РУСКИ ГЕНЕРАЛ КОГА СРБИ ВОЛЕ одликован од стране ПУТИНА

RUSKI GENERAL KOGA SRBI VOLE odlikovan od strane PUTINA

9 decembra 2021

PREDSEDNIK Ruske Federacije Vladimir Putin dodelio je juče čin general-pukovnika zameniku ministra odbrane Junus-Beku Jevkurovu i još dvojici generala.

Junus-Bek Jevkurov je najpoznatiji po tome što je 1999. godine poveo jednu četu ruskih padobranaca u 500 kilometara dug usiljeni marš sa ciljem da zauzme Prištinski aerodrom pre NATO trupa.Jevkurov, etnički Inguš, rođen je 23. jula 1963. u seljačkoj porodici, kao jedno od 12 dece. Završio je istu školu u kojoj su 2004. godine čečenski džihadisti ubili 333 đaka, roditelja i pripadnika bezbednosnih snaga.

Jevkurov je stupio u sovjetsku armiju 1982. godine, kao pripadnik mornaričke pešadije Tihookeanske flote. Diplomirao je u Rjazanjskoj školi padobranskih trupa 1989. godine, a potom nastavio vojno obrazovanje u Vojnoj akademiji Frunzea (1997.) i Vojnoj akademiji Generalštaba (2004).

U junu 1999, Jevkurov je bio stacioniran u Bosni kod Ugljevika sa ruskim mirovnjacima SFOR-a. On je 12. juna poveo četu u 500 kilometara dug brzi marš, sa ciljem da zauzme Prištinski međunarodni aerodrom pre NATO trupa, tako obezbedivši rusko prisustvo u Kosovu nakon NATO bombardovanja Jugoslavije.

On je pre četiri godine za Russia Beyond otkrio kako su Srbi dočekali ruske trupe koje su ušle na Kosovo posle NATO agresije.

– Njihove nade bile su uprte ka nama, ljudi su verovali da ih je Rusija stavila pod svoju zaštitu. Mnogi su plakali i emocionalno ispoljavali svoju radost, dočekivali su nas sa hranom i voćem – rekao je Jevkurov 2017. godine.

Godine 2008. je zamenio nepopularnog Murata Zjazikova kao predsednik Ingušetije. Inguško stanovništvo je sa puno entuzijazma primilo razrešenje Zjazikova i imenovanje Jevkurova. Predsednik te kavkaske republike je bio do 2019. godine.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Beli Orao says:

    Ovakvih i nama treba a ne tamo nekih lažnih generalčića i ministara ( NE)odbrane !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *