РУСКИ ЕКСПЕРТ ОТКРИВА шта су стручњаци СЗО видели у Вухану

РУСКИ ЕКСПЕРТ ОТКРИВА шта су стручњаци СЗО видели у Вухану

4 фебруара 2021

Лабораторија Института за вирусологију у Вухану, која је оптуживана за цурење вируса корона, добро је опремљена и врло је тешко замислити цурење одатле, рекао је Владимир Дедков, руски експерт у Светској здравственој организацији (СЗО) и заменик директора за научна истраживања Института за епидемиологију и микробиологију у Санкт Петербургу.Прва заражавања ковидом 19 на свету забележена су код пацијената у Вухану у децембру 2019. године.

„Наравно, за нашу мисију је било важно да посетимо овај објекат, разговарамо са колегама и видимо како је тамо све организовано. Добро је организовано и не знам ко их је критиковао, лабораторија је савршено опремљена, тешко ми је да замислим да је нешто могло да процури одатле“, рекао је Дедков.

У среду су експерти СЗО који се тренутно налазе у Вухану посетили Институт за вирусологију у том граду, укључујући и веома изоловану лабораторију БСЛ-4, која је, према гласинама и теоријама завере, место наводног цурења вируса или наводног вештачког стварања короне.

Тим СЗО започео је теренски рад тек прошле недеље, након што је по доласку у Кину две недеље провео у карантину.

Од саме појаве вируса корона у Вухану крајем децембра 2019. године, у медијима и на интернету су се више пута појављивале разне теорије да је нови вирус можда процурио из лабораторије Института за вирусологију у Вухану. Институт је у отвореном писму још у јануару прошле године те претпоставке назвао лажним гласинама и нагласио да је савест особља тог Института апсолутно чиста.

Дедков је, међутим, додао да су постојали одређени услови на пијаци у Вухану који омогућавају ширење вируса корона, али, како је рекао, вирус је могао да потекне и са другог места, пише Спутњик интернешенал.

„Посетили смо пијацу. Нисам добро упознат са санитарним правилима Кине, али гледајући ово, посматрано из угла наших закона, пијаца је веома далеко од савршеног… Није сигурно да се то догодило на пијаци, нема доказа да је вирус тамо потекао. Можда се вирус појавио на другом месту, али хипотетички постоје сви услови за ширење вируса на тој пијаци“, рекао је Дедков.

Пијаца Хуанан у Вухану, на којој се продавало поврће, морски плодови и месо дивљих животиња, затворена је 1. јануара 2020. године када је епидемиолошка истрага пратећи трагове о избијању непознате болести стигла до ње. Први међу обелелима радили су баш на тој пијаци. Међутим, научници још увек нису дошли до конкретних закључака у вези са улогом коју је пијаца имала у ширењу вируса.

Према најновијим подацима Универзитета Џон Хопкинс, укупан број потврђених случајева ковида 19 у континенталној Кини достигао је 100.177, а од почетка пандемије умрло је 4.820 људи. Новозаражених на дневном нивоу у земљи са 1,3 милијарде људи је на десетине.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Žarko says:

    А да пробају са провером у САД-у, на пример у Мичигену?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u