РУСКИ ЕКСПЕРТИ ТВРДЕ: Све је то спектакл у Ердогановој режији!

RUSKI EKSPERTI TVRDE: Sve je to spektakl u Erdoganovoj režiji!

16 jula 2016

erdogan_coup-thumb-largeRuski portal Pravda.ru objavljuje u današnjem izdanju komentar politikologa Aleksnadra Muhina u kome se navodi mogućnost da je pokušaj državnog udara u Turskoj organizoavo sam predsednik Erdogen kako bi očistio vojsku od kadrova koji mu nisu lojalni.

„Pomoću sličnih incidenata moguće  je bilo stvoriti povod i poptuno zakonito ‘očistiti armiju’. U poslednje vreme u  vojsci je sazrevalo nezadovoljstvo njegovom politikom. I da je  stvarno došlo do vrhunca nezadovoljstva, pravrat bi bio znatno širi i ozbljniji. Pomoću takve preventivne mere Erdogen je postigao svoje,“ izjavio je Aleksej Muhin.

On je pri tom primetio da  na taj način predsednikTurske ‘omekšava’ nezadovoljstvo.

Međutim, u perspektivi  bi se ta ‘predstava’ mogla odigrati protiv sadašanjih vlasti.

„I dalje će Erdogen učvršačavati  političku vlast čistkama i represijama.Sasvim je verovatno da će biti i žrtava. Jedan general, koji se smatra idejnim  predstavnikom  prevrata, već je poginuo.Čvrsto sam uveren da  se to nije desilo kao posledica prevrata. I što žešće budu represije, time će više rasti pretpostavke za ponavljanje scenarija, ali sad  ne više pod komandom Erdogena”, rekao  je ruski  politikolog  Aleksej Muhin,  a preneo poratl pravda.ru

Za Srbin.info preveo Branko Rakočević

KOMENTARI10 komentara

 1. marko kraljević says:

  neveruj turčinu ni kad spava.

 2. Jerome Drake says:

  Trgovac ti laže sa smijehom, žena laže suze prosipljući niko krupno ka Turčin ne laže.

  • Slobodanka says:

   To je nekad važilo. Kud ćeš većih eksperata za laži danas od tajanstvene svetske Elite? Osim toga i Fetulah Gilen je isto Turčin, a i njega su zle vile odnele tamo ka toj svetskoj Eliti.

 3. Lola says:

  I ja sam istog misljenja kao Marko.

 4. Sančo Pansa says:

  Meni zvuči kao nemoguća misija, da je baš Erdel organizovao lažni puč!?...Zbog koga, da otkloni iz vrha vlasti simpatizere i poslušnike amerike, jer je on(Erdel) počeo da se okreće Rusiji i pravi primirje sa Sirijom!? Onda to više liči na 48'i Goli otok, kada je Tito očistio zemlju od proruski nastrojenih građana - vjernih Staljinu i Rusiji!?

  • Miraš says:

   Nije ovo lažni puč, ovo je proamerički puč, ali puč nije uspeo jer nije bilo značajnog odziva niti od visokog vojnog kadra niti su to sami Turci kao narod želeli. U Novembru prošle godine ruski vojni avion SU-24 je oboren po volji pilota koji je Gulenov pristalica. Fetulah Gulen je u poledjini tog dogadjaja, tako što ima jake veze sa delovima turske vojske, naročito u vazduhoplovstvu. Ovih dana u puču su bile vodeće vazduhoplovne snage, ali ipak nisu uspeli. Gulen, ili kako se već zove, a negde piše i Gilen, se smatra jednim od sto najuticajnijih ljudi u svetu, na čelu je džemata Hizmet koji deluje u stotinu zemalja, konglomerata koji godišnje obrće milijarde dolara i ima paralelnu strukturu u Turskoj koju čine bolnice, škole, univerziteti i mediji“ rukovodi sa turskim gradjanskim pokretom Hizmet. Ranije je Erdogan preuzieo kontrolu nad mnogim opozicionim listovima u Turskoj, tada je ustvari preuzeo i Fetulahove listove. EU mu je tada prigovorila da krši slobodu medija, ali znamo da mediji mogu da posluže i suviše velikoj polarizaciji društva. Što se tiče Erdogana i njegovog režima to jeste autoritativan režim i baš zato što je takav može da se odupre ovakvim pokušajima. Pretpostavljam da su turske vlasti ovo očekivale, pratile i spremale se kako će da reaguju. Turska priprema formalni zahtev SAD za izručenje Fetulaha Gilena sa detaljnim informacijama o njegovoj umešanosti u nelegalne aktivnosti. Vojni puč nije uspeo i treba očekivati smirenje u Turskoj, ali ova tema tek će biti zanimljiva jer Gilen ima saradnju i sa CIA i sa Hilari Klinton...

 5. Miraš says:

  Sančo, sa ovakvim tekstovima oni razvodnjavaju priču, malo ko sme otvoreno da kaže šta je ovo zapravo, nezgodno je jer jedina svetska super sila je u poledjini priče. Možda žele da se izbegnu neki novi još neprijatnijiji dogadjaji, pa pišu kao kiša oko Kragujevca.

 6. Milly says:

  That's not even 10 mineuts well spent!

 7. Geraldine says:

  Was totally stuck until I read this, now back up and ruingnn.

 8. ge money bank schweiz kreditkarte says:

  This is something I don’t feel like I read about much on other blogs–complacency in marriage. I think you’ve really struck on an attitude, Rachel, that is so insidious and subtle but so destructive to a marriage. Thanks so much for this reminder!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *