Ruski avioni, helikopteri i rakete čuvaju nebo Srbije

Ruski avioni, helikopteri i rakete čuvaju nebo Srbije

13 maja 2013

timthumbNajava kupovine višenamenskih aviona „mig 29 M2“, koja bi mogla da bude dogovorena u Moskvi već krajem ovog meseca, potvrdiće višegodišnju vezanost Vojske Srbije i ruskih borbenih sistema. Nove letelice biće treća generacija aviona istog proizvođača koja ulazi u našu vojsku, a u najavi je i jačanje sistema za osmatranje neba nabavkom dva moderna ruska radara.

Da je srpska vojska veoma blisko povezana sa ruskim naoružanjem, kada je reč o najsloženijoj tehnici, mišljenje je većine stručnjaka koji mahom podržavaju nastavak tog lanca saradnje. U prilog tome navode da su naši piloti navikli na ruske avione, što će olakšati obuku posada i upotrebu letelica.

– Nabavka letelica proizvođača „MiG“ bio bi logičan i dobar potez, kojim bi bio nastavljen kontinuitet upotrebe ruske tehnike u našoj vojsci – kaže Zlatomir Grujić, pilot u penziji i predavač na Vazduhoplovnoj vojnoj akademiji. – Svaka sistemska promena aviona traži veliki napor i ulaganje. Ako kupimo ruske vazduhoplove, samo ćemo nadgraditi postojeći sistem. On je postavljen još 1962. godine kupovinom prvih „migova 21“ za avijaciju i sistema „Dvina“ za PVO.

Grujić kaže da bi nabavka krila sa Urala mogla da obnovi i praksu obučavanja naših pilota u Rusiji. Naši vazduhoplovci poslednji put su bili na „migovom“ treningu još 1997. godine, a predvodio ih je poznati pilot i komandant RV i PVO Ljubiša Veličković.

Pored vazduhoplovstva, ruska tehnika čini i gotovo celokupan sistem PVO Srbije. Za odbranu neba zaduženi su raketni sistemi „Neva“ i „Kub“. Iako su postojeći još ubojiti, vreme je i za obnovu sistema za odbranu neba, a kao moguće rešenje na duži rok u javnosti se pominje ruski sistem S 300, koji bi uz određene modernizacije mogao da dugoročno obezbedi vazdušni prostor Srbije.

Da bi nabavka najboljih sredstava trebalo da bude prioritet, ali i da je ruska tehnika u samom svetskom vrhu smatra i vojni istoričar Bojan Dimitrijević. On naglašava da su Srbija i Jugoslavija u prošlosti oružje i ratnu opremu kupovale i na Istoku i na Zapadu, ali se oslanjale i na domaću proizvodnju.

– Ruska tehnika od šezdesetih godina dominantna je u avijaciji i PVO, ali to nije pravilo u drugim delovima vojske – objašnjava Dimitrijević. – Vojska Srbije, uz sovjetske, koristi i radare napravljene u Velikoj Britaniji. Najsavremeniji koje koristimo kupljeni su 1987. godine od Amerikanaca. Naši ljudi su navikli na ruske avione, ali od toga je mnogo važnije da budu ispravni i na pravi način uvezani u sistem korišćenja, održavanja i nabavke rezervnih delova.

NA REDU I HELIKOPTERI

Rusija bi mogla da bude ključni partner Srbije i u budućoj nabavci helikoptera, što je potez o kome se sve ozbiljnije razmišlja u Vojsci Srbije. Jačanjem ovog segmenta avijacije naša vojska rešila bi problem transporta, podrške jedinicama u multinacionalnim operacijama, ali i pomoći civilnom stanovništvu.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *