РУСКИ ЕКСПЕРТ ОТКРИО ТАКТИКУ РУСИЈЕ АКО УКРАЈИНА КРЕНЕ У НАПАД: Ево шта ће им се десити за 5-6 сати…

RUSKI EKSPERT OTKRIO TAKTIKU RUSIJE AKO UKRAJINA KRENE U NAPAD: Evo šta će im se desiti za 5-6 sati…

24 decembra 2018

UKRAJINA nastavlja da koncentriše trupe i ratnu tehniku uz bivše linije fronta u Donbasu.

Na aerodrom Berdjanska već je predislocirano sve što ukrajinskoj vojnoj avijaciji nešto vredi.

U železničku stanicu u mestu Rubežnoje, primera radi, ušla su dva teretna voza sa tenkvima i drugim naoružanjem (protivtenkovski topovi MT-12 i pešadijska oklopna vozila BMP-1).Samo tokom poslednjih deset dana Kijev je granicama Luganske i Donjecke Republike primakao 12.000 vojnika i više od 40 višecevnih raketnih bacača „Grad“.

Komandant ukrajinskih snaga postavljenih protiv Donbasa – general Sergej Naev – pre tri dana je sa NATO-savetnicima posetio veliki lučki grad Mariupolj.

Vojni stručnjaci procenjuju da ukrajinske pripreme za novi rat imaju dva cilja – uvlačenje Rusije u rat i popravljanje šansi Petra Porošenka da bude ponovo izabran za šefa države. Računica se u oba selučaja, međutim, može pokazati pogrešnom.

Poznati moskovski vojni ekspert Igor Korotčenko, glavni urednik lista „Nacionalna odbrana“, predočio je kijevskoj vrhuški i Porošenku da Rusija neće slati trupe na ukrajinsku teritoriju već da će vrh Porošenkovog režima „uništiti visokopreciznim oružjem“.

„Ako nam Ukrajina objavi, Rusija će sačekati da vidi kako se razvijaju stvari. Jer, jedno je formalno objaviti rat – recimo, zatvoriti ambasade i slično – a sasvim drugo ako ukrajinska armija počne vojne operacije, ako Porošenko izda naredbu za napad na Rusiju ili čišćenje Donbasa. Tada će sve biti drukčije“.

Korotčenko do „drugačije“ opisuje ovako:

„Mi nećemo ni u tom slučaju koristiti kopnene snage. Biće dovoljno da visokopreciznim oružejm pet-šest sati iz velike daljinetučemo po najvećim ukrajinskim jedinicama koje ugroze našu granicu, po ukrajinskim štabovima, a i po Porošenkovoj rezidenciji jer bi on kao glavnokomandujući izdao naredbu za taj napad. Uveren sam da bi za njegovu rezidenciju bile dovoljne dve krstareće rakete `Kalibar`“.

– U tih pet-šest sati – naveo je Korotčenko – bili bi uništeni i ukrajinski vojni aerodromi i mesta na kojima se nalaze rakete. Sve bi to bilo uništeno za samo nekoliko sati.

A da se svašta može izdogađati narednih dana i nedelja uveren je i poznati kijevski politikolog Mihail Pogrebinski koji ukazuje da „ovakve napetosti nije bilo ni u vreme najžešćih borbi u Donbasu“.

U Kijevu neki poslednjih dana govore i o mogućnosti da ukrajinska armija treba da izvede napad ne Kerčenski most koji spaja poluostrvo Krim sa ostatkom Rusije.

To bi, nesumnjivo, bio povod za rat. Samo to znaju dobro i u Moskvi koja od 2014-te uspešno izbegava sve zamke Kijeva i njegovih zapadnih sponzora.

(Fakti)

KOMENTARI18 komentara

 1. A akoM says:

  To je patka,da USA-Zapad žele izazvati Rusiju na vojnu intervenciju u Ukrajini!Patka zato da Rusi ne reagiraju,a da oni USA-Zapad i dalje šire svoje interese bez ozbiljnog otpora!Ali,izgleda da su se približili Ruskoj crvenoj liniji i da je Rusija sve bliže tome da direktno vojno djeluje ovdje ili ondje,uključivo i protiv USA-Zapada!

  • Miraš says:

   Glavna zamka je da se postigne da bude objavljen rat Ukrajina- Rusija. Zasad Ukrajina i Rusija uopšte nisu u ratu, a ono ratno stanje koje je objavila Ukrajina još uvek nije rat nego se smatra po medjunarodnom pravu da je to njeno unutrašnje pitanje. Kada je reč o Konvenciji iz Montrea kojom se regulišu pravila plovidbe kroz Bosfor i Dardanele, u mirnodopsko vreme brodovi crnomorskih zemalja uživaju potpunu slobodu prolaza i plovidbe u dnevno i noćno vreme pod svakom zastavom i sa svakom vrstom tereta. Odmah nakon proglašenog ratnog stanja 26.11. Ukrajina je nameravala da pošalje zahtev Turskoj da zatvori ruskim ratnim brodovima izlaz kroz Bosfor i Dardanele isto na osnovu odredbi te konvencije. Međutim to se primenjuje samo u slučaju postojanja RATA. U slučaju rata ratnim brodovima crnomorskih zemalja dozvoljen je povratak u Crno more, ali nije dozvoljen izlaz i to je dužna da sprovodi Turska na Bosforu. Kakav interes ima Ukrajina da ne dozvoli ruskim ratnim brodovima da izadju iz Ctnog mora i da mogu samo u njega da se vraćaju, pa za nju bi to bila samo gora situacija da su oni svi tu u Crnom moru. Kome je jako potrebno da ruski ratni brodovi ne stižu više ni do Egeja, a kamoli do obala Sirije? Dakle rat Ukrajina-Rusija nije samo interes Porošenka kome treba rejting, nego SAD i V. Britanija mogu da imaju svoje puno krupnije interese.

  • Miraš says:

   Britanski špijunski ratni brod EKO već je neko vreme prisutan u Odesi, a Turskoj je najavljen prolazak kroz Bosfor i dolazak brodova američke šeste flote u Crno more. Ukrajinci planiraju novu provokaciju kod kerčkog prolaza s tim da navijaju da ne rade to sami nego zajedno sa britanskim brodom. Da ne objašnjavam ali sve su to sve teže provokacije sa ciljem da se objavi rat Ukrajina-Rusija. U isto vreme postoji otopljavanje odnosa SAD_-Turska jer su amerikanci počeli povlačenje iz Sirije što odgovara Turskoj. Po konvenciji iz Montrea Turska ima dominantan položaj jer ona ima ovlašćenja da kontroliše prolazak svih ratnih brodova. Medjutim Amerikanci su svoje povlačenje iz Sirije tek počeli, a kad će i da li će ga završiti, posebno ako u medjuvremenu bude potpaljen rat Ukrajina-Rusija. Amerikanci čak mogu cinično da kažu mi se vraćamo jer vaši ruski ratni brodovi više ne dolaze u Siriju.

  • Miraš says:

   Ovde se jasno vidi jedan od razloga zašto je rešenje Za Donbas ostavljeno za kasnije, a posle sirijskog rata. Za Rusiju je veoma važno da njena crnomorska flota nesmetano prolazi kroz Bosfor pa zatim kroz Egej do obala Sirije. (Postoji još jedan put za ruske brodove, ali on je baš značajno duži od severa Rusije pa kroz veći deo Atlantika do Sredozemnog mora i opet od Gibraltara do Sirije ima baš dosta.) Po konvenciji iz Montrea o prolazu kroz Bosfor ispada da Rusija ne sme biti u ratu ni sa jednom zemljom crnomorskog regiona (Turska, Gruzija, Ukrajina, Rumunija, Bugarska) jer onda njeni ratni brodovi biće ograničeni tj. neće dobiti dozvolu za izlaz u Egej kroz Bosfor. Sirija je najugroženija i prvenstveno nju treba da isčupa iz bede, i nesme da uleće u razne sukobe koji će je sprečiti u tome. Tu rampu na Bosforu drži Turska i ona je zadužena da vrši kontrolu svih brodova koji prolaze. Ako ona to ne odradi reagovala bi Liga naroda tj. danas je to SBUN, a praktično bila bi to mornarica SAD i saveznika. Nije za potcenjivanje da Ratna mornarica SAD je najznačajniji i najsposobniji deo oružanih snaga SAD. Rusija nema za cilj da zakomplikuje tako što će sa svima da uđe u ratni zagrljaj, ona radi slično kao tiha mačka koja uporno spašava svoje mačiće tj. Siriju. Kao što ne ulazi u ratni zagrljaj sa Ukrajinom, sećamo se da krajem 2015 godine nije uletela ni u ratni zagrljaj sa Turskom. Naravno ovo nije jedini ozbiljan razlog za izbegavanje sukoba. Ukrajina je okupirana zemlja preko vlasti, ona je objekt specijalnog rata i nju pripremaju za sukob sa Rusijom. Normalno je da takve pokušaje Rusija će nastojati da topi i hladi, a ne da ih zagreva i Rusija sa druge strane. Rusija razmišlja i dugoročno, jer proći će i ovakvo nastrano interesovanje Zapada za Ukrajinu. Rusija i Ukrajina ostaće tu gde jesu tojest jedna pored druge. Bitno je kako će se i u budućnosti odnositi i podnositi. SAD i V.B. to vide: što im bude gore to je za nas bolje.

   • Rusofil says:

    Pa u tom slucaju Rusi ce da naprave da mogu proci. Ko su turci, obicni papci, dolazi im kraj ko I zapadnim zlikovcima.

 2. Vojna i ojdesve says:

  Biche rata spremite see za smak SVETA

 3. Deda Micko says:

  Dve rakete u Vajcamnovu rezidenciju, i ja odmah koljem prase i pozivam komsiluk. Tocice se rakija tri dana. Kokajte naciste, jedva cekam.

  • rajko says:

   A oćel biti i kuvanog vina?

   • Deda Micko says:

    Bice i vina, ne brini. Ziv bio.

 4. trikornjanin says:

  Rusija ima problem koji je mnogo veci od borbe protib amerike i nato pakta, a to je kako sacuvati narod ukrajine od pogibije. Setimo se u WW2 koliko je boraca iz Ukrajine bilo u redovima Crvene armije. Samo u mom selu gde su u oktobru 1944 vodjene borbe za oslobodjenje Beograda poginulo je oko 250 boraca Crvene armije i svi su skoro bili iz Ukrajine. Sada zahvaljujuci izdajnickoj politici udarili su brat na brat kao kad bi mi ratovali protiv Srba iz Bosne ili iz Crne gore. Ukrajina treba sto pre da se okrene Rusiji i nato pakt najuri iz svoje zemlje jer je to najobicnija banda koja ratuje za interese kapitalista.

  • sveta53 says:

   Bravo.

  • Miraš says:

   Lavrov 17.12.2018.„Nećemo ratovati sa Ukrajinom, to vam obećavam“. „Mi (Rusija) nismo u ratu sa ukrajinskim režimom. Sa ukrajinskim režimom, koji ima sve odlike nacističkog i neonacističkog, ratuju građani Ukrajine koji žive u Donbasu i govore ruski jezik“, naglasio je Lavrov. Tom prilikom rekao je i da Rusija neće oriznati nezavisnost samoproglašenih republika Donbasa (DNR i LNR) jer tako je rekao da to bi bilo ispoljavanje slabosti i nervnog sloma. Iz ovog se naslućuje da Rusija želi promene u celoj Ukrajini, a ako bi sada izdvojili Donbas onda veliki ostatak Ukrajine guraju od takvih promena. ... Ipak sada ozbiljan problem je, to se već zna, da za kraj decembra kijevske vlasti spremaju ozbiljnu provokaciju prema Krimu. Da li mogu da ih odvrate od takve provokacije, a ako se ona desi onda veoma je moguće da će biti konstatovan RAT Ukrajina-Rusija. U narednih nekoliko dana biće rasplet dogadjaja pa kakav god da bude. Jasno je da Rusija je spremna i slučaju da se desi teži scenario.

 5. A akoM says:

  Ruski plan da raketom pogode Porošenka je sklizav,jer taj se bu sakril s ekipom u mišju rupu i teško će ga biti naći!Ako Rusi ne žele jako ratovati protiv Ukrajine a žele uspjeti,onda su planirali ili planirali organizirati masovnu proturežimsku pobunu pro-Ruskih snaga na širokom području cijele istočne polovine Ukrajine,i šire,odnosno dotur oficira,organizacije,oružja itd.istim,te žestoko ćutljivo ali neskriveno("javno")raketiranje,avioudaranje Itd.evidentnih pro-Zapadnih i Zapadnih vojnih formacija,centara Itd.po cijeloj Ukrajini!Ako to nisu napravili-pripremili,onda USA-Zapad-Porošenko mogu slobodno i dalje gurati svoj plan i računati da će pobijediti u dugotrajnom planu iscrpljivanja Rusije kojoj tada kronično fali organiziranost!Ali,ako Rusi dobiju Ukrajinu bez direktnog rata,nego ovako zaobilazno,organizacijom,da za nju ratuju drugi,pro-Rusi u Ukrajini a koje Rusija organizira i naoružavanje,onda su naučili i tu važnu lekciju od Zapada,i podigli svoju organiziranost možda čak i do nivoa koji im omogućuje i dugotrajni uspješni rat protiv USA-Zapada!A sudeći po Donbasu,Krimu,Siriji,to je izgleda nova važna realnost,pa je to moguće očekivati i u Ukrajini!Ako Rusija odradi Ukrajinu ovako kako sam gore rekao,komotno i na daljinu,ali organizacijsko-materijalnom podrškom,onda se približila Zapadnoj organizaciji i konačno je spremna za uspješni Veliki Rat,pa i dugotrajni,i mnogima će otvoriti oči što nas čeka!Jer USA-Zapad je već jednom nogom u"dvorištu"Rusije!

  • Slobodanka says:

   Porošenko je zadnjih dana napravio još jednu veliku grešku. Znamo da je ratno stanje uveo u 10 oblasti Ukrajine od postojećih 24. Za tih 10 oblasti je karakteristično da jako malo glasaju za Porošenka. On lično još jednom podelio je Ukrajinu. Zbog ratnog stanja baš u tih 10 oblasti vršena je i mobilizacija. Hvalisao se u pijanom stanju kako to uspešno ide, međutim vesti kažu da su hvatali ljude na ulici kao zećeve da bi nekako izvršili mobilizaciju. Zamislite te ljude na frontu, oni će pre preći na drugu stranu ili smisliće na neki drugi način izbegnu da tj. da sabotiraju ratni zadatak. Biće i toga.

  • Slobodanka says:

   Zatim postoji deo Ukrajinaca koje drže ekstra nacionalistička osećanja, takav je npr. Desni sektor, itd. Oni su već u sukobu sa Porošenkom, smatraju da je nesposoban. Ako ih sada Porošenko ponovo iznervira neko od njih može da reaguje radikalno, izbušiće ga kao vreću od slame.

 6. Baracuda says:

  Potrošenko je cionista i njemu je u interesu da se što više pravoslavnih duša izgubi u ratu, bili oni ukrajinci, ili rusi ! Ali mislim da će poslije njegovog masovnog napada na ruse iz Ukrajine, prodavati čokoladice u Izraelu, ili će biti neki šibicaner !

  • Rusofil says:

   Ko ona budaletina iz Gruzije.

  • Deda Micko says:

   Gotov je, gotov je... puca garantovano, nece pomoci ni cokolade.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *