РУСКИ ЕКСПЕРТ: Наши Искандери су толико савршени да их Запад…

RUSKI EKSPERT: Naši Iskanderi su toliko savršeni da ih Zapad…

10 marta 2018

Otkako su se pojavili u ruskoj vojsci raketni sistemi „Iskanderi“ izazivaju nervozu na Zapadu, jer ih bije glas da im nema ravnih u svetu po preciznosti pogađanja, razornoj moći, kratkoj pripremi za gađanje i drugim parametrima.

Ruski generali kažu da bi stranim zemaljama bilo potrebno najmanje sedam godina da naprave raketne komplekse nalik ovom ruskom čudu.

Komandant Kopnene vojske Rusije, general-pukovnik Oleg Saljukov je izjavio da strane države ne bi mogle da naprave analog ruskom operativno-taktičkom kompleksu „Iskander M“ pre 2025. godine.

Prema njegovim rečima, taj kompleks je visokoprecizno, efikasno oružje, sa kojeg se mogu ispaljivati balističke i krstareće rakete, koje su u stanju da probiju postojeće i perspektivne sisteme protivraketne odbrane protivnika.

„Iskander M“ može da uništava neprijateljske raketne sisteme, višecevne raketne bacače, dalekometnu artiljeriju, komandna mesta i čvorišta veze, avione i helikoptere na aerodromima, na rastojanjima do 500 kilometara. „Iskanderi“ su stoga, kako kažu poznavaoci, svojevrsni garanti ravnoteže snaga u Evropi.

Ruski vojni eksperti ističu da su „Iskanderi“ napredno oružje koje nema pandan u arsenalu zapadnih vojski, a može da nosi i nuklearne bojeve glave. Kako kažu, to je, po mnogo čemu, revolucionaran i jedinstven sistem, čiju je efikasnost priznao ceo svet.

’Iskanderi‘ su jedinstveni sistem ruske odbrambene industrije, koja je fokusirana na nova dostignuća u oblasti izgradnje raketa, precizne navigacije, mehanike i nauke o materijalima. To oružje može da uništi različite objekte, najrazličitijim spektrom aerobalističkih i krstarećih raketa. Nije slučajno što će uskoro biti završen proces prenaoružavanja raketnih brigada Kopnene vojske Rusije i što one prelaze na operativno-taktičke raketne komplekse ’Iskander M‘. Ceo svet priznaje visoku efikasnost tog oružja. Sva lansiranja, koja su simulirala borbenu primenu, pokazala su visoku efikasnost, pouzdanost i ’hiruršku‘ preciznost tih sistema“, rekao je za Sputnjik vojni ekspert Igor Korotčenko.

Prema njegovom mišljenju, Zapadu će biti teško da stvori pandan takvom raketnom sistemu.

„U toku je nadmetanje među konstruktorskim školama i konstruktorima raznih zemalja. Ali, po mom mišljenju, korporacijama koje se bave razvojem oružja biće potrebno mnogo godina rada i desetine milijardi dolara kako bi napravili nešto nalik ’Iskanderima‘, a da ne pominjemo to koliko bi im bilo potrebno da naprave raketni sistem koji će ga prevazići“, naglasio je Korotčenko.

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije odobrilo plan modernizacije operativno-taktičkih raketnih kompleksa „Iskander M“. Očekuje se da će te sisteme u različitim modifikacijama ruska vojska koristiti u narednih 20, 30 godina.

(Sputnik)

KOMENTARI2 komentara

  1. slobo says:

    Ma jasta su .Samo blebecete I falite se .Samo prijetite rijecima a ne smijete odgovorit Amerima kad ubijaju Ruse I bombarduju vase saveznike .Jadni su oni koje vi stitite I branite ma nosite se bre I vi .Dosta vas je bilo .Samo se uvlacite u guzicu Zapadnim "PRIJATELJIMA" tj "PARTNERIMA".Poceli su svi da vas ismijavaju.Turska kaze nismo vam mi Rusija .Sve je receno .Ali nek vi imate Iskandere ,I kojekakve 300 te 400 te pravite 500.Sto ce vam kad nemate muda da ih upotrijebite .Kad ste vi bombardovali Americke vojnike I njihove saveznike .Nemojte djaba vise trosit pare na te vase Iskandere I gluposti .Nosite se bre vise sa svojom supljom pricom I hvalenjem.

  2. Miroslav says:

    Dzabe ste pravili, ako se vata prasina, za pocetak, isterajte NATO iz istocnih zemalja, to je jos Gorbacov potpisao...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *