РУСКИ ГЕНЕРАЛ ОБЈАСНИО КАКО СУ СИРИЈЦИ ОБОРИЛИ 71 РАКЕТУ: Сада је све јасно!

RUSKI GENERAL OBJASNIO KAKO SU SIRIJCI OBORILI 71 RAKETU: Sada je sve jasno!

15 aprila 2018

GENERALŠTAB Oružanih snaga Rusije saopštio je da su Amerikanci, Francuzi i Britanci Siriju tukli sa 103 krstareće rakete, ali da je sirijska PVO oborila čak 71, iako ih je Donald Tramp unapred nazvao „lepim i pametnim“.

Ovaj fantastičan uspeh Pentagon, naravno, osporava.

Portparol američkog generalštaba (Komiteta načelnika štabova) – general Kenet Mekenzi – izjavio je da ni jedan Tomahawk lansiran prema Siriji „nije imao problem“.

Ovo je bio Mekenzijev odgovor na pitanje: da li su sve krstareće rakete „stigle do cilja“.

Usledila su dodatna pitanja, pa je naknadno dodao:

„Sirijska PVO nije oborila ni jedan naš avion niti raketu. Verujem i da su sve francuske i britanske rakete stigle do cilja“.

Naveo je da je „sirijski režim“ ispalio „oko 40 raketa zemlja-vazduh“, ali da je većina lansiranja zakasnila.

Ruski vojni vrh je objavio da vojni resursi RF u Siriji nisu bili ni na koji način uključeni u odbijanje napada. A Mekenzi je rekao da ne raspolaže podacima o funkcionisanju ruskih sistema PVO u vreme udara SAD i njihovih saveznika.Amerikanci, dakako, nikada neće priznati koliko raketa im je prošle noći oborila sirijska PVO. A ni Pariz i London.

Međutim, vojni vrh Rusije nikada dosad se nije služio lažima i izmišljotinama. Zato se odmah vojnim ekspertima nametnulo pitanje: koliko je Rusija pomogla sirijskim raketašima da obore 71-nu krstareću raketu?

Načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba RF – general-pukovnik Sergej Rudskoj – priznao je samo da su ruski sistemi PVO iz baza Hmejmimi Tartus pratili lansiranja i let raketa trojne zapadne agresorske koalicije, kao i dejstva aviona SAD i Velike Britanije:

„Naša PVO bila je u režimu za ratno funkcionisanje. Lovačka avijacija je dežurala u vazduhu“.

Ministarstvo odbrane RF je, inače, saopštilo da su Sirijci za odbijanje napada koristili S-125S-200, „Buk“ i „Kvadrat“ – raketne sisteme proizvedene još u vreme SSSR, pre više od 30 godina.

Međutim, postoje procene da su Sirijci . s obzirom da su oborili 71 raketu – koristili i neka savremenina PVO oruđa.

Bivši zamenik komandanta jedinica PVO Kopnenih snaga Rusije – general Aleksandar Luzan, koji je više puta boravio u Siriji – povodom svega je rekao:

„Naši sistemi PVO nisu učestvovali u odbijanju napada jer su udari zaobišli zonu dometa S-400S-300V4 i Pancir koji su raspoređeni oko baza Hmejmim i Tartus. Napadači su koristili aerobalističke rakete lansirane sa aviona i krstareće rakete Tomahawk koje su lansirane i sa aviona, uključujući bombardere B-1B, i sa brodova. Obarane su i jedne i druge“.

Luzan smatra da je sirijska PVO „prilično moćna“ i ukazuje da su njena glavna snaga raketni sistemi Buk-M2, koje je Damask kupio od Rusije uoči početka građanskog rata.

Luzan dodatno ukazuje: „Za Sirijce je važno što Buk-M2 raspolaže i radarom za obeležavanje meta i navođenje raketa na njih. Taj radar ima antenu koja može da se podigne i na 22,5 mitra visine, a to omogućava uspešan „lov“ na krstareće rakete koje lete na malim visinama. PVO sistemi koji nemaju takve antene mogu gađati krstareće rakete koje lete 15 metara iznad zemlje u prečniku 12-15 kilometara, a Buk-M2 i na 40-43 kilometra udaljenosti. To mu – dok se krstareća raketa približava – omogućava da je gađa i nekoliko puta, a svaka Buk-M2 mođe da istovremeno gađa četiri cilja“.

Ruski general ukazuje da jedan divizion čini takvih šest PVO sistema što mu omogućava da jednim plotunom potencijalno obori do 24 krstareće rakete. Zbog velikog dometa – i 30-40 ukupno.

Luzan napominje i da je Sirija pred početak rata dobila i raketno-topovske sisteme Pancir-S1 koji nemaju visoke antene, ali reaguju za fantastično vreme pa obaraju krstareće rakete i sa malog rastojanja.

On smatra da su upravo ova dva sistema najzaslužnija za obaranje 71 rakete napadača.

I bivši komandant ruske Četvrte vazdušne armije – general Valerij Gorbenko – smatra da su Sirijci ostvarili „fantastičan uspeh“.

On ukazuje da se moćnim smatra sistem PVO koji obara više od 60 odsto lansiranih raketa protivnika.

Gorbenko je uveren da velike zasluge za uspeh ima Rusija koja je pomogla Siriji da postavi efikasan sistem PVO. Još je, pomalo zagonetno, dodao:

„Možda smo im i mi negde (prošle noći) pomogli prilikom lansiranja… Ne bih tvrdio, ali nije isključeno da smo im nešto šaputali“.

Oba generala smatraju da je noćašnja bitka „zlatni rudnik“ za ruske S-300 i S-400 koji su otkrivali i pratili rakete napadača i prikupljali podatke koji mogu imati veliku vrednost u realnom konfliktu sa zemljama američke koalicije.

Amerikanci prvi put koristili rakete AGM-158 JASSM

ZAPADNI mediji su objavili da su Amerikanci za udar po Siriji prvi put koristili visokopreciznu krstareću raketu vazduh-zemlja AGM-158 JASSM.

Portal The Drive objavio je fotografiju sa tim raketama na nadzvučnom bombarderu B-1B.

Na fotografiji se vide tri takve rakete, a njihovo korišćenje je omogućilo lansiranje izvan sirijskog vazdušnog prostora.

Svaka takva raketa košta nekoliko stotina hiljada dolara.

(Fakti)

KOMENTARI23 komentara

 1. goran says:

  Zasto ruski general ne pominje da Izrael redovno bombarduje Siriju i nikom nista? Zasto mu samo smeta kad neke druge zemlje cine to isto??? Zasto Putin ne sme da zucne o politici Izraela, vec se pravi mutav i slep i ne sme da donese nijednu odluku dok se pet puta ne konsultuje sa Natanjahuom???

  • Željko says:

   Sa srbijanskog portala svježa info! " Prema nepotvrđenim izveštajima nepoznati borbeni avioni bombardovali su iransku vojnu bazu u Siriji. Po rečima očevidaca u bazi su odjenule višestruke eksplozije. Meta vazdušnog napada je bila baza Džabal Azan u južnom Alepu, najveći vojnom objektu Irana u Siriji." Imate i izraelsku reakciju!!

   • goran says:

    Zeljko, niko ne sme da kaze da su "nepoznati avioni" zapravo izraelski i da Izrael vodi celu operaciju u Siriji od pocetka. Srbi su previse glupi da shvate da cionisti kontrolisu i Ameriku i Rusiju. Ali, pojasnice se i to ko su nepoznati avioni, ne ocekuj istinu od Amera i Rusa, to su lazovi koji samo gledaju sebe.

    • Željko says:

     @ goran Vama se osobno ispričavam ako vas nekim postom vrijeđam, pokušavam sa "srpske" strane naći argumentirane sugovornike, ali nažalost, većina su kao @ Trifun!

  • Oklen si ti mali says:

   Zato što Izeael kontroliše SAD i Englesku. Inače ovaj rat je pokrenut po Izraelskom nalogu,ostali odrađuju posao za procenat.

 2. Aleksandar says:

  Lupate vi rusi kao po običaju. Oborili 71 raketu nisu palili S-7000.000, ovo ono. Kako vi štitite saveznike sve je postalo jasno. Zato ih toliko i imate. Očekujem da vas polako i Turci i Iranci i Kinezi napuste a onda na žalost sledi vaša totalna propast. Zato jer vi izbegavate svetski sukob. Izbegli ste ga za sad, kad vam Kina vrati ono što ste vi uradili Siriji plivaćete svi u Crnom moru. Ja se tome ne radujem već samo konstatujem.

  • Nebeska Srbija says:

   Da su Rusi odgovorili izbio bi novi svetski rat!Nuklearke na obe strane pa pocenite stetu,svi bi izginuli,nebi se ratovalo samo u Siriji!!Verujem da je Rusima danas najteze jer nisu odgovorili svetskim zlotvorima,ali kad malo bolje razmislim ovo je mudra odluka..Non stop moraju da ponavljaju da ovi zlotvori krse svacija prava da bi ih narod cuo!!Ljudi u svetu su danas operisani jer veruju medijima a ne zdravom razumu!!To sto mi komentarisemo ovde skoro niko i ne cita sto je steta jer i te kako imamo iskustva sa ljigavcima koji Siriji rade isto sto su i nama 99te!

   • doktrina soka says:

    Bravo!

   • Roy says:

    I sad ej to kao gotova stvar. Rusi nisu odgovoili da sprece unistenje sviejta, a kad Ameri dodju pred Moskvu oce li istoi onda Rusi mudro precutati ili bi bio red da se udari svom silom? Koliko mi je poznato ovo je tek pocetak.

   • Aleksandar says:

    Pa to znači da oni nikad neće da odgovore da ne bi izbio 3WW. Ako ti je to logika onda je pogrešna. Beograd se branio u Kninu i na Kosovu. Svi koji misle drugačije pogrešno misle. Tako se i Moskva brani u Siriji. Ne moraš napadati ali uključiti odbrambeni sistem moraš. Naravno ako imaš i ako on valja. Ako odbrambeni sistem ne valja onda je to neka druga priča.

  • goran says:

   Bogami, ovo sto kazes nije sala.

  • goran says:

   Cak i sa podrskom Kine, Rusi nisu smeli da se sukobe sa americkim nacistima, gde bas sada kad moraju da namlate pare na Svetskom prvenstvu. Lova bajo, lova je u mozgu svakoga Rusa isto kao i u mozagu svakoga Zapadnjaka. Materijalizam je unakazio ljudsku rasu.

  • Oklen si ti mali says:

   Aleksandra,imaš dug jezik a kratku pamet. Bujrum

   • Aleksandar says:

    Imati mozak ne znači i misliti. Dve su varijante, ili su Rusi upalili S-100.000 pa nije odradio kako treba ili ga nisu palili. Ja komentarišem zašto ga nisu palili. Oni nisu morali potopiti američki brod da bi izbio 3WW ali mogli su oboriti sve rakete ako imaju sistem za to. Celo vreme pričaju da imaju PVO-PRO ovo ono i onda kad je bio napad oni izjave, nismo palili sistem. Komentar "nismo palili naš sistem" je katastrofalan. Ako imaju sistem i ako leti 110 raketa pusti 3 koje lete na neku poljanu ili neki manje važan objekat jer i vuci moraju biti siti, ali pustiti 30 raketa je previše.

 3. Miraš says:

  Zabavno, ali zbog slabosti udara nisu nezadovoljni samo teroristi u Siriji koji su udar SAD nazvali farsom nego i Izrael... U Izraelu su razočarani: udar po Siriji je učvrstio Asadov režim i pozicije Irana! Bivši komandant severnog vojnog okruga Izraela, general Amiram Levin izrazio je "veliko razočarenje" razmerama zapadnog udara po sirijskim objektima. "Bolje da udara nije bilo uopšte jer on ostavlja Izrael usamljenim pred celom situacijom. Komentator telekanala 10 Alon Ben David deli istu ovu ocenu. Napad samo potvrdjuje da SAD ne pokušavaju da utiču na ishod gradjanskog rata u Siriji i ostavljaju Izrael usamljenim. Posle toga razni izraelski vojni i politički komentatori ocenili su da udari SAD, V.Britanije i Francuske ne samo da nisu uzdrmali Asadov režim nego su učvrstili i njega i njegove saveznike... "Asad je dobio dupli pobedu - ne samo da je preživeo napad Zapada, već dobija i širu vojnu i političku podršku Rusije i Irana.... Tramp je postigao samo unutrašnju političku pobedu, ali na situaciji u Siriji napad trojne koalicije nikako neće uticati.

 4. goran says:

  Preuzimam sa drugog foruma: "Sta ste ocekivali vi koji pljujete Ruse? Da zbog ovog napada na Siriju Rusija potopi americki razarac i udje u otvoreni sukob sa i dalje najjacom svetskom silom? Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Debeljko, 14. april 2018 20:25) # Link komentara Da upravo to, s obzirom da su se visoki ruski zvanicnici busali kako ce obarati americke rakete i potapati brodove sa kojih ispaljuju rakete. Kad ono mrka kapa,umesto oruzanog odgovora opet ruska specijalnost,ostar protest. Pijani Jeljcin ili Putin,konstanta ruske spoljne politike ostaje ista.

 5. vindfaker says:

  Tako se i pretpostavljalo, 50 raketa negde u livadu i Tramp je opet spasen od lincovanja.

  • goran says:

   Nije Tramp spasen, ucene od cionistickog lobija ce tek uslediti, Natanjahu nije zadovoljan akcijom u Siriji i ponovo salje svoje avione da bombarduju preko ruskih ledja. Rusi su najveci licemeri jer nikada ne pominju ko zapravo ratuje protiv njih i ko je obucavao i infiltrirao teroriste.

 6. Baja says:

  Nije upotrebljen S300 i S400 iz prostog razloga, jer su to rakete pre svega za obaranje aviona, a da gađaju tomahavke, bilo bi ko da granatom gađate metak ! Ima drugih raketa za tomahavke i očigledno da su Ameri popušili, malo šenluče u prazno sa mnogo galeme i to je to !

 7. Sasulja says:

  Treba trezveno razmisliti i reci,ocigledno je da je sve bilo "dogovoreno" izmedju Amera i Rusa.Koliko su god razocarani Amerofili,jer se ocekivalo da ce sprasiti Sirijce,isto tako i Rusofili,jer Rusi nisu uopste reagovali.Najvise je profitirao Asad,sto je i najbitnije.

 8. goran says:

  Veterans today: The kicker will be this, will Russia deliver the S300 to Syria as they warned today? That will end Israel’s ability to ever hit Iran or operate freely over Libya.

 9. goran says:

  kaže Milan Vijatović, otpravnik poslova Ambasade Srbije u Siriji. On za današnje "Večernje novosti" navodi da se većina Sirijaca koji su studirali u bivšoj Jugoslaviji oženila našim devojkama, da oni sada imaju decu, unučiće, a da su po našim zakonima svi oni su srpski državljani. "Jedan deo naših državljana je evakuisan, ali je mnogo njih ostalo ovde zbog imovine. Trudimo se da im olakšamo život. Procedura oko izdavanja putnih isprava i viza je pojednostavljena", rekao je Vijatović. Prema njegovim rečima, preksinoćni napad bio je očekivan, a bili su i upozoreni. "Napad je bio očekivan. Bili su poznati i vreme i mete.

 10. Zaharije qSerak says:

  Nažalost vidjeli smo neki od nas snimke šta je uradjeno u Siriji.Ne opravdavam napad,a još vise sam protiv Vašeg “branjenja sto oružjem,sto pisano

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *