ih ne manje nego naše, u Rusiji se uopšte ne spominje o predstojećoj poseti predsednika Putina Srbiji. Vrlo će se brzo znati, ko govori istinu, ambasador Boca-Harčenko ili list Danas.

  • Slobodanka says:

   Dragi, u nekoliko tekstova na ruskim portalima postoji važan detalj koji naši mediji ne prenose. Jermenija nije pozvala ODKB da joj pruži pomoć povodom sukoba na Karabahu. Putin jeste prvih dana sukoba najavio da će ODKB pomoći svojoj članici Jermeniji, ali ta članica nikad nije pozvala ODKB u pomoć. To jeste rizik na prvom mestu za Karabah, ali i za Jermeniju, jer jasno je da PVO odbranu u poledjini drži Jermenija, a dostavlja im i drugo naoružanje, jasno je da se ono tokom rata troši. Pašinjan povodom toga kaže mi imamo saveznika (misli na ODKB) ali branimo se sami. Bilo je dolaska dobrovoljaca iz Francuske i Grčke, ali očigledno savremeni ratovi ne dobijaju se na patriotizam. Pašinjan je prvenstveno igrao na kartu medjunarodnog priznanja nezavisnosti napadnutog N. Karabaha, ako pozove ODKB takva priznanja manje je verovatno da bi se desila. No, i ovako nema tih priznanja. U dosadašnjem toku rata Karabah gubi teritorije najviše u južnom delu prema Iranu, nešto malo su izgubili na severoistoku, dok centralni deo zasad dobro se drži. Šta se može dalje desiti? Ako nastave da gube teritorije, ogorčeni Jermeni će se pobuniti protiv sorošoidnog Pašinjanina. Njegov odlazak bio bi plus za Rusiju. Glavni dobavljač oružja i za Jermeniju i za Azerbejžan je Rusija, s tim da Azerbejdžan u tome se značajno oslanja na Tursku. Očigledno je da trenutno Jermeni su u nepovoljnijem položaju od Azerbejdžanaca.

  • Slobodanka says:

   Putin sada ima prostora za tvrdju politiku prema Jermeniji sve do odlaska sorošoidnog Pašinjanina. To bi bila "obojena revolucija" na ruski način. Medjutim Zapadu odlazak prozapadnog premijera i njegove vlade sigurno ne odgovara. Šta preostaje Zapadu? Zapad će takodje morati da da doprinos da ovaj sukob se zaustavi. Prizanja nezavisnosti Karabaha sa Zapada najverovatnije neće biti jer time bi još više povećali svoj rascep sa Turskom.

  • Slobodanka says:

   Evo jednog novijeg teksta na tu temu. "Voйna v Karabahe: ceйtnot Alieva i amerikanskaя ruletka Pašinяna". Vidi se iz ovog teksta šta bi Bajden preduzeo ako preuzme vlast od Trampa. Takođe da Pašinjan i njegovi računaju na pobedu Bajdena. ... Stvarno treba biti glup i zao pa očekivati da će se Putin šećkati sa Vučićem tamo negde po Srbiji, dok su aktuelni ovakvi problemi na Kavkazu.

 3. petrovgrad says:

  Ja sam za čvrstu saradnju sa Rusijom. To je moje opredeljenje. Putin je meka slovenska duša i popustljiv je. Oprašta svima, kao Staljin kad je ušao u Berlin. Sve je oprostio Nemcima. Rusi nisu nijednog Nemca ubili iz odmazde. Nemci su iz odmazde streljali čitava sela u Rusiji. Za Srbiju da ne pominjamo 100 za 1. Ja očekujem da se Rusija brzo oporavi i ojača, da ne bude ponižena kao sada da joj svaka vaška uvodi sankcije. Nas su ekonomski dotukle sankcije a na kraju i ratovi.Setimo se šta su nam zla nanele sankcije. Doduše nisu takvog uticaja na Rusiju, ali sigurno im štete.

 4. petrovgrad says:

  Putin je uvek dobrodošao u Srbiju, ali naprimer u Crnu Goru, Litvaniju, Holandiju, mu je zabranjen ulazak zbog sankcija. Kako njemu tako i svim visokim zvaničnicima. Svi će reći. Šta će oni u Crnu Goru. Slažem se sa time, šta ako bi hteli ne bi im dozvolili da kroče. Pricipi su u pitanju i međunarodno poniženje Rusije, a ne lično da li bi Putin došao u Budvu ili Kotor.

 5. persida says:

  Putin dolece da poljubi Vuckovu stiklu, ipak je Vucko Trampov miljenik, sto bi i Putin hteo da bude.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *