РУСКИ ЕКСПЕРТ ОТКРИВА шта су стручњаци СЗО видели у Вухану

RUSKI EKSPERT OTKRIVA šta su stručnjaci SZO videli u Vuhanu

4 februara 2021

Laboratorija Instituta za virusologiju u Vuhanu, koja je optuživana za curenje virusa korona, dobro je opremljena i vrlo je teško zamisliti curenje odatle, rekao je Vladimir Dedkov, ruski ekspert u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) i zamenik direktora za naučna istraživanja Instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju u Sankt Peterburgu.Prva zaražavanja kovidom 19 na svetu zabeležena su kod pacijenata u Vuhanu u decembru 2019. godine.

„Naravno, za našu misiju je bilo važno da posetimo ovaj objekat, razgovaramo sa kolegama i vidimo kako je tamo sve organizovano. Dobro je organizovano i ne znam ko ih je kritikovao, laboratorija je savršeno opremljena, teško mi je da zamislim da je nešto moglo da procuri odatle“, rekao je Dedkov.

U sredu su eksperti SZO koji se trenutno nalaze u Vuhanu posetili Institut za virusologiju u tom gradu, uključujući i veoma izolovanu laboratoriju BSL-4, koja je, prema glasinama i teorijama zavere, mesto navodnog curenja virusa ili navodnog veštačkog stvaranja korone.

Tim SZO započeo je terenski rad tek prošle nedelje, nakon što je po dolasku u Kinu dve nedelje proveo u karantinu.

Od same pojave virusa korona u Vuhanu krajem decembra 2019. godine, u medijima i na internetu su se više puta pojavljivale razne teorije da je novi virus možda procurio iz laboratorije Instituta za virusologiju u Vuhanu. Institut je u otvorenom pismu još u januaru prošle godine te pretpostavke nazvao lažnim glasinama i naglasio da je savest osoblja tog Instituta apsolutno čista.

Dedkov je, međutim, dodao da su postojali određeni uslovi na pijaci u Vuhanu koji omogućavaju širenje virusa korona, ali, kako je rekao, virus je mogao da potekne i sa drugog mesta, piše Sputnjik internešenal.

„Posetili smo pijacu. Nisam dobro upoznat sa sanitarnim pravilima Kine, ali gledajući ovo, posmatrano iz ugla naših zakona, pijaca je veoma daleko od savršenog… Nije sigurno da se to dogodilo na pijaci, nema dokaza da je virus tamo potekao. Možda se virus pojavio na drugom mestu, ali hipotetički postoje svi uslovi za širenje virusa na toj pijaci“, rekao je Dedkov.

Pijaca Huanan u Vuhanu, na kojoj se prodavalo povrće, morski plodovi i meso divljih životinja, zatvorena je 1. januara 2020. godine kada je epidemiološka istraga prateći tragove o izbijanju nepoznate bolesti stigla do nje. Prvi među obelelima radili su baš na toj pijaci. Međutim, naučnici još uvek nisu došli do konkretnih zaključaka u vezi sa ulogom koju je pijaca imala u širenju virusa.

Prema najnovijim podacima Univerziteta Džon Hopkins, ukupan broj potvrđenih slučajeva kovida 19 u kontinentalnoj Kini dostigao je 100.177, a od početka pandemije umrlo je 4.820 ljudi. Novozaraženih na dnevnom nivou u zemlji sa 1,3 milijarde ljudi je na desetine.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Žarko says:

    A da probaju sa proverom u SAD-u, na primer u Mičigenu?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *