РУСКИ АМБАСАДОР ПОРУЧИО: Русија се враћа на Балкан, а Србија главни савезник!

РУСКИ АМБАСАДОР ПОРУЧИО: Русија се враћа на Балкан, а Србија главни савезник!

15 децембра 2019

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко поручио је да је очигледно да политика Русије на Балкану никад није била активнија него данас, узимајући у обзир последњих неколико деценија.

„Интерес Русије је да сарађује са сваком земљом у региону, ако то желе, али јасно је да најбоље односе има са Србијом као највећом и најмоћнијом земљом региона, засноване на традицији, али и прагматизму“, рекао је руски дипломата.Он је додао да је циљ Русије јачање присуства на Балкану, али да то подразумева решавање заједничких задатака и узајамно поштовање.

„Балкан је важан регион за стабилност и сарадњу у Европи и без решавања отворених питања то неће бити могуће. Балкан је важан и за привредну, економску и енергетску сарадњу у Европи, као и очување хуманитарних веза“, навео је он.

Према његовим речима, за Русију је овај регион важан и с обзиром на верске и духовне везе.

„Сада са Србијом имамо најбољу сарадњу. Никада није била тако присна. Најважнија тема је Косово и ту постоји подршка, али и узајамна подршка у међународним институцијама, као што су УН“, каже Боцан-Харченко.

Балкан инфраструктурна раскрсница Европе

Он је истако да је најважнији економски пројекат наставак „Турског тока“.

„Све се одвија у оквиру договореног и верујемо да ће то бити реализовано следеће године и да ће Европа имати још један извор гаса и прилику да ојача енергетску безбедност, као и регион. Не могу да прихватим тезу да се већим испорукама гаса, нафте јача зависност Балкана од Русије. Не, то је узајамна зависност, својеврсна интеграција“, рекао је он.

Балкан, додаје, јесте, био је и остаће инфраструктурна раскрсница Европе.

Амбасадор је истакао да су све активности Русије у складу са процесима европских интеграција региона, и то је најважније.

„То је питање, каже, које изазива највише забринутости. Интерес Србије и других земаља региона за чланство у ЕУ није сметња нити препрека за сарадњу с Русијом“, истакао је он и додао да Русија поштује тај став.

Што се тиче Србије, очигледно је да Србија има сада најбољу политику, према нашем мишљењу.

„Мислим на политику избалансиране сарадње са западном Европом и Русијом. Сматрамо да је то најбоља опција за регион“, каже амбасадор.

Србија, НАТО и евроинтеграције

Међутим, он каже да у Русији не сматрају да је чланство у ЕУ решење за све болести.

„Постоји разлика у ЕУ и ни она сама није она иста од пре десет година када је усвојена политика према Западном Балкану. Не верујем да процес проширења може да се одвија тако брзо као пре, то је моје мишљење“, додао је амбасадор.

Говорећи о НАТО-у, рекао је да је став Русије познат: ширење је штетно, као и учлањење у Алијансу под притиском споља.

Војна неутралност, према његовим речима, коју спроводи Београд, најбоље је решење.Рекао је и да је сарадња у војно-техничкој области легитимна стар.

„Ми се залажемо за отворено тржиште и ако је Русија способна да понуди нешто модерно уз приступачну цену, свака земља има право да то и купи. Сарадња не ствара претњу за треће земље, јер је све у складу с међународном правом и ситуацијом“, истиче он.

Ако је о Србији реч, наводи он, то је суверено право Србије да модернизује своје снаге, што ће допринети стабилности региона.

Ипак, констатује да и у Европи има све више разумевања и жеље да се сарађује с Русијом без политизације.

Политика Русије на Балкану изазива доста интересовања и питања, а некад и сумње, рекао је он.

Амбасадор је у уторак. 10 децембра, одржао предавање „Балканска политика Руске Федерације“ у Институту за Међународну политику и привреду.

Предавање су пратили амбасадори и представници више земаља: Бугарске, Марока, Азербејџана, Чешке Републике, Словачке, Шведске, као и представници делегације ЕУ у Београду.

(Србин инфо)

KOMENTARI7 коментара

 1. krojač says:

  Dpbrodošli nazad na Balkan, braćo! Nadam se da više nikad nećete odlaziti.

 2. Rale says:

  Rusija se okrenula izdajničkom režimu u Beogradu i prodala srbski narod kao i devedesetih.

  • persida says:

   Para vrti gde burgija nece, Vucic ima pare - a Srbi nemaju. Zato Rusi igraju sa Vucicem u kolu. Svako ko misli da ga Rusi vole je nevidjena budala. Niko nikoga danas ne voli, svako gleda interes.

  • Ko To Tamo Peva says:

   ako Rusije ne bude Srbi ce nestati u Srbiji u Srbiji nema vise ko da nosi pusku za Srbiju

 3. M says:

  Balkan u Euro-Aziji ima itekako smisla,ali Balkan kao dio Blistoka-Afrike,to bi bila katastrofa,zapravo za sve!Osim za USA,kojoj paše slaba Euro-Azija,a time zapravo i Afrika,Daklen svijet izvan zone u kojoj mogu dominirati,im je protivnik i žele ga što slabijim!

 4. Branimir says:

  Rusija se vratila na Balkan kroz Srbiju, slanjem mocnog naoruzanja i prijateljskim potezima prema nama. Svidalo se to nekome ili ne. NATO agresori i njihovi agenti u Srbiji imaju sve manje prostora da sire svoju neprijatljesku propagandu preko poluga vlasti u Srbiji. Klima postaje vrlo nepovoljna za njih sada. Mislim da je njihovo stratesko povlacenje u toku, pokusavaju to da maskiraju nekakvim slanjem trupa u EU Rajh, ali to je sve cisti blef. Imperija je slomljena i u zestokom povlacejnju, kresanju troskova. Razlozi za to su finansijski. Molim odgovorne u Srbiji da obrate paznju na te cinjenice. Kako bi mogli da vuku pametne poteze i donose ispravne zakljucke po pitanju nasih drzava i naroda na Balkanu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u