РУСКИ ЕКСПЕРТ: НАТО нема чиме да одговори на руски „Искандер“

RUSKI EKSPERT: NATO nema čime da odgovori na ruski „Iskander“

13 januara 2020

NATO trenutno ne poseduje sredstva protivraketne odbrane koja bi mogla da se suprotstave ruskom sistemu „Iskander M“ zbog njegove pokretljivosti, malih dimenzija i mogućnosti da koristi dve vrste raketa, smatra vojni stručnjak Dmitrij Drozdenko.

„Šta oni mogu da urade sa ’Iskanderom‘? U ovoj fazi skoro ništa, jer je sistem prilično malih dimenzija i pokretljiv. Tokom vojnih vežbi, sistemi su prebacivani u Kalinjingradsku oblast i druga mesta. NATO je za to saznao tek kasnije, nakon što su sistemi raspoređivani na otvorenom terenu“, rekao je Drozdenko.On je istakao da je balistička raketa brza i da ju je veoma teško oboriti. Pored toga, „Iskander“ je opasan i zbog toga što može da koristi balističke i krstareće rakete, podseća ruski stručnjak.

„Nema vremena za praćenje lansiranja i donošenje odluke. Plus je moguće i lansiranje krstarećih raketa. Prilikom lansiranja dve različite vrste raketa skoro istovremeno, prilično ih je teško pratiti, jer lete različitim putanjama. Čak i ako jedna raketa ne uništi metu, postoji velika verovatnoća da to izvede druga raketa“, objašnjava Drozdenko.

Prema mišljenju stručnjaka, elementi PRO, koji se trenutno nalaze u Evropi, predviđeni su za uništavanje velikih balističkih meta i nisu u stanju da se suprotstave sistemu „Iskander M“.

Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio da Alijansa namerava da ove godine reaguje na raspoređivanje sistema „Iskander M“, koji su izazvali spor zbog rakete tipa 9M729, prenosi nemačka televizija „N-TV“.

Prema Stoltenbergovim rečima, ministri odbrane zemalja NATO-a već su dogovorili odgovarajuće mere.

Krstareća raketa „Iskander M“ jedan je od razloga za izlazak SAD iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

Amerika smatra da ta raketa navodno krši odredbe Sporazuma prema kojima su morali da budu uništeni svi lansirni sistemi i rakete kopnenog baziranja dometa od 500 do 5.500 kilometara.

KOMENTARI4 komentara

 1. Miraš says:

  Uzalod se natovkse snage šuljaju u blizini granica Rusije. Nije stvar samo u Iskanderu M nego u kombinaciji svega onoga što Rusija poseduje. "Iskander M" je kvaziblaistička raketa, ali Rusija ima i krilatu raketu Iskander-K, te moguć je jednovremeni udar ovih različitih raketa što usložnjava odbranu NATO-a. Rakete Iskander mogu da nose i nuklearne bojeve glave. Treba dodati još sisteme protivvazdušne odbrane kao što je S-400, već uvode i S-500, zatim Rusi imaju i rakete klase "Bastion". To sve zajedno kada se uzme NATO na teritoriji Rusije vidi Zonu zabranjenog pristupa (Anti-Access/Area Denial, A2/AD). Ako se vojska NATO nadje u radijusu ovih raketa biće u riziku neprihvatljivih oštećenja i neprihvatljivih gubitaka. Pa još hiperzvučni raketni kompleks "Kindžal" , itd. itd.

  • Miraš says:

   UZALUD...

   • Istina says:

    Ništa Evropa od istorije nije naučila, kako ratovati sa zemljom, koja ima najviše izkustva u svim ratovima, nemoguče je pobediti ruskog medu... Dok se EU ne okrene Rusiji ništa od napredka EU... To gomilanje pešadije oko Rusije je kao svatovanje pred svadbu... Nemože se Rusiji pretiti vojskom koja nema zajedničke ciljeve i zajedničke koordinacije, NATO ni sam nezna šta radi na granici Rusije...

 2. Zoran says:

  Stace im kad vi necete da napadate.:)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *