Руски генерал открио истину о заузимању Слатине: „Отишли смо на Kосово ДА ПОБЕДИМО ИЛИ ПОГИНЕМО!“

Руски генерал открио истину о заузимању Слатине: „Отишли смо на Kосово ДА ПОБЕДИМО ИЛИ ПОГИНЕМО!“

22 јуна 2019

Освајање Слатине било је питање живота и смрти. Срби су прочистили пут руским транспортерима кад су кренули из БиХ ка Kосову, народ их је засипао цвећем, прича генерал Георгиј Шпак.

– Русија има моћ и вољу да на Балкану демонстрира снагу, као што смо деведесетих година прошлог века то показали на примеру Kосова и Метохије, десантом на аеродром Слатина код Приштине – рекао је у интервјуу за Раша Тудеј пензионисани генерал Георгиј Шпак, бивши командант ваздушно-десантних снага војске Русије, који је на тој дужности био у периоду између 1996. и 2003. године.Шпак се присетио припреме плана за упад Руса на слатински аеродром. Почетком маја 1999. начелник генералштаба војске Русије позвао га је у канцеларију и наредио му да одмах одлети у босански град Угљевик, где је био штаб бригаде руских ваздухопловних снага, и да се тамо припреми за заузимање стратешког аеродрома на Kосову, као и да акција о којој је недавно снимљен филм „Балканска међа“ мора остати тајна.

– Војници и официри у мировној бригади у БиХ били су већ уиграни, требало је само да се разради акција – каже генерал и подсећа да о плану упада на Слатину америчке снаге нису ништа знале.

Падобранска јединица требало је да прође већи део марша из Босне ка Kосову.

– Срби су направили зелени коридор за руску колону – објашњава руски генерал. Он додаје да је српска војна полиција прочистила пур руским оклопним транспортерима, које је народ, док су се кретали кроз Србију, засипао свећем.– Наши падобранци су отишли у Приштину да победе или погину. Оперативном групом су командовали генерал Валериј Рипкин и генерал Сергеј Павлов. На територији Србије се придружио генерал-пуковник Заварзин – присећа се Шпак.

Амерички извиђачки сателити открили су кретање руске колоне када је већ прошла скоро две трећине пута до Слатине.

Остало је познато. Руси су у седам часова ујутру 12. јуна 1999. године заузели све стратешке објекте на аеродрому и поставили контролне пунктове.

– Јединице југословенске војске су већ отишле, а чланице НАТО и косовски Албанци још нису дошли. Ускоро је наишла патрола Британаца. Ми смо само неколико сати били испред њих – казао је Шпак.

Енглески генерал Мајкл Џексон тада је добио од команданта НАТО снага у Европи америчког генерала Веслија Kларка наређење да разбије Русе.Али Британац то није учинио. Зашто је одбио наређење најбоље говори реченица коју је тада изговорио: „Нећу да будем кривац за почетак трећег светског рата“.

Након тога одржани су преговори на нивоу министара спољних послова и одбране и Русија је постала пуноправан учесник мировне мисије на Kосову.

– Русија је тада, први пут после дугог низа година, свима показала да без ње не могу да се решавају светски проблеми, а нарочито не питање Kосова – закључио је генерал Шпак.

KOMENTARI7 коментара

 1. persida says:

  Nekad bilo, sad se spominjalo. Nece se ponoviti, Jeljcin je prodao Kosovo.

  • harry neron says:

   Kako Jelcin prodao KiM kada su rusi došli na Slatinu u vreme Jelcina a povučeni sa Slatine u vreme prvog mandta Putina.

 2. Ivana says:

  I da na kraju hrabro pobegneta a braća kao bilo bi me stid da sam Rus.

 3. теоретичар says:

  А где је други део приче? Има још доказа у другом делу.

 4. padre says:

  Ovo je rekord u otkrivanju istine!Već je sto puta neko otkrio "pravu istinu" o tome a, bogami i o drugim stvarima!

 5. Đorđe says:

  I onda kada su osvojili slatinu ruski oficiri i njihovi ministri stavili su se pod komandu kfora isto kao i u bosni. Tako da je sve ovo laž Sve vreme su bili pod komandom amerike i od nje su bili plaćeni i jelcin i ministri i vojnici. A ovu akciju je smislio milošević i sproveo preko holbruka kako bi nebi ispao totalni izdajnik eto kao rusi su prvi ušli na kosovo. Efekat te njihove akcije je nula odmah posle su ustupili taj aerodrum nato paktu.

 6. Rale says:

  Bolje da ste ostali gde ste bili. ,,Nit pobediste nit pogiboste". Prodaste nas za milijardu dolara da ne talasate dok nas sravnjuju sa zemljom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u