Руски добровољци из Украјине долазе у Сирију!?

Ruski dobrovoljci iz Ukrajine dolaze u Siriju!?

6 oktobra 2015

Zing_Ukraine__Binh_si_thumbRuski volonteri koji su u Ukrajini “usavršavali svoje borbene veštine“, verovatno će putovati u Siriju da se bore u redovima predsednika Bašara al-Asada.

To je rekao predsednik Odbora za odbranu ruskog parlamenta admiral Vladimir Komojedov.

„Postoji mogućnost da se grupe ruskih volontera pojave u redovima sirijske vojske, kao učesnici u borbama“, rekao je Komojedov za agenciju Interfaks-AVN.

Kako je saopštio Kremlj, Rusija trenutno ne planira da pošalje kopnenu vojsku u Siriju, već namerava da se ograniči na vazdušne napade kao podršku sirijskoj vojsci.

Vlasti u Moskvi za sada nisu pominjale mogućnost da se ruski volonteri ili plaćenici bore u Siriji, preneo je Rojters.

Komojedov je komentarisao nepotvrđene izveštaje medija da su neki ruski volonteri, koji su se borili na strani separatista u istočnoj Ukrajini, viđeni za priključenje sirijskoj vojsci.

„Zbog čega volonteri odustaju od ideja? Naravno, najverovatnije zbog novca“, ocenio je Komojedov, inače poslanik iz Komunističke partije.

Interfaks-AVN naveo je neimenovane medijske izveštaje da bi ovi volonteri mogli da zarađuju 50 dolara dnevno.

Komojedov je o ovoj temi govorio pošto je Ramzan Kadirov, lider Čečenske Republike, rekao za ruski radio da je spreman da pošalje čečensku vojsku u „specijalne operacije“ u Siriji, ukoliko za to dobije blagoslov predsednika Vladimira Putina.

Komojedov je pomenuo i mogućnost da ruska Crnomorska flota bude upotrebljena da blokira delove sirijske obale, ako to bude neophodno, ili da granatira položaje Islamske države na sirijskoj teritoriji, ali je dodao da za sada to nije potrebno, jer su ekstremisti daleko od mora.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *