РУСКИ ЕКСПЕРТ ЗА БЕЗБЕДНОСТ: „Исламска држава“ је пред вратима Русије- На реду је Кавказ!

RUSKI EKSPERT ZA BEZBEDNOST: „Islamska država“ je pred vratima Rusije- Na redu je Kavkaz!

26 juna 2015

russia-christianity-islam-kurban-313Piše: Aleksandar Mihailenko, profesor moksovskog Fakulteta nacionalne bezbednosti

Forma bitisanja ISIL-a ima sve osobne rađajuće države ( kalifata) , mada u potpuno izvitoperenoj i izvrnutoj formi. Imaju teritoriju i državni sistem, vlast, organe izvršne vlasti i ono što u civilizovanim zemljama nazivaju pravnim sistemom. S njihove tačke gledišta, veoma je efikasan: kazna je najbolja odmazda za prestup.

Ni jedna ekstremistička grupa nije se ni približila njihovom rezultatu: o ISIL-u govori ceo svet. Cilj ISIL-a danas nije da okupira kvadrat zemlje, i da tu teritoriju drži godinama. Potrebno im je konstantno širenje, ne svog prisustva, nego svog uticaja, pojavljujući se tamo gde se mogu stvoriti potencijalne pristalice.

To što je uradila Rusija, stavivši terorizam na Kavkazu u malu tabakeru, a zatim je zatvorila u džep, nemoguće je proceniti. Antiteroristički mehanizmi koji se sprovode u Rusiji nemaju slične primere u svetu. Zato su pripadnici ovdašnjeg uspavanog banditskog podzemlja, pogrešno naučivši sirijsku lekciju, računajući da se ne mogu oduprijeti moćnom ISIL-u, zakleli mu se na lojalnost. Bliskoistočni teroristi su toliko sredstava uložili u svoju PR kampanju, da specijalni efekti tresu zemlju hiljadu kilometra od Palmire. Ne sumljam da će u Siriji saznati da je ISIL stvorio filijalu na teritoriji koja teoretski izlazi na tri mora. Čak i u uslovima otežane veze sa Kavkazom ni u kom slučaju ne smemo potceniti pretnju.

Kako Rusija može da se suprostavi tim izazovima?

Postoji jedna stvar koja se često zaboravlja, a koja je bitan faktor u nastanku ekstremizma. U osnovi svega stoje socijalni razlozi. i zahvaljujući pažnji vlasti, uspevamo da zadržimo talas ekstremizma već mnogo godina. Ljudima treba posao, razvoj. Sada mnogo govore o razvoju turizma na severnom Kavlazu, a to znači da ljudi trebaju bez obzira na pretnju da donesu novac, da razvijaju mali i srednji biznis. Neophodno je privući investitore, podstaći opšti razvoj, da bi mesni žitelji osetili stabilnost i verovali u sutra. Tada neće biti ekstremizma.

Ali to nije sve.

Ako prihvatamo tezu da pripadnici ISIL-a pogrešno interpretiraju zapovesti svetog kurana, a da se u praksi potpuno ogrešuju o njih, potrebno je obratiti pažnju na obrazovanje muslimanskog stanovništva na Kavkazu. O tome je više puta govorio predsednik Čečenije Ramzan Kadirov, da su u par godina zatišja zaboravili na opasnosti vahabizma.

Bez obzira na to što broj džamija i vernika raste, vlast ne može silom zaustaviti radikalni islam. Radikalizam se može uništiti samo propovedanjem, o čemu govore mnogi istraživači islamske duhovne tradicije. Muftija treba da je spreman na razgovor, naoružan najjačim argumentima koji će da raskrinkaju ideologiju vehabizma. On čeka da posrnuli vernik dođe u džamiju i da zatraži pomoć. A pomoć je potrebna.

(Lifenews.ru, prevod Pravda)

KOMENTARIJedan komentar

  1. mija says:

    Mislim da je potpuno pogrešna teza o socijalnim uzrocima terorizma. Videli smo na velikom broju primera da standard ne igra nikakvu ulogu u formiranju terorističkih organizacija. Istina je da one za izvršioce (bombaše, bombaše-samoubice, drske kidnapere itd.) regrutuje sirotinju za malo novca. Ali to radi svaka kompanija na svetu - traži najjeftiniju radnu snagu, i uvek je pronalazi, bilo da je u pitanju običan i lak posao, ili čišćenje nuklearnih elektrana ili terorističke akcije. Bitne razlike tu nema. Organizatori terorizma su vrlo bogati i imaju političke i ekonomske ciljeve.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *