РУСКИ ГЕНЕРАЛ: Наш рат у Сирији је најуспешнија локална војна операција у историји

RUSKI GENERAL: Naš rat u Siriji je najuspešnija lokalna vojna operacija u istoriji

1 oktobra 2018

Oružane snage Rusije izgubile su u Siriji za tri godine ratovanja 112 ljudi. Vazdušno-kosmičke snage RF u Siriji uništile su oko 85.000 terorista.

Ovo je otkrio šef komiteta Saveta Federacije (gornjeg doma parlamenta) za odbranu i bezbednost – general Viktor Bondarev.On je do pre tri i po godine komandovao ruskim Vazdušno-kosmičkim snagama, a o gubicima u Siriji dodatno je rekao:

„Bezmalo polovina od 112 poginulih otpada na poznatu katastrofu An-26 i ovih dana oboreni Il-20. Od vojne tehnike, u sirijskom ratu smo izgubili osam aviona, sedam helikoptera i možda 1-2 oklopna transportera i oklopna automobila“.

Bondarev je –radi upoređivanja – naveo da je SSSR u Avganistanu za prve tri godine imao bezmalo 4.800 poginulih, najmanje 60 uništenih tenkova, najmanje 400 drugih oklopnih vozila i 15 aviona i 97 helikoptera.

Zapad je – prema njegovim rečima – za tri godine u Iraku (od 2003-će do 2006-te) imao 2515 ubijenih vojnika i oficira (amerikanci od toga – 2309), 20 20 uništenih tenkova Abrams, nekoliko desetina oklopnih transportera, najmanje 50 oklopnih vozila pešadije, 15 aviona i oko 80 helikoptera.

Bondarev je u ovom svetlu podvukao:

„Sirija je pokazala da smo opet naučili da ratujemo. Jer, nije važna samo pobeda nego i njena – cena“.

Bondarev je naveo da je u redovima terorista u Siriji ratovalo i oko 4.000 ekstremista sa pasošom Ruske Federacije i još oko 5.000 iz drugih bivših republika SSSR.

General je istakao da su Vazdušno-kosmičke snage RF u Siriji uništile oko 85.000 terorista.

Bondarev je sa ponosom naveo da ruska acijacija za tri godine nije nanela ni jedan jedini pogrešan udar.

Njegov krajnji zaključak je: „Savremena istorija ne poznaje dinamičniju i efikasniju lokalnu vojnu kampanju od kontraterorističke operacije Rusije u Siriji“.

(Fakti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *