РУСКИ АНАЛИТИЧАР О ВОЈНОЈ ВЕЖБИ У ПОЉСКОЈ: Ево колико су издржали против Русије…

RUSKI ANALITIČAR O VOJNOJ VEŽBI U POLJSKOJ: Evo koliko su izdržali protiv Rusije…

8 februara 2021

Politikolog Jevgenij Satanovski nije bio nimalo iznenađen rezultatima virtuelnih vežbi „Zima 2020“, koje su održale poljske oružane snage.

Varšava je polagala velike nade u izvedene simulacione vojne vežbe.Pretpostavljalo se da će se poljska vojska nositi sa ruskom agresijom i izdržati do dolaska glavnih NATO snaga.

Međutim, rezultati igre bili su obeshrabrujući, Poljska je kapitulirala za samo pet dana. Istovremeno, nije pomoglo ni to što je vojno osoblje evropske države koristilo američko oružje, od kojeg nema ni traga ni glasa.

Satanovski je, komentarišući ovu vest, skrenuo pažnju na zanimljivu činjenicu. Kao što je stručnjak primetio, Poljaci su koristili ne samo nepostojeće oružje, već su se opirali samo vojsci Belorusije i ruskim jedinicama raspoređenim u Kalinjingradskoj oblasti.

Ali čak i uz značajnu superiornost u ljudstvu, nisu mogli da izdrže neophodna 22 dana, bili su poraženi i izgubili oko 80% ljudi.

Prema rečima politikologa, eksperiment, u kome je Poljska dobila ulogu odskočne daske za ofanzivu NATO-a na Kalinjingrad, pokazao se neuspelim.

U trenutnoj geopolitičkoj situaciji, kada „Velika igra“ između Sjedinjenih Država i Rusije sve više dolazi do izražaja, Varšavi se, kao i čitavoj Evropi, dodeljuje uloga „pregovaračkog žetona“.

„Ako započne („Velika igra“), ove zemlje jednostavno neće biti na mapi. Da li je ona, poput Baltika sa Moldavijom i Ukrajinom, u prvom planu? Na prvim linijama.

Šta se obično dešava sa onima na prvim linijama fronta? Tačno, uništavaju se. A zašto sažaljevati pijune?“- rezimirao je Satanovski.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI4 komentara

 1. Nostalgicar says:

  Znakovito prezime iz teksta... "Satanovski"?

 2. milorad 5 says:

  Pa možda ih urazume te ratne simulacije.Jednostavno, ne mogu da shvatim da još uvek neki ljudi misle na rat i napade,posle svega što se desilo u evropi u ne tako davnom vremenu.Još jednan veliki rat i to bi nam bio kraj.

 3. Ivke says:

  Tako si poljci i ranije imali istu ulogu samo u suprotnom smeru... ma svi znaju ko su oni katolicki psi kao i kurvati litvanci i sl.

  • zaliv.net says:

   Odes u Poljsku i uveris se da vole Srbe, ne mrze Ruse (bar vecina ne) vec ne vole da im neko prica sta i kako da rade a ne prastaju ono sta su im Rusi ucinili pod Sovjetskim Savezom a i pre toga u carskoj Rusiji. Naprosto isto kao sto ni mi Bugarima ne mozemo oprostiti neke stvari ne mogu ni oni Rusiji. Inace Poljska uopste nije mala drzava i rec je o narodu od 40mil stanovnika sto nije ni malo naivno cak ni za Rusiju jer ekonomija u Poljskoj ima najbrzi rast u Evropi i za 20-30god mogu prilicno bolje da se naoruzaju....imamo dve sile koje imaju neresene probleme, prilicno slican narod i amere koji podrzavaju Poljsku. Nimalo naivno. Kazem kao neko ko voli Rusiju i Ruse, ali sam takodje bio u Poljskoj i to je predivan narod i porediti ih sa nekakvim hrvatima je naprosto neumesno. Hrvati nisu ni za prici Poljacima ni u kom pogledu, Poljaci nikada nisu vrsili organizovana ubistva nad drugim narodima....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *