РУСКИ ЕКСПЕРТ: Америка нешто спрема, са Грчком су започели…

RUSKI EKSPERT: Amerika nešto sprema, sa Grčkom su započeli…

13 avgusta 2018

Prema sve većem uverenju stručnjaka, trenutne tenzije između Grčke i Rusije se ne mogu objasniti na nivou bilateralnih odnosa, koji su do nedavno bili u velikoj meri pozitivni.

Umesto toga, postoji sve veća sumnja da ispod nedavnih sporova Moske i Atine leži spoljni pritisak.Odluka o proterivanju diplomata i grčko povlačenje njihovog ambasadora iz Rusije bi moglo biti rezultat pritiska iz EU i NATO-a. U suprotnom, ne postoje očigledni razlozi za trenutnu krizu u rusko-grčkim odnosima. Ovo mišljenje, pored toga što su ga izneli grčki novinari, deli i direktor ruskog Instituta za strateško planiranje, Aleksandar Gusev.

“Uvek smo imali prilično tople odnose sa Grčkom, a ono što se sada dešava u bilateralnim odnosima zapravo izmiče kontroli. Jer, ambasadori se povlače kada predstoji nešto izuzetno ozbiljno, poput vojnog neprijateljstva. Pojavila su se brojna pitanja: šta se to dogodilo što je postalo izgovor za komplikaciju odnosa za koju nije bilo razloga?,“ rekao je Gusev o ovom problemu.

Komentari Guseva su usledili nakon što je izvor u grčkoj vladi koji obaveštava ruske RIA Novosti rekao da grčko ministarstvo spoljnih poslova povlači ambasadora Andreasa Friganasa i poslaće novog ambasadora. Nikakvi detalji ili vreme nisu poznati, ali u odsustvu zvanične grčke izjave, ova informacija je ruskim medijima potvrđena od strane grčkog diplomatskog izvora.

Nakon proterivanja ruskih diplomata, grčko ministarstvo spoljnih poslova je Rusiju nazvalo “turskim prijateljem po oružju,“ i optužilo Moskvu da se odaljila od prijateljstva i saradnje koja je krarakterisala grčko-ruske odnose gotovo 200 godina. Moskva je Atinine iznenadne, neosnovane optužbe nazvala “proizvoljnim i osvetoljubivim.“

Prema rečima stručnjaka Guseva, od ključnog je značaja da se zapamti da je Grčka članica EU, podržala je sankcije protiv Rusije, i stoga se ovaj poslednji diplomatski korak treba posmatrati kao deo neprijateljstva Brisela i Vašingtona prema Rusiji, na šta je Atina prisiljena.

“Lideri evropskih država imaju veoma snažan uticaj na Grke, a oni takođe ne žele da se svađaju sa SAD, a osim toga, neophodno je uzeti u obzir to da je Grčka članica NATO-a. Amerikanci vrše pritisak i nastaviće to da rade. Sve ovo se odvija na jednom platnu, a situaciju treba posmatrati ne samo u kontekstu rusko-grčkih odnosa, već uopštenim odnosima između Rusije, EU i država članica NATO-a,“ objasnio je Gusev.

Po njegovom mišljenju, teško je predvideti izlaz iz ovog “turbulentnog stanja,“ ali možemo očekivati da Moskva preduzme brojne korake za normalizaciju odnosa, za koje će biti održane konsultacije.

“Ako se to ne može učiniti, ili ako su izveštaji o povlačenju ambasadora tačni, onda uvek postoji opcija teškog odgovora. Verujem da će Rusija adekvatno reagovati na ove neprijateljske poteze,“ zaključio je Gusev.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI4 komentara

 1. Miraš says:

  Što veća izolacija i udaljavanje Grčke od Rusije to je politika koja se primenjuje na sve balkanske i druge evropske zemlje. Ali ne pritiskaju na takav način sada Portugal ili Sloveniju. Ako bi Grčka bila što udaljenija od Rusije, čak posvadjana sa Rusijom, onda se sa plenom Grčka lakše može poigravati. 1) Treba vratiti Tursku u orbitu NATO-a. Šta da još ponude Turskoj, a ona uvek želi neka ostrva pod grčkom kontrolom. ... 2) Nastojaće da ugroze kineski prodor u EU preko Grčke. Zapravo reč je o 16 zemalja centralne i istočne Evrope (zemlje CIE) koje će EU i SAD nastojati da stave pod čvršću kontrolu, naravno i na ekonomsku štetu tih zemalja. Grčka je zasad ključna za ostvarivanje kopneno-pomorske ekspresne linije između Kine i Evrope. Grčku mogu staviti politički pod čvršću kontrolu, a ako to ne uspe onda će razvijanje konflikta biti brana (kapija) ... 3) U istočnom delu Grčke razvijanje i rasplamsavanje sukoba u Egeju, a Grčka i Turska često varniče, to nikako ne odgovara ni Rusiji zbog prolaza kroz Egej u Sredozemno more do obala Sirije. ... 4) VELIKE SILE SU NAPRAVILE PROJEKAT VELIKA ALBANIJA! Po tom projektu treba oduzeti deo teritorije i od Grčke - njen severozapadni deo u širem pojasu uz Albaniju, sa severa počev od Makedonije, a južnije tu spada grad Janjina i poznato ostrvo Krf. Kada pokrenu realizaciju toga bitno je da grčko-ruski odnosi budu veoma loši. Još je važnije da iznutra na vreme parališu grčko stanovništvo da se manje buni protiv NATO-a, a to najviše mogu da odrade domaći političari. Već su krenuli sa tom propagandom: Rusija i Turska su braća (sestre) po oružju. Mnogima u Grčkoj je jasno da rusko-turska saradnja značajna je zbog završetka rata u Siriji. Zato će dodati nove konflikte izmedju Turske i Grčke. 5) Moguće je još nešto, ali i ovo je već mnogo razloga.

  • Nina says:

   5) Još nešto? Čiji naftovodi i gasovodi će se preko Grčke širiti. Ranije je pominjana varijanta da drugi poseban krak gasovoda Južni tok može da ide do severoistočne Grčke. Rusiji ne dozvoljavaju ekonomsko jačanje, te ne bi da dozvole povećanje prodaje ruskog gasa u Evropi. Sve siromašnije grčko stanovništvo, sve oronulija grčka privreda i sve zaduženija grčka država neka kupuje skuplji i manje kvalitetan američki gas.

 2. Nina says:

  Geopolitički značaj prostora koji zauzima država Grčka nije za potcenjivanje. Na početku prethodnog Hladnog rata Grčka je medju prvima platila "vruću" cenu. Grčki gradjanski rat (1946-1949) završen je porazom Elasa i Komunističke partije Grčke, a ubrzo posle toga Grčka je uvučena u NATO, u februaru 1952 godine. Sada se odvija novi i to Vruće-Hladni rat. Po toj logici Grčkoj se opet sprema nešto što može biti samo "vruće". To što je Grčka članica NATO-a ne garantuje Grčkoj ni mir ni zaštitu njenih granica. To potvrdjuje i turska invazija Kipra iz 1974 godine kada NATO nije zaustavio Tursku invaziju severnog Kipra. Turska je jači i važniji igrač za NATO alijansu te Grčka će i ubuduće samo da gubi. Da bi nove amputacije delova Grčke bile uspešne važno je da nema prijatelja van NATO-a.

 3. jaja ture says:

  Cela prica je zbog razbijanja Turske.Ovih dana je velika destabilizacija turske lire, sada idu gradjanski protesti,.... naravno da je bitan razlog sprecavanje prolaska gasovoda, samo nije i jedini razlog. Grcko-ruska konfrotacija je samo da bi se osigurao ovaj bitan prethodni proces. Kad se ovaj put zatvori nema vise nijednog koridora za gasovod.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *