РУСКИ ЕКСПЕРТ ТВРДИ: Турска спрема превару, ЕРДОГАН ИМА ТАЈНИ ПЛАН ЗА СИРИЈУ

RUSKI EKSPERT TVRDI: Turska sprema prevaru, ERDOGAN IMA TAJNI PLAN ZA SIRIJU

7 marta 2020

Zimski dani su praktično završeni, a s njima je i krajnji ultimatum koji je izneo Erdogan Damasku sa zahtevom da povuče svoje trupe u Idlibu.

Proteklih dana, turske i pro-turske formacije su uništile značajnu količinu sirijske vojne opreme i naneli opipljive gubitke vladinoj vojsci SAR.Šanse za direktan sukob s ruskim kontingentom se povećavaju, ali se čini da je Ankara pronašla način da Moskvu izbaci iz igre bez rata.

Ključni problem je što se u Siriji prepliću interesi mnogih igrača: Turska, Iran, Izrael, SAD, Rusija, posredno neke bliskoistočne monarhije učestvuju u sukobu.

Od svega toga, Rusija je jedina koja je od sovjetskih vremena zvanični saveznik sirijske armije i nalazi se na teritoriji republike na osnovu poziva Damaska.

Međutim, Rusija je danas u velikoj meri zavisna od Turske kada je u pitanju sprovođenje brojnih energetskih projekata iz Turske.

Pored toga, saveznik Damaska Teheran ima svoje interese u Siriji, koji se često ne poklapaju sa ruskim. Zbog iranskog vojnog prisustva u Siriji, zemlja je izložena redovnim vazdušnim napadima iz Izraela.

Dakle, šta danas imamo.

Sirijska vojska, obuzeta godinama iscrpljujućeg rata, ima izuzetno nizak ofanzivni potencijal i sposobnost da izdrži svežu i dobro opremljenu tursku vojsku.

Na čemu počiva „čudo u Idlibu” Bašara el-Asada? To je aktivna podrška Ruskog ratnog vazduhoplovstva. Stvara se ipak utisak da su lukavi Turci pronašli način da povuku rusko vazduhoplovstvo iz igre bez rata i upotrebe sistema protivvazdušne odbrane.

Prvo, Sjedinjene Države su prošle nedelje sprovele probe nuklearnog napada u slučaju da Rusija iskoristi svoj nuklearni arsenal protiv jedne od članica NATO-a.

Podsetimo, Turska je članica saveza. Sada, fregate Admiral Makarov i Admiral Grigorovič, opremljene krstarećim raketama Kalibar, i Orsk BDK žure ka sirijskim obalama.

Kao kontra-argument, američka mornarica poslala je brodove u Istočno Sredozemlje. Prema navodima, trebalo bi da je prati nuklearna podmornica sa krstarećim raketama Tomahavk.

Drugo, ruski saveznici iz Teherana sugerisali su da Ankara razgovara o budućnosti Idliba bez Rusije. Iranski predsednik Hasan Rohani veruje da će Turci, Sirijci i Iranci moći samostalno da reše pitanje teritorijalne celovitosti SAR-a.Važno je spomenuti da Turci i njihovi “punomoćnici” u Idlibu otvaraju najozbiljniju vatru na one sirijske jedinice koje uslovno smatraju “proruskim”. Može se pretpostaviti da su Iranci spremni da sklope „sporazum“ sa Erdoganom.

Treće, postoji velika verovatnoća da će Ankara zakočiti energetske projekte Moskve.

Turska sama nema problema sa snabdevanjem gasom: ima TANAP i mogućnost kupovine UZP-a, a zima je nenormalno topla.

Za Rusiju će prekid Turskog toka biti ozbiljan udarac, jer znači potpuni kolaps strategije izgradnje obilaznih gasovoda oko Ukrajine. Alternativno, Turci mogu jednostavno da povećaju carine.

Najzad, Erdogan je počeo otvoreno da ucenjuje Evropu sa sirijskim izbeglicama.

Turci ih trenutno puštaju u malom broju, ali ako Ankara želi, migranti će poplaviti EU.

Lako je pretpostaviti da Turska vrši pritisak na partnere iz Kremlja kako bi ih nagovorila da obustavi aktivnu podršku Asadu, ostavivši ga “nasamo s Erdoganom”, kako to zahteva turski predsednik zaključuje ruski analitičar Sergej Marzhicki za ruske medije.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI6 komentara

 1. Miraš says:

  Loša analiza. Erdogan jeste prevrtljiv i lukav i praviće nove gadosti u Siriji, ali ovaj analitičar je omanuo u prognozi kako će se to odvijati.

  • Slobodanka says:

   Kako će se odvijati? Iznutra iz Idliba će početi sukob, a ne spolja. Ovaj sporazum nagoveštava kraj HTS-a najekstremnije terorističke grupe u Idlibu. Hayat Tahrir al Sham je salafističko-vehabijska teroristička grupa u vezi sa Al Kaidom, HTS je osnovan 2017 pregrupisavanjem tadašnjih terorističkih grupa baš sa ciljem da sakriju vezu sa zabranjenom Al Kaidom. HTS sigurno zna da mu se sprema kraj i zato daće sve od sebe da sada obavezno gurne u sukob Rusiju i Tursku i da ubrzo bude ukinuto upravo dogovoreno primirje. Napraviće neku zmijsku podlost i tešku podmetačinu, recimo sa ubistvom turskih pa bi Turska ponovo pokrenula napade na snage SAA. Mogu da izvrše i ubistvo ruskih vojnika da bi time osigurali prekid primirja. Važna prednost koju HTS trenutno ima na terenu je to što drže područje južno od puta M4, u kom je najznačajnije područje severne Hame, to je jugozapadni deo idlibske zone. Sa brada u okolini mesta Al-Enkawi mogu dronovima da gadjaju sirijsku obalu i rusku bazu Hmejmim. U nastavku sukoba DRONOVI će i dalje igrati veliku ulogu sa ciljem da naprave što veće gubitke snagama SAA.

  • Slobodanka says:

   Ruske i Turske vojne snage su već počele da prave bezbednu zonu duž putam4, krenuli su od mesta Sarqib i idu ka zapadu. HTS-u nikako ne odgovara da ta zona zaživi jer če njihove snage južno od puta M4 imati otežano snabdevanje. Zna i rusko-sirijska strana šta bi moglo da se dogodi. Zato kad se sukobi obnove nastojaće da baš oslobode teritoriju južno od puta M4 i ceo taj put. Ta oslobodjena teritorija biće pod kontrolom snaga SAA, a bez prisustva turske vojske što je za Siriju najčistije i najpovoljnije bez obzira na žrtve. Do kraja proleća to će se odigrati, biće slobodni gradovi Džisr Šugur, Muhanbal, Ariha, Al Bara i razna manja mesta. Zatim najverovatnije ponovo će napraviti primirje. I tako korak po korak pa sve dok ceo Idlib ne bude pod kontrolom snaga SAA.

 2. Predrag says:

  Rusija da hoće može da razvali pola Turske što se nadam da će i odraditi.Turci će ih stalno saplitati i gurati prst u oko sa njima nema dogovora oni razumeju samo silu isto ko i šiptari.

 3. Slobodanka says:

  Postoji taj scenario da Sirija bude Vijetnam, a da Rusi u Siriji prođu kao nekad Amerikanci u Vijetnamu. U tome Turska igra neku ulogu. Ali odlučujuće će biti koja strana ima prednost u naoružanju. Sada Rusija ima prednost u naoružanju i znaće tu prednost da iskoristi i za svoju saveznicu Siriju. Rat između Turske i Rusije se neće dogoditi, samo zato što je Rusija po tom pitanju oprezna i vodi računa o tome. Međutim Erdogan će i dalje bombardovati i napadati Siriju. Ulaskom Turske u rat protiv Sirije Idlib je postao ratni eksperiment u kom se testira da li savremeno naoružanje SAD i Zapada može da pobedi naoružanje Rusije. Dakle i Turska je zamorče u tom ratu, a turski vojni vrh i Erdogan po svoj prilici tog nisu svesni. Uzalud Turska gomila svoje snage i naoružanje u Idlibu. Turska će biti pobednik jedino tako što će turska opozicija pobediti i svrgnuti Erdogana. Neće se to desiti odmah, ali za godinu dve biće i to.

 4. Roy says:

  Ovo je pisala jedna pristrasna smlata sa Webtribune.rs koja pise ono sto joj je zelja. Te ruske fregate koje ste nabrojali stigle su u Siriju jos prije 5 dana. U slucaju veceg rata Turska ce biti preorana tako da joj ruski plin nece ni trebati. I za kraj Ruska ekonomija ne moze nikako bankrotirati jer oni stampaju milijarde Dolara, Eura i Franaka koje niko ne moze provaliti. To je davno rekao kanadski ministar ekonomije i finansija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *