Ruski bombarderi patroliraju po Meksičkom zalivu! (VIDEO)

Ruski bombarderi patroliraju po Meksičkom zalivu! (VIDEO)

13 novembra 2014

SukhoiSu-24MFencer-DRusia6Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je da će ruska vojska sprovesti redovne dalekosežne patrole strateških bombardera od Arktičkog okeana do Kariba i Meksičkog zaliva.

Šojguova izjava data je posle oštrog reagovanja NATO zbog ruskih vojnih letova iznad Crnog, Baltičkog i Sredozemnog mora, prenela je agencija AP.

„U sadašnjoj situaciji mi moramo da održavamo vojno prisustvo u zapadnom Atlantiku i istočnom Pacifiku, kao i nad Karibima i Meksičkim zalivom“, rekao je Šojgu.

Ruski ministar naveo je da će ruski bombarderi dugog dometa sprovesti letove i duž ruskih granica i iznad Arktičkog okeana.

Ruski ministar odbrane nije naveo kolilko će često biti izvođene te patrolne misije niti druge detalje, mada je rekao da će više letova i veća dužina letenja zahtevati bolje održavanje i da zato moraju biti izdata uputstva vojnoj industriji.

On je rekao da ruske vazdušne snage takođe planiraju izvođenje „osmatračkih misija kako bi nadzirale vojne aktivnosti drugih sila i pomorske komunikacije“.

Američki vojni zvaničnik je rekao da Rusija ranije nije bombarderima izvodila patrolne misije u Meksičkom zalivu, pa ni za vreme Hladnog rata.

Ruski strateški bombarderi su bili u toj oblasti, ali samo u okviru posete regionu kada su avioni sletali na određene lokacije u Južnoj ili Centralnoj Americi. Tokom Hladnog rata u toj oblasti su patrolirale druge vrste ruskih aviona.

Portparol Pentagona Stivi Voren rekao je da nije reč o provokaciji, pošto Rusija, kao i svaka druga država, ima pravo da koristi međunarodni vazdušni prostor ili međunarodne vode.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *