РУСКИ АМБАСАДОР ПОРУЧИО: Запад мора да промени став о Косову

RUSKI AMBASADOR PORUČIO: Zapad mora da promeni stav o Kosovu

1 avgusta 2019

Pokušaću da se izborim, „rame uz rame“ sa Srbijom, da se međunarodno pravo vrati u region, jednom i zauvek, i to pre svega po pitanju Kosova, poručuje novi ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko u razgovoru za Tanjug.

Ambasador kaže da će Rusija podržati „kompromisno i kreativno rešenje“, oko kojeg se moraju dogovoriti Beograd i Priština i koje bi Rusija mogla da brani u SB UN.„Ovde je rešenje moguće samo na osnovu kompromisa i naši zapadni partneri moraju da promene stav. Dokaz za to su poslednji događaji na Kosovu i situacija je ponekad na ivici veoma značajnih tenzija. Govorim na vrlo diplomatski način, ali situacija je stvarno jako zabrinjavajuća…“, upozorava Bocan-Harčenko.

Upitan da li ta percepcija da je situacija veoma zabrinjavajuća postoji i na Zapadu, Bocan-Harčenko kaže da „ima sumnji da postoji objektivna ocena situacije“.

„Jer kada bi ona bila objektivna, bili bismo svedoci pritiska na Prištinu, a pritiska nema…“

Odgovarajući na pitanje da li je dogovor uopšte moguć, Bocan-Harčenko odgovara potvrdno:

„Naravno, ako svaka strana traži kompromis i ima želju da uzme u obzir interes druge strane i ako postoje dobronamerno međunarodno posredovanje i pomoć, uravnotežena i utemeljena na međunarodnom pravu — Rezoluciji 1244.“Na pitanje da li bi razgraničenje bilo kompromis o kojem svi, pa i on govori, ruski ambasador odgovara:

„Za nas je važan dogovor Beograda i Prištine, jer je u tom slučaju moguća podrška SB UN, a na kojim osnovama — to je pitanje pregovora. Ne želimo da namećemo nekakvo rešenje ili određujemo pravac pregovaranja. Ali, kada se traže kompromisi kreativni pristup je neophodan.“

(Sputnjik)

KOMENTARI2 komentara

  1. Ledy Gaga says:

    MOLIM OBJAVITE: [quote] Samo Vojska Srbije može vratiti Kosovo i Metohiju Da, može tako, kao što je učinila Hrvatska u "Oluji", ali može i "mirna reintegracija", kao što je bilo u Zapadnoj slavoniji. Postavlja se pitanje kako to nikad ne padne na pamet našem AV i njegovim trabantima, da isti metod traže i primene na Kosovu. [/quote] NI JEDNA NI DRUGA VARIJANTA U SLUČAJU KOSOVA I ŠIPTARA NIJE IZVODLJIVA. Prvo, neka vrsta Oluje apsolutno nije izvodljiva, jer bi trebalo najmanje 300.000 ljudi u oružanim snagama, a naša kobajagi vojska ima 8000 u borbenim jedinicama, a u slučaju mobilizacije nevbi se odazvalo 300 punoletnih muškaraca. Čak i da uspemo da navatamo dovoljno vojske, Šiptari ne bi bežali ko Srbi iz Krajine bez ispaljenog metka nego bi se borili najbolje što umeju. A umeju. Drugo, da su hteli da se integrišu mirnim putem dosad bi bili integrisani. A na mirnu integraciju više niko ne može da ih natera. Možda da sačekamo da umru od smeha na naše pretnje.

    • Lajoš Winetu says:

      Vala ovakvu količinu lupetanja davno nisam video... Stučnjak Gaga "mentalna snaga" nam podmeće koja je varijanta izvodljiva a koja nije, kakva komendija... Naša vojska je i sa 8 iljada dovoljno jaka da oduva uptare, i pritom još i da piju sokić i pevaju dečije pesmice. Uptari nisu nikakvi ratnici, to su jadnici, mršavi, žgoljavi, nepismeni, kukavice i neobučeni, jednom rečju čobani ili što bi se reklo na grčkom arnauti (od reči "arnaki" - jagnje). Znam ovo sve, jer sam ratovao sa njima. U slučaju mobilizacije za povratak Kosmeta, neka se Gaga lupetara ne nada - biće nas na MILIONE, svi do jednog žedni pravde! Šiptari kad vide Srbe bacaju puške i beže u jaruge - moje iskustvo. Ne umeju da ratuju. Veći problem su stranci plaćenici bašibozluci sa raznih strana napr Sirije, a i takve smo skenjavali u Bosni, da, istina je da je malo teže nego sa arbanasima, ali se i sa njima može, i to mašala. Najveći problem su krnjavci anglo-krimosi, i ostale svetske siledžije, ali njihova sveća polako dogoreva, i zora već sviće sa istoka! Mirnu integraciju neka baba-Gnjaga okeša mačku o rep, u najboljem slučaju mogu da se nadaju ih ne izrokamo kao pse, i da eventualno, ako Grci budu dobre volje, zadrže južni deo Šćipetarije, i da se tamo nastane. Sever je uvek bio naš, i kad krenemo neće biti stajanja, ko se nađe između naših cevi i sinjega mora bolje bi mu bilo da zna da pliva, inače mrka kapa. Takvima kao baba-(J)gaga ne treba omogućavati da lupetaju po tastaturi i frfljaju budalaštine!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *