РУСКИ ЕКСПЕРТ ТВРДИ: Против Јерменије су се удружиле Турска, Грузија и Иран, РУСИЈА ЋЕ МОРАТИ ВОЈНО ДА ИНТЕРВЕНИШЕ

РУСКИ ЕКСПЕРТ ТВРДИ: Против Јерменије су се удружиле Турска, Грузија и Иран, РУСИЈА ЋЕ МОРАТИ ВОЈНО ДА ИНТЕРВЕНИШЕ

7 октобра 2020

Увођење руских мировњака у Нагорно-Kарабах једино је решење које би могло да доведе до заустављања крвопролића у тој зони, али је услов за то да се зараћене стране – Азербејџан и Јерменија – око тога сложе, каже за Спутњик руски војно-политички коментатор Kонстантин Сивков.Подсећајући да се у Јерменији налази 102. руска војна база и да Русија и Јерменија имају јединствен ПВО систем, јерменски премијер Никол Пашињан је изразио увереност да ће Москва, у случају да то буде потребно, пружити помоћ Јеревану у циљу осигуравања безбедности земље, тако што ће ангажовати своје оружане снаге.

Kао одговор на то, Kремљ је саопштио да је увођење руског мировног контингента у зону конфликта у Нагорно-Kарабаху могуће само ако се са тим сложе обе стране у сукобу – Јерменија и Азербејџан. Међутим, експерти сумњају да ће Азербејџан на то пристати.

„У погледу решавања овог сукоба, увођење мировних снага у тај регион заиста је једино могуће решење које би могло да обезбеди стабилност и мир. Али могућност реализације овог сценарија у тренутној ситуацији је врло сумњива. Ово је тренутно немогуће због свих околности, али ако се те околности промене, постаће могуће и оствариво“, оценио је Сивков.

Он подсећа да је Јерменија члан ОДKБ-а тј. војно-безбедносни партнер Русије и да су Москва и друге земље-чланице те организације обавезне да јој помогну у случају рата, док Азербејџан није члан ОДKБ-а и није везан за Русију споразумом о узајамној војној помоц́и.

Међутим, иако неки руски експерти тврде да се тај споразум не може применити ни у случају Јерменије као партнера у ОДKБ-у, јер се конфликт не догађа на територији те земље, него у непризнатој републици – Нагорно-Kарабаху, Сивков истиче да за то, ипак, има основа, с обзиром да се Јерменија „нашла у блокади“.

„Јерменија је чланица ОДKБ-а, а члан 4 овог Договора каже да је Русија дужна, тачније, да су све државе ОДKБ-а дужне да помогну земљи-чланици која је подвргнута агресији. Формално, сада је нападнут само Нагорно-Kарабах, који није призната држава – не признаје га ни Јерменија, али Јерменија се данас нашла у потпуној блокади – комуникација с њом блокирана је преко Грузије, преко Турске и Азербејџана, а сада је блокирао и Иран.

Проглашење блокаде је већ према међународном праву чин војне акције. Русија би требало да размисли о примени договора ОДKБ-а, а питање слања руске војске и војне опреме у овај регион биће повезано са задатком деблокаде Јерменије. Овај задатак се може решити дипломатски, уз повољан став Грузије, али ако се не реши дипломатски, биће могуће применити члан 4. Уговора о ОДKБ и решити војним путем“, каже Сивков.

Ако се зараћене стране Јерменија и Азербејџан договоре о увођењу мировног контигента у Нагорно-Kарабах, оне ће одлучити и о томе да ли су руске снаге довољне или је потребна помоћ и неких других земаља, каже Сивков.

„Ако Азербејџан и Јерменија сматрају да ће бити довољан руски контингент – тада ће тако и бити, као што је било и у зони грузијско-абхазијског сукоба. Ако стране инсистирају на учешћу других земаља, придружиће се и друге земље. Тамо се једино неће толерисати Турци, јер се они отворено стављају на једну страну, док је Русија изнад тога и она се не ставља ни на чију страну“, каже Сивков.Руска војска има једну бригаду мировњака сталне борбене готовости. То је 15. моторизована Александријска бригада стационирана у Самари. Главни задатак бригаде је да буде у сталној приправности и спремна за реаговање у било ком региону сукоба.

Формирана је у фебруару 2005. године, а у њој служе војници по уговору. У бригади је више од 150 посада на оклопним транспортерима БТР-82АМ.

Поред тога, руски мировњаци користе и системе за извиђање, управљање и везу „Стрелац“, сателитске навигаторе ГЛОНАСС „Перунит Б“ и „Грот Н“, беспилотне летелице „Орлан 10“, „Леер 3“ и „Тахион 3“ , радио везе шесте генерације „Азарт“, заштитна одела „Kаубој“ и борбену опрему „Ратник“.

Током маневара, војници увежбавају мировне акције под покровитељством УН. Њихови задаци су раздвајање сукобљених страна, патролирање и обезбеђивање контроле пролаза. Поред тога, мировњаци су обучени и да се боре против илегалних оружаних група.

Припадници ове руске бригаде имају искуства у мировним операцијама у Абхазији, Придњестровљу и Јужној Осетији.

Организација договора о колективној безбедности, коју чине Русија, Јерменија, Белорусија, Kазахстан, Kиргистан и Таџикистан, такође има своје мировне снаге, које броје око 3.500 људи.

„Правни основ за увођење мировног контингента је одлука Азербејџана, Јерменије и Русије, као и подршка самог руководства Kарабаха… Ништа друго није потребно. УН то могу да одобре или не – то заправо није важно“, закључио је Сивков.

Оливера Икодиновић (Спутник)

KOMENTARI8 коментара

 1. M says:

  Kako Rusi misle da će Azerbejdžan pristati na mirovne snage,odnosno zamrzavanje sadašnje situacije?!?Možda,ali samo do slijedeće runde!A ona će im biti još povoljnija,jer USA-Zapad sve više,jače,bliže i kompletnije okružuje Rusiju,kako oružjem,tako i destabilizacijom-kaosom susjednih država Rusije,a nastojat će destabilizirati i Rusiju!Prije nego što ju napadnu,što je očito!

 2. persida says:

  Nema Putin vremena da pomaze pravoslavce, on se bavi Sirijom.

  • Milan says:

   Kakvi su to pravoslavci, da li su uopšte pravoslavci, imajući u vidu da biraju štićenika satanističkog Soroša za vladara države? Što bi Rusi ratovali u interesu Jermenije čija vlada vodi otvorenu rusomrzačku politiku??? Rusi nemaju interes da se uvlače u sukob ni zbog proturskog Azerbejdžana ni zbog proSoroševe Jermenije.

  • Zvone Niš says:

   CIA li ti pomože da napišeš ovako mudar komentar !?

 3. Kulak says:

  Rusija nema kopnenu granicu s Jermenijom.Jedini način za sada je vojna pomoć vazdušnim putem.Ima i drugi način,da ruske kopnene trupe prođu kroz Gruziju i uđu u Jermeniju,ali za tako nešto bi u Rusiji na vlasti trebao biti jači igrač nego što je bojažljivi Putin.

 4. petrovgrad says:

  Kakav NagornoKarabah, kome treba ta teritorija. Švabovi stežu prsten oko Rusije. Ukrajina, Belorusija, Krim-Crno More, Gruzija, Jermenija, Azerbejdžan, sada vidim Kirgizija, šta će biti za paer meseci videćemo. Švabovi uvode sankcije Rusiji zbog Navaljina. Svo zlo za Ruse potiče od Švabova. Ostali sa zapada su samo sateliti u NATO ekipi.

 5. Zvone Niš says:

  CIA li ti pomože da napišeš ovako mudar komentar !?

 6. Zorana says:

  Ocigledno je da Rusija ne pomaze Jermeniji iako su u ODKB. Ovo plasiranj eizgovra je uzasno jadno. Tramo je makar otvoreno rekao da mu ne pada na pamet da udje u rat zbog tamo neke CG ili Estonije i sl. Putin nema ni toliko petlje da javno kaze da nece i ne mogu nikoga zastititi. Sve je laz za sitne politicke igrice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u