РУСКИ ЕКСПЕРТИ ТВРДЕ: „Србија не мора да брине, Русија ће се укључити…“

RUSKI EKSPERTI TVRDE: „Srbija ne mora da brine, Rusija će se uključiti…“

5 novembra 2019

Pregovori između Beograda i Prištine mogu da se obnove pod novim uslovima, a bilo bi prirodno da se u taj proces uključi Moskva, smatraju ruski eksperti.

– Pregovori su blokirani krivicom kosovskih Albanaca, koji ne žele da naprave ustupke ni po jednom pitanju, a Srbija ističe da u tom slučaju nema ni nastavka dijaloga – kaže Jelena Guskova sa Instituta za slovenske studije Ruske akademije nauka.Ona očekuje da će posle izbora u Prištini doći novi ljudi, pa će i pregovori možda biti obnovljeni pod nekim novim uslovima.

– Međutim, Beograd je potpuno jasno rekao da prethodno moraju biti ukinute takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i da moraju biti poštovana prava Srba na Kosmetu, određena Briselskim sporazumom iz 2013. godine – podseća ona, dodajući da za sada nema naznaka daljih poteza Albanaca – niti žele da razgovaraju o razmeni teritorija, niti da daju prava kosovskim Srbima, a tim pre ne žele da ukidaju carine.

Ipak, dodaje ona, nove političke strukture u Prištini možda će biti kooperativnije, a perspektive za pregovore postoje.

Nema rešenja bez saglasnosti Rusije

Guskova takođe smatra da bi bilo sasvim prirodno da se Moskva uključi u dijalog o rešenju kosovskog pitanja.

– Sve zavisi od toga kakav cilj političari postavljaju. Verovatno taj cilj i određuje ko treba da učestvuje u pregovaračkom procesu – napominje ona.

Katarina Entina iz Instituta za Evropu Ruske akademije nauka veruje da će se, pre ili kasnije, Rusija uključiti u pregovore o rešenju za kosovsko pitanje.

– Što se tiče Moskve, to će se desiti pre ili kasnije, u ovom ili onom formatu. A format koji sada postoji predviđa, kao što je govorila odlazeća administracija EU, na čelu sa Federikom Mogerini, da bilo koje rešenje koje postignu Beograd i Priština treba da bude potvrđeno u Savetu bezbednosti UN, pa tako ono svakako ne može biti prihvaćeno bez saglasnosti Rusije. Zato je svakako potrebno učešće Rusije, na ovaj ili onaj način – smatra Entina.

Ona podseća da su Srbi ranije više puta izražavali želju da se Moskva uključi u dijalog. Što se tiče aktivizacije samih pregovora, kako je navela, to je nešto što je i te kako poželjno i za Moskvu i za Beograd, a možda čak i za Prištinu.

Sagovornici smatraju malo verovatnim da Moskva može biti mesto gde će se voditi pregovori. Kako ističe Guskova – kosovski Albanci ne bi na to pristali.

KOMENTARI2 komentara

  1. Ja pametan, A ti? says:

    Na ovaj ili onaj način, ja sam ubeđen da oni ljudi - Srbi na severu Kosova pod taksama više uopšte i ne brinu o taksama, bar ne brinu onoliko koliko mi to brinemo o njima. Jer oni koji su do sada preživeli, snašli su se i njima ukidanje taksi više ništa i ne znači, verovatno im znače neke sasvim druge stvari. Dok oni koji su dodatno napustili severni deo Kosova, vratiti se neće. Dugotrajne i iscrpljujuće takse prazne budžet Srbije i građana severa Kosova. Albanski političari na Kosovu su pokazali da im se dosta toga može da urade što i čine. Ovu vrstu genocida koju sada čine i koju su do sada činili jeste pod patronažom amerike sve od onog vremena od kada je u Srbiji zavladala demokratija i od kada su oni tamo sebi načinili vojne baze. Jasno je da će to i da traje dokle god su im vojne baze dole. Kako to promeniti? Znamo da su neophodne i vojne baze Rusa negde dole. Za sada se samo doprema ruska tehnika, ali biće i koja baza ili nekoliko njih, daće Bog, a onda će ameri da kupe prnje sa Kosova. To zna i vrli Hardinaj i drug Tači, a tako i treba da bude.

    • Evans says:

      dok je takvih budala ko ti koji sanjaju nekakve ruske baze naokolo... blago Seselju i Vucicu, ima da vladaju do smrti...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *