РУСКИ ЕКСПЕРТ ОТКРИО ВЕЛИКИ ПЛАН: Ако Америка „сломи“ Иран, ПОСЛЕ ТОГА СЛЕДИ ПАКАО!

RUSKI EKSPERT OTKRIO VELIKI PLAN: Ako Amerika „slomi“ Iran, POSLE TOGA SLEDI PAKAO!

25 jula 2018

Predsednik SAD Donald Tramp je izjavio da će se Teheran suočiti sa „posledicama“ ako bude pretio Vašingtonu. Politikolog Leonid Krutakov je za Sputnjik prokomentarisao politiku Sjedinjenih Država prema Iranu.Predsednik SAD Donald Tramp je izjavio da će se Iran suočiti sa posledicama ako nastavi da preti SAD.

„Iranskom predsedniku Rohaniju: nikada više nemojte da pretite Sjedinjenim Američkim Državama ili ćete trpeti posledice kakve niko u istoriji nije pretrpeo. Mi više nismo zemlja koja će se zalagati za vaše lude reči nasilja i smrti. Budite oprezni!“, napisao je Tramp na Tviteru.

Ranije je predsendik Irana Hasan Rohani pozvao američkog lidera Donalda Trampa da se „ne igra vatrom“.

Mi ne ratujemo ni sa kim“, naglasio je Rohani.

Njegove reči je izazvalo saopštenje Stejt departmenta da se Vašington trudi da ubedi saveznike da u potpunosti prekinu sa kupovinom nafte iz Irana.

U nedelju je državni sekretar SAD Majk Pompeo potvrdio da Vašington radi sa zemljama koje uvoze iransku naftu kako bi ih naterao da prekinu sa kupovinom sirovina od Teherana.

Pompeo je kritikovao unutrašnju i spoljnu politiku Irana, optuživši rukovodstvo zemlje za korupciju i kršenje ljudskih prava.

„Iranom rukovodi nešto što više liči na mafiju, nego na običnu vlast“, rekao je Pompeo.

Ruski ekspert i profesor Finansijskog univerziteta pri predsedniku Rusije Leonid Krutakov u programu Sputnjika prokomentarisao je američke pretnje na račun Irana.

„Koliko god da govore o digitalnoj ekonomiji, bez energenata neće raditi nijedan motor na unutrašnje sagorevanje, niti nijedan kondicioner, jer električna energija se uglavnom proizvodi u termoelektranama. Ugljovodonici su kao i pre osnova savremene civilizacije i ekonomije. Danas u svetu postoje tri velika centra koja izvoze energente: Rusija, Iran i Saudijska Arabija. Sada kada SAD pokušavaju da izgrade novu globalnu konstrukciju, oni politički kontrolišu samo jedan od tih centara. Iz tog razloga, sadašnji odnosi između Rusije i Irana se ne dopadaju SAD. SAD neće uspeti da istisnu Rusiju, a da pre toga ne stave pod svoju kontrolu naftu Irana. Zato je njihov osnovni zadatak da ’slome‘ Iran i potčine ga sebi. Nakon toga, Rusiji mogu da budu uvedene sankcije i može doći do prekida izvoza ruske nafte i ruskog gasa, a nedostatak sirovina na svetskom tržištu biće nadoknađen na račun Irana“, rekao je Leonid Krutakov.

(Sputnjik)

KOMENTARI14 komentara

 1. doktrina soka says:

  Ovi naftni karteli SADe nece se smiriti dok zube ne polome.SATANIZACIJA JE PRVI KORAK,POSLE IDU BIMBE SA BOMBAMA. Sebija je primer.

 2. rajkoo says:

  Jel bre Pompeo a ko rukovodi Amerikom. Pa ne postoji gore mafijaske drzave od Amerike (izvinjavam se mafijasima za uvredu ali ko je i njih terao da pokrecu biznis tamo)

 3. Miraš says:

  Taj scenario nam je poznat najpre ekonomski slabe neku državu, pa posle mogu i bombe. U Iranu su prošle godine organizovani masovni i nasilni protesti pod uticajem Zapada koji su slomljeni. Sećamo se i tadašnjih mnogobrojnih tvitova Trampa a i stavova npr. Federike Mogerini da se poštuje demokratija i prava "mirnih" protestanata. Taj pokušaj nije uspeo. Novim pritiscima na Iran Amerika očekuje da će postići ekonomsko slabljenje Irana i da će biti socijalnih nemira. Opet je u igri sličan pokušaj. Dakle ponavlja se scenario obojene revolucije za Iran koja bi dovela Americi poslušnu vlast u Iranu. Da bude gore Iran je pogodila i velika suša te izgleda da postoji i nedostatak vode za piće.

 4. Miraš says:

  Znamo čiji je N1 te koliko im se može verovati. Objavili su 17.07. 208. ovu vest: "Tramp: Iran u krizi posle američkog povlačenja iz sporazuma" Američki predsednik Donald Tramp ocenio je da je Iran u krizi posle američkog povlačenja iz nuklearnog sporazuma i da SAD podržavaju proteste u Iranu. "Neredi su u svim gradovima (Irana), a inflacija raste", rekao je Tramp u intervjuu za Foks njuz i dodao da iranske vlasti ne žele da njihov narod zna da imaju podršku SAD. Tramp je rekao da su protesti u Iranu počeli kada je on u maju saopštio da se SAD povlače iz nuklearnog sporazuma sa Iranom koji su 2015. godine potpisale šest velike sile - SAD, Rusija, Francuska, Velika Britanija, Nemačka i Kina. "Protesti su širom zemlje kao i neredi koji su izbili posle američkog povlačenja iz sporazuma. Videćemo šta će biti", rekao je Tramp američkoj televiziji posle prvog bilateralnog sastanka s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Helsinkiju. Američko povlačenje iz nuklearnog sporazuma i najava o povratku sankcija Iranu doveli su do slabljenja iranske valute kao i do protesta Iranaca.

 5. Milica says:

  Izgleda da postoji još jedan plan: Nakon slabljenja ili sloma Irana vratili bi se nazad pa da konačno slome Siriju. Slom Irana koji je važan saveznik Sirije treba im da bi naknadno odigrali još jednu partiju rata u Siriji, ali tako da Asad i sirijska vlada ne budu pobednici. Tako bi uspeli da ubrzo storniraju sve dosadašnje uspehe Sirijaca na oslobodjenju zemlje. Ako Amerika „slomi“ Iran, onda će se i Sirija naći pred novim i obnovljenim opasnostima. Čak da snage SAA završe većinu najvažnijih operacija do novembra kada za Iran počinje najrizičniji period, Sirija kao država će imati problema kako da živi i u miru zbog narušene ekonomije razrušene zemlje i ostalih posledica rata. U tom slučaju još veća opasnost za Siriju je da se teroristički napadi na Siriju mogu obnoviti, a u igri su i otvoreni napadi od država dosadašnjih sponzora terorizma u Siriji.

  • goran says:

   Milice, cuvaj decu i zakljucaj vrata.

 6. marko says:

  NE BIH SE SLOZIO S OVOM TVRDNJOM RUSA I DA UZMU IRANSKU NAFTU RECIM O CELU STO NECE MOCI JER IRANACA IMA 80 MILIONA AMERIKANCI BIH JE POTROSILI ZA 9 GODINA JER TROSE PREKO 12 MILJARDI BARELA DNEVNO IRAN IMA 1000 MILJARDI BARELA.

  • Miraš says:

   Da, ali u pitanju je i susedni Irak koji takodje ima značajnu proizvodnju nafte. Ako bi uspeli da slome Iran, onda kao kule od karata padaju I Irak i Sirija. Ako Iran ostane stabilan a Sirija bude oslobodjena i stabilizovana onda i Irak ima šanse da se reši američke vojske, ali i američkog uticaja na odluke njihove vlade. Irak bi postao suverenija država. U Iraku jedva čekaju da vide Amerikancima ledja. Ali ako slome Iran, onda na severnom delu Bliskog istoka kao jaka regionalna sila ostala bi im za slamanje i komadanje još samo Turska. Turska nije prozvodjač nafte, ali imali su plan da i nju zdrobe i usitne te da nema ni uticaja Turske na Bliskom Istoku. Južni deo B.Istoka već uglavnom imaju pod kontrolom, a i njih bi tek pripušili. Jedina država koja bi ostala cela i imala bi uticaj na B. Istoku to je Izrael koji nema 80 miliona nego ima 8 miliona stanovnika, a dugo vremena imali su samo 6 milion te nakon krize 90-tih u Rusiji i u istočnoj Evropi bilo je još doseljavanja u Izrael. Površina Izraela je zasad upadljivo manja od ostalih država u regionu, sličan je po površini Sloveniji.

 7. M says:

  Ako Rusi dozvole pad Irana,a pogotovo i USA okupacije iranskih naftnih polja a onda i cijelog Blistoka,onda su idioti prve klase i trebaju pasti!

  • goran says:

   Pa, vec su pali, promeni naocare.

 8. M says:

  Usput,u blizini Izraelskih granica se gomila sve više njima protivnih snaga!A za razliku od Rusije,Izrael to neće dopustiti nego će ih vojno napasti odlučno,s namjerom da ih uništi,tj.otkloni opasnost od sebe!A ako treba,u tome će im pomoći i USA sigurno,a ako treba onda i još neki s Zapada!A što može vrlo lako dovesti do eskalacije situacije,pa čak zapaliti cijeli Blistok!A onda možda(vjerovatno)i šire!No,to je samo ubrzavanje događaja,jer i bez ugrožavanja Izraelskih granica bi taj sukob nastao kasnije,zbog imperijalističke politike-zahvata Izrael-USA-Zapada na Blistoku!A zapravo i šire!

  • Miraš says:

   Manje je verovatno da će Izrael uspeti u jugozapadnoj Siriji na tlu Dare i Kunejtre da razvije veći sukob. Ubrzo će biti rasčišćenja cela bafer zona koju treba da kontorlišu mirovne snage od terorista te mirovna misija UNDOF u punom sastavu biće ponovo rasporedjena u toj tampon zoni. Sirija zna da mora i treba da se drži svojih strateških ciljeva te neće dozvoliti ni teške provokacije, a ni žrtve koje su posledice toga, da je pomere sa njenog zacrtanog puta. Očeličili su duhom. Nisu tu "izraelske granice" nego je tu samo linije razgraničenja i tampon zona izmedju izraelskih vojnih snaga i snaga SAA ali na sirijskoj zemlji (=teritoriji). Prava granica Izraela je zapadnije i iza Golana koji je od strane Izraela okupirana teritorija. Golan zvanično još uvek pripada Siriji. Stvarnu kontrolu nad tom teritorijom Sirija može da uspostavi jedino vojnom silom te navodno u strahu da mu se ranije oteto ne oduzme Izrael pokušava da isprovocira veći sukob.

  • Miraš says:

   Bilo je još težih provokacija iste vrste od strane Amerikanaca u okolini grada Deir ez Zora. Tada su očekivali da će isprovocirati i Ruse i Sirijce. Povodom toga neko blizak sirijskom vojnom vrhu objasnio je da znaju šta je pravi cilj te da će istrpeti i tkve žrtve i ići samo za svojim ciljevima. Ovo u Siriji jeste baš težak i veoma podmukao rat.

 9. goran says:

  Miras, ne davi sa svojim besmislenim esejima, ako nemas nista konkretno, bolje cuti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *