РУСКИ ЕКСПЕРТ ЗА БАЛКАН: Харадинај је Западу обавио крвави посао

RUSKI EKSPERT ZA BALKAN: Haradinaj je Zapadu obavio krvavi posao

5 avgusta 2019

SVIĐALO se to ili ne sadašnjim privremenim vlastima u Prištini, vođe kosovskih separatista iz terorističke OVK moraće da odu sa funkcija koje zauzimaju. To je glavni razlog zbog čega ih pozivaju u Hag, jer su oni već obavili svoj prljavi i krvavi zadatak.Govori ovako, u ekskluzivnom intervjuu za „Novosti“, dr Boris Aleksandrovič Šmeljov, jedan od najpoznatijih ruskih eksperata za Balkan. Ovaj ugledni moskovski profesor, rukovodilac Sektora spoljne politike čuvenog moskovskog Instituta ekonomike i međunarodnih odnosa Ruske akademije nauka, ukazuje na to da Zapad želi da ih se reši, odnosno da na njihovo mesto dođu civilizovaniji političari, koji nemaju okrvavljene ruke, što, kako upozorava, ipak ne znači da će sa novima Srbima biti lakše:

– U Vašingtonu, kao i u zapadno evropskim prestonicama, svesni su toga ko su ljudi koji su sada na vlasti na Kosovu, ali to javno ne govore, s obzirom na to da bi svom narodu morali da objasne zbog čega su bili na strani ubica i kriminalaca i pomogli im da dođu na vlast. Ipak, nisam uveren da će zločinci iz nekadašnje OVK biti realno kažnjeni. Da su hteli da zaista budu privedni pravdi, zapadni političari su do sada mogli da reše taj problem, jer je dokaza o zverskim ubistvima Srba koje su počini albanski separatisti mnogo. Nameće se pitanje i kako to Amerikancima koji su glavni organizatori haških procesa nije smetalo to što su likvidirani svedoci koji su trebali da potvrde zlodela Haradinaja i njegovog društva.

* Zašto onda Amerikanci i Zapad uopšte pokreću tu sudsku farsu?

– Haradinaj je počeo da se ponaša bahato u razgovorima sa evropskim političarima verujući da ima dovoljnu zaštitu u Vašingtonu. On ne razume da zbog njega Vašington neće da kvari odnose sa zapadno evropskim liderima. Zapad ne želi da kosovski Albanci prestanu da im budu poslušni.

* Kako objašnjavate to što posle toliko godina tek sada američki ambasador u Prištini kritikuje privremene kosovske vlasti zato što se skrnave srpska groblja i ne prestaju napadi na Srbe?

– Naravno da su i ranije znali u Vašingtonu kakvo je stanje na Kosovu i to da Srbi žive u stalnom strahu od napada. Ambasador je državni činovnik koji je dobio zadatak iz Vašingtona da kaže to što je rekao. Reči američkog ambasadora u Prištini su poruka tamošnjim vlastima da ne zaborave da moraju da rade ono što im SAD poruče.

* Uprkos svemu, u Prištini nisu spremni na kompromis?

– Jedino Amerikanci i EU mogu da nateraju Prištinu na ustupke, ali je očigledno da oni to ne žele. Kad bi oni hteli da barem malo pomognu Srbima, Albanci bi morali da se pomire sa tim.* A kako Rusija može da pomogne Srbiji?

– Nisu realne želje onih koji misle da će Putin da pošalje vojsku da ratuje na Kosovu i Metohiji. Srbi mogu da računaju na podršku Kremlja kroz vojnotehničku saradnju, kao i u međunarodnim organizacijama. Osim toga, Srbija može da ekonomski bolje sarađuje sa Rusijom. Za Srbiju je važno da poboljšava svoju ekonomsku situaciju i da razmišlja o novim investicijama.

* Političari u Moskvi tvrde da ih je crnogorski predsednik Milo Đukanović prevario, jer nije ispunio obećanja?

– Đukanović se obrukao pred svojim narodom i ljudima koji su u Moskvi gajili simpatije prema njemu. Tačno je da se zaklinjao da nikada u pitanje neće biti dovedeno prijateljstvo Crne Gore i Rusije. Ali nije imao hrabrosti pred Zapadom da ne uvede sankcije Rusiji. I Srbija želi da uđe u EU, ali je srpsko rukovodstvo dosledno i nije htelo da uvede nikakve sankcije Rusiji.

* Mnogi moskovski balkanolozi tvrde da je Đukanović ulaskom u otvoreni sukob sa SPC u Crnoj Gori stavio na kocku svoju političku karijeru.

– I u Srbiji i u Crnoj Gori Srpska pravoslavna crkva ima veliki autoritet i objektivno predstavlja ozbiljan faktor. Đukanović je napadima na SPC navukao gnev mnogih zemljaka. On se igra vatrom u kojoj bi stvarno mogao politički da izgori. Čudi me da Đukanović ne vidi paralelu sa Ukrajinom, jer bi mogao zbog sukoba sa Crkvom da prođe kao Petar Porošenko, kome je narod na izborima pokazao šta misli o njegovom mešanju u crkvene poslove.

* Uvereni ste da je sve što sada radi Đukanović u vezi sa SPC činio i Porošenko u Ukrajini?

– On je zaista dobio „falični tomos“ iz Carigrada, ali se na kraju bukvalno izblamirao zajedno sa patrijarhom Vartolomejom. Ja zaista imam simpatije prema narodima na prostoru bivše Jugoslavije. Zato mislim da je najvažnije da u Crnoj Gori, zbog političkog slepila, brat ne zapuca na brata. Ako Đukanović sebe smatra ozbiljnim političarem, on mora da vodi računa o tome da svojim izjavama protiv SPC i njenog patrijarha ne izazove jednog dana građanski rat u Crnoj Gori, jer je narod ionako nezadovoljan zbog velike korupcije.

* Kada već pominjete Ukrajinu, kako vidite rasplet događaja u toj zemlji?

– Uveren sam da do federalizacije Ukrajine neće doći, jer postoji uverenje da bi to bio kraj postojanja te zemlje. Ako se ne reši problem u Donbasu na osnovi Minskih dogovora, dakle davanjem prava ruskojezičnom stanovništvu, oni će tražiti da se pripoje Rusiji. Nije tajna da u Donjecku i Lugansku sve otvorenije govore o tome da žele model kao što ga imaju Abhazija i Južna Osetija, čiju je samostalnost priznala Rusija.

PLAŠENJE RUSIJOM NA BALKANU

* Zapadni emisari, pogotovo oni iz SAD, poslednjih godina stalno govore o ruskoj opasnosti na Balkanu?

– Naravno da se diže buka o opasnosti od Rusije da bi se prikrio stalni zapadni pritisak na sve balkanske zemlje. Rusija, nažalost, nije toliko moćna da stvarno može da igra značajniju ulogu na Balkanu. Amerikanci i zapadne razvijene zemlje malim narodima obećavaju brda i doline i plaše ih Rusijom kako bi ih privukli na svoju stranu. Ali ta obećanja Amerike se retko ostvaruju.

ĐUKANOVIĆ HTEO U NATO JOŠ 1995.

– SEĆAM se da je Milo Đukanović o ulasku u NATO bez skrivanja govorio devedesetih godina. Sa kolegama iz Beograda bio sam na razgovoru kod Đukanovića još 1995. i tada nam je u Podgorici rekao da želi u NATO, ali da ne želi da kvari odnose sa Rusijom. Naravno da Crna Gora ulaskom u NATO nije ojačala taj vojni blok, ali je logično zbog čega je Rusija protiv njegovog širenja na Istok. Svima je jasno da Amerika želi da napravi „potkovicu“ kojom bi vojno izolovala Rusiju. Uveren sam da i Đukanović kao inteligentan čovek to zna – kaže Šmeljov.

KOMENTARI4 komentara

 1. persida says:

  Ko god je klao Srbe, uvek je bio heroj na Zapadu i ni za sta nije odgovarao. Nista novo u tom smislu.

 2. mlanm says:

  Inteligentan, hm.

 3. Slobodanka says:

  A kako Rusija može da pomogne Srbiji? – Nisu realne želje onih koji misle da će Putin da pošalje vojsku da ratuje na Kosovu i Metohiji. Srbi mogu da računaju na podršku Kremlja kroz vojnotehničku saradnju, kao i u međunarodnim organizacijama. Osim toga,... Rusija je već dovoljno "pomogla" sa taktikom "dodje pa ode". Najpre su 1999 godine u okviru mirovne misije IN prvi stigli na KIM, ali 2003 godine Rusija je povukla svoje vojnike iz misije UN na KIM. Tako je na KIM-u u UN toj mirovnoj misiji ostao skoro čist natovski sastav. NATO je povodom toga sigurno bio zadovoljan i već u martu 2004 godine videli smo teške posledice po srpsko stanovništvo na Kosovo i Metohiji.

  • ralence says:

   Za vreme Korejskog rata između Komunista i Zapada Kina je poslala više od Milion dobrovoljaca u Koreju da je odbrane od Zapadnog uticaja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *