Ruski avgust na RTS

Ruski avgust na RTS

1 avgusta 2014

Dimitrije-Vojnov01Piše: Dimitrije Vojnov

Javni servis nastavlja sa svojim vrlo dobrodošlim zaokretom ka evropskim produkcijama koje su kvalitetne a srazmerno nepoznate našoj publici jer nisu uspevale da se izbore za svoje mesto na repertoaru srpskih bioskopa.

Sovjeti su bili poznati po svojim produkcijama Šerloka Holmsa, i u vreme SSSRa snimili su seriji kvalitetnih televizijskih filmova u kojima je čuvenog detektiva igrao Vasilij Livanov. Livanovljeva interpretacija je obeležena kao jedna od najboljih u istoriji ekranizacija ovog lika i ovenčana ke kako britanskim kraljevskim ordenom tako i pobedom u raznim anketama.

RTS će ovog leta prikazati novu rusku seriju o Šerloku Holmsu reditelja Andreja Kavuna, poznatog po nizu ambicioznih projekata.

Pored serije o Holmsu, u vestern- terminu za klasike Letnjeg bioskopa, RTS će prikazati klasik „isterna“ – „Belo sunce pustinje“ Vladimira Motila. Ova priča o oficiru Crvene armije koji početkom prošlog veka zavodi red u u ruskom delu Azije bila je jedan od vrhunaca ovog podžanra. Inače, gledanje ovog filma iz 1970. je postalo ritual za sve sovjetske kosmonaute i njihove goste pred izletanje Sojuza iz Bajkonura.

Od novijih filmova, RTS će prikazati i ambiciozni istorijski spektakl sa elementima fantastike „1612“ Vladimira Hotinjenka odnosno „Rusalku“ Ane Melikijan, romantičnu bajku koja je učestvovala u Berlinu i na Sandensu i bila ruski kandidat za „oskara“. Za mlađu publiku naročito interesantan može biti „Indigo“, priča o tinejdžerima superherojima.

Tradicionalno „spora“ letnja sezona će dakle biti potpuno drugačija nego inače i doneće znatna osveženja i otkrića srpskom gledalištu. Kao što je selekcija na ovogodišnjem FESTu pokazala, ruska kinematografija i televizijski dramski program imaju više lica i mnoga od njih su nam nepoznata.

Petak, 22.8.
13.30 – Belo sunce pustinje
21.00 – 1612: Hronika smutnih vremena
00.15 – Indigo

Subota, 23.8.
21.00 – Dnevna straža
23.00 – Domovik

Nedelja, 24.8.
21.00 – Rusalka

Subotom i nedeljom od 17.00h ide ruski Šerlok Holms od 16.8. Ima ukupno osam filmova.

(Novi kadrovi)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *