РУСКИ ЕКСПЕРТ: НАТО нема чиме да одговори на руски „Искандер“

РУСКИ ЕКСПЕРТ: НАТО нема чиме да одговори на руски „Искандер“

13 јануара 2020

НАТО тренутно не поседује средства противракетне одбране која би могла да се супротставе руском систему „Искандер М“ због његове покретљивости, малих димензија и могућности да користи две врсте ракета, сматра војни стручњак Дмитриј Дрозденко.

„Шта они могу да ураде са ’Искандером‘? У овој фази скоро ништа, јер је систем прилично малих димензија и покретљив. Током војних вежби, системи су пребацивани у Калињинградску област и друга места. НАТО је за то сазнао тек касније, након што су системи распоређивани на отвореном терену“, рекао је Дрозденко.Он је истакао да је балистичка ракета брза и да ју је веома тешко оборити. Поред тога, „Искандер“ је опасан и због тога што може да користи балистичке и крстареће ракете, подсећа руски стручњак.

„Нема времена за праћење лансирања и доношење одлуке. Плус је могуће и лансирање крстарећих ракета. Приликом лансирања две различите врсте ракета скоро истовремено, прилично их је тешко пратити, јер лете различитим путањама. Чак и ако једна ракета не уништи мету, постоји велика вероватноћа да то изведе друга ракета“, објашњава Дрозденко.

Према мишљењу стручњака, елементи ПРО, који се тренутно налазе у Европи, предвиђени су за уништавање великих балистичких мета и нису у стању да се супротставе систему „Искандер М“.

Раније је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио да Алијанса намерава да ове године реагује на распоређивање система „Искандер М“, који су изазвали спор због ракете типа 9М729, преноси немачка телевизија „Н-ТВ“.

Према Столтенберговим речима, министри одбране земаља НАТО-а већ су договорили одговарајуће мере.

Крстарећа ракета „Искандер М“ један је од разлога за излазак САД из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета.

Америка сматра да та ракета наводно крши одредбе Споразума према којима су морали да буду уништени сви лансирни системи и ракете копненог базирања домета од 500 до 5.500 километара.

KOMENTARI4 коментара

 1. Miraš says:

  Uzalod se natovkse snage šuljaju u blizini granica Rusije. Nije stvar samo u Iskanderu M nego u kombinaciji svega onoga što Rusija poseduje. "Iskander M" je kvaziblaistička raketa, ali Rusija ima i krilatu raketu Iskander-K, te moguć je jednovremeni udar ovih različitih raketa što usložnjava odbranu NATO-a. Rakete Iskander mogu da nose i nuklearne bojeve glave. Treba dodati još sisteme protivvazdušne odbrane kao što je S-400, već uvode i S-500, zatim Rusi imaju i rakete klase "Bastion". To sve zajedno kada se uzme NATO na teritoriji Rusije vidi Zonu zabranjenog pristupa (Anti-Access/Area Denial, A2/AD). Ako se vojska NATO nadje u radijusu ovih raketa biće u riziku neprihvatljivih oštećenja i neprihvatljivih gubitaka. Pa još hiperzvučni raketni kompleks "Kindžal" , itd. itd.

   • Istina says:

    Ništa Evropa od istorije nije naučila, kako ratovati sa zemljom, koja ima najviše izkustva u svim ratovima, nemoguče je pobediti ruskog medu... Dok se EU ne okrene Rusiji ništa od napredka EU... To gomilanje pešadije oko Rusije je kao svatovanje pred svadbu... Nemože se Rusiji pretiti vojskom koja nema zajedničke ciljeve i zajedničke koordinacije, NATO ni sam nezna šta radi na granici Rusije...

 2. Zoran says:

  Stace im kad vi necete da napadate.:)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u