РУСКИ ГЕНЕРАЛ ИВАШОВ ОТКРИО: „Ево зашто су се руски падобранци повукли са Косова!“

RUSKI GENERAL IVAŠOV OTKRIO: „Evo zašto su se ruski padobranci povukli sa Kosova!“

16 februara 2017

95987_ivasov-jpg_f

Krajem 2002. ruska vojska se… neočekivano povukla sa teritorije KiM.General Leonid Ivašov bio je od 1996. do 2001. načelnik Uprave za spoljne poslove u Ministarstvu odbrane Ruske Federacije.

Gospodine generale prema vašem mišljenju, zbog čega se to dogodilo, zašto su ruske snage ispustile ovu stratešku tačku ?

– Ušli smo na Kosovo i tamo zauzeli glavni strateški objekat – aerodrom Slatinu. Kontrolišući taj objekat, mi smo praktično kontrolisali situaciju.

Nijedan NATO avion nije mogao da sleti na teritoriju Kosova bez naše dozvole i saglasnosti. To je bio nesumnjivo vojni uspeh, međutim ‒ ono što vojnici postignu, kasnije treba da razviju političari i ekonomisti.

To je u ovom konretnom slučaju izostalo jer je Rusija tada težila dobrim odnosima sa Amerikom i Zapadom, htela je da sarađuje sa NATO, verovala je u zapadnu demokratiju.

Zbog toga ovaj naš vojni uspeh nije konkretizovan. Štaviše, gospođa Olbrajt kasnije je predsedniku Jeljcinu ispostavila zahtev da budu sklonjeni generali koji su osmislili desant na Slatinu. Tako je smenjen ministar odbrane maršal Igor Sergejev, moja malenkost i još nekoliko mojih kolega generala iz desantnih snaga.

Maršala Sergejeva zamijenio je tada Sergej Ivanov. Amerikanci su nakon naše smene, nastavili da pritiskaju rusku državu da povuče vojsku sa Kosova.

Tu su imali podršku od liberala i pete kolone, u to vreme i dalje snažno inkorporirane u rusku vlast. Takođe, snažno je uticalo i to što ni vlasti u Beogradu nisu više pokazivale jasan interes za prisustvo ruskog kontigenta na Kosovu.

Svi ovi navedeni faktori, zajedno su doveli do povlačenja ruske vojske sa KiM i gubitka moćne strateške pozicije zaposednute od strane jednog bataljona. Ja zbog toga i dalje veoma žalim-rekao je general Ivašov!

(Nedeljnik)

KOMENTARI7 komentara

 1. darko says:

  GENERALE JEDNOM TREAB ZAUVKE SHVATITI INKVIZICIJI SE NE MOZE VEROVASTI MA KAKO LEPO PRICALA. TO JW USA PLUS EU NIKAD MOZE SE PREGOVARATI VEROVATI NE I DAVATI STARTESKE POZICIJE ZAR NISU U UKRAJINI POKAZALI LICE SRJ SIRIJI U CELOM SVETU STO RADE.U UKRAJINI UBIJAJU RUSE U RUSIJI SU TERORIZAM S AL KAIDOM PROVODILI U SRBIJI CEPALJU ZEMLJU A RUSIMA STAVLJAJU SANKCIJE NA HRANU/ MOZE LI SU I JEDAN RUSKAVLAST VERLVATI NJIMA MISLIM NE NIKAD SAD NI U BUDUCNOST KAD ZELEE UNISTENJE RUSIJE

 2. marinko says:

  nije se ni beograd trudijo da rusi ostanu za odbranu srbije jer su suradivali sa natom i radili na ocepljenju republika socijalistickih na samo opradeljenje po titinom receptu po ustavu jugoslavije

 3. prvoslav says:

  Ovaj covek je previse naivan da bi mogao biti general I Donje Papue, a kamoli Rusije.

  • sony says:

   joj ne lupaj glupanderu....

 4. Don says:

  Mozda je to sto je rekao gen.Ivasov delimicno tacno.Ali glavni razlog je da se izvuku Ruski avioni Mig-29 koji su tu bili(ruski piloti)stacionirani.Niko to nije znao cak ni nato.Da je Milosevic zatrazio vojnu pomoc dobio bi je.Ali nije.Odlazak Ruskih aviona snimio je slucajno Americki dron.Bili su u soku.

  • milos says:

   To nije tacno .

 5. Dondon says:

  Vlasti u Beogradu se nista nisu pitale i citava situacija o teatralnom upadu Rusa na Kosovo i njihovo povlacenje je zapravo pokazatelj tadasnje nemoci Rusije. Rusi su posle te zaista genijalne akcije gde su pod okriljem noci prebacili veliki broj ljudstva iz sastava SFOR-a i zauzeli Slatinu i prehrambeni kombinat u Kosovu polju pokazali politicku nesposobnost, kukavicluk i naravno korumpiranost Jeljcinove Rusije. Kad je predsednik nuklearne sile doziveo da ispunjava zahteve tj. naredjenja Olbrajtove govori dovoljno o tome koliko su se on i njegova cerka uvukli u korupciju da su izgubili upravljanje zemljom. Takodje katastrofalan je podatak da su SADisti imali stacionirane Vojnike u svim nuklearnim postrojenjima sirom Rusije jer su tadasnji Rusi bili nesposobni, pijani i ekstremno korumpirani..tj...slika i prilika svog voljenog vodje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *