РУСКИ ЕКСПЕРТИ УПОЗОРАВАЈУ НА АМЕРИЧКИ ПЛАН У СРБИЈИ: Под изговором да помажу…

RUSKI EKSPERTI UPOZORAVAJU NA AMERIČKI PLAN U SRBIJI: Pod izgovorom da pomažu…

14 avgusta 2017

Šef Centra za studije američkog mehanizma za spoljnu politiku Sergej Samuilov smatra da je USAID program navodne pomoći Srbiji na osnovu kojeg će njihovi eksponenti dobiti milione dolara za „nadgledanje aktivnosti državnih institucija“ najveće mešanje u unutrašnje poslove jedne države, piše Rusija danas.

Podsetimo, SAD su objavile kako nameravaju da podignu nivo odgovornosti vlasti u Srbiji i borbu protiv korupcije u zemlji.

Da bi se suočili sa ovim izazovima, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), koju nadgleda američka vlada, raspisala je tender u kome Vašington traži organizaciju koja će nadgledati aktivnosti državnih institucija.

Za to i navodnu pomoć našoj zemlji na putu ka EU izdvojeno je čak devet miliona dolara.

Rusija danas podseća i da je američki ambasador u Srbiji naglasio da od 2001. godine SAD uložila 748 miliona dolara u Srbiju kako bi „ojačale demokratsko upravljanje“.

Stručnjaci i eksperti za međunarodne odnose i bezbednost, međutim, smatraju da će navodni USAID program za borbu protiv korupcije služiti isključivo za lobiranje interesa Vašingtona u Beogradu.

Najvažniji cilj jeste, dodaju oni, da se iz „igre izbace političke partije“ koji podržavaju politiku daljnjeg približavanja Rusiji.

Šef Centra za studije američkog mehanizma za spoljnu politiku Sergej Samuilov ističe a je USAID program „najveće mešanje u unutrašnje poslove države“.

– Svrha ove donacije je da izbaci neke političare i uticajne ljude iz državnih institucija pod optužbom da su korumpirani. Glavna meta će biti političari koji podržavaju orijentaciju Beograda prema Rusiji, a ne NATO. Srbi su protiv NATO, a u Beogradu su čak bile i demonstracije protiv prisustva trupa zapadne vojne alijanse na teritoriji Srbije – objašnjava Samuilov.

Ekspert upozorava i da velike zapadne sile pokušavaju da utiču na Srbiju i odvoje je od dugogodišnjeg saveznika Rusije.

– Sve aktivnosti tokom 90-ih godina, kada je u Jugoslaviji bio građanski rat napravljene su da se razbije Jugoslavija i da se oslabi Srbija i odvoji od ruskog uticaja. Takođe, planirano je da se Beograd uvede u zapadne strukture, EU i NATO – kaže ruski ekspert.

On smatra da je čak i Dejtonski sporazum dobrim delom usmeren protiv Srbije, jer se zapad plaši da bi se preko Srbije uticaj Rusije na Balkanu povećao – zaključio je Sergej Samuilov.

Rusija danas podseća da je 1999. godine Jugoslaviju bombardovao NATO-a pod rukovodstvom SADi da je kao rezultat agresije od 24. marta do 10. juna 1999. godine uništena znatna vojna i civilna infrastruktura Jugoslavije.

List navodi i da je ubijeno najmanje 2,5 hiljada ljudi, kao i da je rezultat sa Kosova prognano više stotina hiljada Srba.

Finansiraju Soroša da pravi hao na Balkanu

SAD su i ranije uz pomoć USAID uticale na politička dešavanja na Balkanu.

U martu ove godine članovi Kongresa Kris Smit i Majk Li uputili su specijalno pismo američkom državnom sekretaru Reksu Tilersonu. U dokumentu se navodi da SAD preko agencije USAID šalju novac organizacijama Džordža Šoroša. Kongres je izrazio zabrinutost zbog činjenice da se stranačka pomoć SAD usmerava kako bi podržale levičarske partije u Makedoniji.

Pored toga, u pismu se navodi da takve aktivnosti SAD nisu ograničene na jednu zemlju, već se prostiru na čitav region.

Podsećaju i da je Fondacija Soroš „Otvoreno društvo – Albanija“, sponzorisala uz pomoć USAID, kontroverzni dokument o pravnoj reformi u Albaniji koji ima za cilj da premijer Edi Rama dobije punu kontrolu nad sudstvom zemlje.

(Russia today)

KOMENTARI4 komentara

 1. PFC says:

  I uspeće im! Poštenog čoveka ne mogu kupiti, ali pošten čovek ni nemože da se probije na vrh ove vlasti. Da bi bio uspešan u politici u Srbiji, moraš biti izuzetno pokvaren čovek, sa moralom morskog krastavca! A takve je vrlo lako kupiti, za male pare!

 2. doktrina soka, says:

  USa-AID,ajd kuci,tamo vam je gradanski rat.I neki drugi vam mrse konce.Hteli bi sve ispocetka,ali nema nazad.Vama Srbi ne vjeruju.I nikada vam nece zaboraviti bombardovanje 1999g.Vi,USAID ste neonacisti,I NEOKOLONIZATORI.

 3. Trifun says:

  Srpski narod moze da povrati svoju slobodu koju su zapadne genocidne hijene i njihovi balkanski dzelati ugrozili samo oruzanim putem! Drugog nacina nema, i tako ce i biti. Ali ovaj put uz otovreno i drektnu vojnu pomoc Rusije. Gerilski rat je u pripremi, to ce biti kapisla za pocetak velikog odbrambenog rata za oslovodenje svih srpskih teritorija na Balkanu od okupatora. Nema nazad.

 4. miroslav mateus says:

  Nacisti iz Vasingtona koriste najprljavija i najpodmuklija sredstva za ostvarenje svojih suludih ciljeva. Nista im nije sveto. To ce biti uvod u totalnu okupaciju. Oni uvek pronalaze nemoralne pohlepne mekusce koji ce sve izvrsavati sta mu se naredi. Kojima je vise stalo sta ima na racunu u nekoj stranoj banci a za Srbiju bas ih briga. A takvih u Srbiji ima nazalost sasvim dovoljno koji su prodali veru za veceru. To osecamo svakog dana na svojoj kozi. Danas je laz postala istina, a istina laz. Sto se vise laze i pljacka bolje se prolazi na laznim izborima koje kreira neko sasvim drugi a ne narod. Americki modernizovani nacisti su usli skoro u svaku poru naseg drustva, od opstina pa sve do vrha vlasti. Istim metodama se sluzi i ova nacisticka EU. Pitaj boga koliko imaju kancelarija po Beogradu za sve i svasta i uzimaju pare iz budzeta za nazovi evrointegracije tj. za evropski put koji nema kraja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *