РУСКИ АНАЛИТИЧАРИ: „Србија игра занимљиву игру“

RUSKI ANALITIČARI: „Srbija igra zanimljivu igru“

21 marta 2017

putin-vucic-(6)_620x0

Nemački političar Dejvid Mekalister, šef Odbora za spoljnopolitičke poslove u Evropskom parlamentu nedavno je izjavio da rast ruskog uticaja u Srbiji treba da bude ozbiljan problem za Evropsku uniju. On smatra da se u Srbiji Rusija smatra za jednog od najvažnijih saveznika u zemlji.

– Moskva pokušava da izvrši masivan uticaj na medije, neke političare, kao i civilno društvo u Srbiji. Rusija vodi smišljenu politiku destabilizacije u ovoj zemlji. To je razlog za veliku zabrinutost – rekao je Mekalister.

On je dodao da, uzimajući u obzir sve gore navedeno, Brisel treba da poveća svoj angažman u politici Srbije i životu srpskog društva, prenosi „Sputnjik„.

Prema ruskom novinaru i političkom komentatoru, Ilji Harlamovu, poruka Mekalisterove izjave je jasna.

– Oni žele da ostave Moskvu bez njenih tradicionalnih zona uticaja i prijateljskih odnosa sa regijama koje su istorijski, kulturološki i religijski bliske Rusiji. Srbija je jedna od takvih zemalja – rekao je Haralamov u izjavi koju prenosi Sputnik.

Rusija i Srbija imaju prijateljske odnose još od 19. veka kada je Srbija stekla nezavisnost od Otomanskog carstva. Rusija takođe deli stav Srbije o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Zemlje takođe razvijaju ekonomsku i vojnu saradnju.

Prema Harlamovu, zvanični stav Beograda ostaje nepromenjen, uključujući neutralan status, protivljenje sankcijama Rusiji i nameri da razvije odnose sa Moskvom.

– Rusija i Srbija aktivno grade vojno-tehničku, ekonomsku i humanitarnu saradnju. Beograd veze sa Moskvom smatra za prioritet. To je glavobolja za Brisel – istakao je ovaj novinar.

Srbija je kandidat za prijem u članstvo EU od 2012. godine. U međuvremenu, 2014. godine, srpska vlast je potpisala sporazum o strateškom partnerstvu sa Moskvom.

Ruski nezavisni politički analitičar Aleksandar Safronov je objasnio razloge zabrinutosti evropskog parlamenta zbog partnerstva Rusije i Srbije.

– Evropska unija treba da pronađe novac za svoj spoljnopolitički program i objasni svoje troškove. Zato oni daju tako bučne izjave. Naravno, Moskva je suparnik Briselu na Balkanu. Srbija je strateški partner Rusije. Ova politička, ekonomska i diplomatska borba traje nekoliko vekova – rekao je Safonov.

On je ukazao da će odnosi između Moskve i Beograda ostati stabilni.

– Srbija sada igra veoma pametanu dugoročnu igru, uzimajući geopolitičku prednost i od Rusije i od EU. U tom kontekstu, stav Vlade Srbije je za svaku pohvalu u smislu njihovih nacionalnih interesa. Što se tiče Moskve, njoj odgovara status kvo. S druge strane, izborna kampanja je u toku u Srbiji. Ipak, mislim da će bilateralni odnosi Moskve i Beograda ostati stabilni – rekao je ruski ekspert.

KOMENTARI2 komentara

  1. Batina says:

    Cuj ovog fasistu. Pa oni krv piju Srbima u zadnjih nekoliko stotina godina, pa ne bi da braca Rusi imaju bilo kakav uticaj na Srbe, tako da oni (fasisti) mogu da zavrse zapoceto unistenje srbskg naroda. Kako stvari stoje izgleda da ce ovaj puta nacisti zavrsiti u blatu i to zanavijek.

  2. Beli Orao says:

    Njemačka je genocidna bila i biće!!! Ali gledam u sliku gore i razmišljam kako je tačna ona narodna " glup koliko i velik " a Putko malen ali zato ohoho ,da poživi dugo u zdravlju!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *