РУСКИ АНАЛИТИЧАР ОТКРИО КАКО ЋЕ ПРОБАТИ ДА СРУШЕ РУСИЈУ: Неко ће у овом обрачуну пасти… ЕВО ШТА СЕ СПРЕМА

RUSKI ANALITIČAR OTKRIO KAKO ĆE PROBATI DA SRUŠE RUSIJU: Neko će u ovom obračunu pasti… EVO ŠTA SE SPREMA

2 juna 2020

Novinar i politički savetnik Anatolij Vaserman veruje da je Zapad ponovo odlučio da izvede svoj trik sa niskim cenama gasa kako bi uništio Rusiju.

Evropu trese gasna groznica. Tako je 29. maja hiljadu kubnih metara plavog goriva prodato po ceni od 34 dolara na holandskoj berzi, što je veoma nizak pokazatelj.Čak ni činjenica da je u nekim trenucima u EU dostiglo cenu 50-60 dolara, slika u celini nije dobra.

Konkretno, za najjeftinijeg izvoznika energije – Gazprom – profitabilna ponuda počinje od 100 dolara za hiljadu kubnih metara.

Na mnogo načina, tako značajno smanjenje cena najneposrednije je povezano sa pandemijom koronavirusa, zbog koje su mnoge države uvele karantin.

To je zauzvrat dovelo do obustave proizvodnje, usled čega je potreba za energijom bila mnogo manja nego što je bila ranije. Pored toga, Katar utiče na proces formiranja cena, koji svoj gas prodaje po veoma „smešnim“ cenama.

Prema mišljenju Vasermana, Zapad se odlučio da upotrebi taktiku 1980-ih kada su srušili Sovjetski Savez.

Tada je, na zahtev Sjedinjenih Država, Saudijska Arabija, povećavši izvoz sirove nafte, značajno ubrzala pad tržišta.

Uvučen u trku u naoružanju i oslabljen, kao rezultat američkih sankcija, Sovjetski Savez je izgubio sredstva za otklanjanje ekonomskih praznina.

„Danas se uspešno iskustvo kolapsa ponavlja. Da vas podsetim: daju dva neporažena za poraženog. Pretvorili smo vaše sankcije u veliki program novog razvoja“, naglasio je stručnjak.

Trenutno, Moskva neće učestvovati u trci u naoružanju koju su pokrenule SAD. A ekonomija arapskih zemalja danas nije u stanju da se dugoročno prepusti interesima Vašingtona.

Dakle, Rusija poučena gorkim iskustvom neće dozvoliti ponavljanje takvog scenarija, zaključio je Vaserman.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI3 komentara

 1. Vojna i ojdeSve says:

  Kraj sveta... Voleli ili nevoleli.... To je sudbina celokupnog chovechanstva.... Kralj Isus Hristos.... I novo nebo i nova zemlja.... Dani su odbrojani....

 2. Slobodanka says:

  Igra od pre tri decenije se ponavlja: "daju dva neporažena (to su 1) SAD sa trkom u naoružanju nekad i sad i 2) S.Arabija tj. arapske zemlje sa niskom cenom nafte sada i gasa) za poraženog (SSSR=Rusija)". Rusija je već izuzetno dobro naoružana te neće kao nekad utrčati u za nju skupocenu trku u naoružanju, osim toga Rusija sve više ostvaruje prihode od izvoza naoružanja. Niske cene nafte će potrajati ali cena gasa će se brže vraćati u normalu jer i države veliki kupci gasa na izlasku su iz epidemije i nastojaće da obnove svoju proizvodnju. Tramp neće uspeti da zaustavi završetak izgradnje severnog toka 2, cevi se već polažu a u Americi neka traje ovaj cirkus. Zatim zahvaljujući sankcijama Zapada Rusija je razvijala druge vidove proizvodnje.

  • Slobodanka says:

   Dok se cevi sa dovršetak Severnog toka 2 polažu u Americi neka potraje ovaj cirkus, zbog cirkusa i svega ostalog najverovatnije neće uspeti da uvedu nove sankcije. Šta spada u ostalo? Nemačka im treba za novi sastanak samita G7, i za nove odluke jer treba im pristanak Nemačke za proširenje G7 u G11 (plus Rusija, Indija, Južna Koreja, Australija). To nije samo formalna papirnata odluka nego tražiće od Nemačke da se žrtvuje i da investira negde u zemljama koje bi da privuku. Nemačka je svesna šta se od nje očekuje i šta je čeka na samitu G7 te po svoj prilici taj samit mudro odlaže dok se ne dovrši izgradnja njoj potrebnog Severnog toka 2. Slično tome i ostali iz G7 nastojaće da u nečemu uslovljavaju Trampa. Već i najbliže države saveznici SAD-a prepoznaju da je došlo vreme da ne treba da slušaju SAD kao dosad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *