Руски генерал открио истину о заузимању Слатине: „Отишли смо на Kосово ДА ПОБЕДИМО ИЛИ ПОГИНЕМО!“

Ruski general otkrio istinu o zauzimanju Slatine: „Otišli smo na Kosovo DA POBEDIMO ILI POGINEMO!“

22 juna 2019

Osvajanje Slatine bilo je pitanje života i smrti. Srbi su pročistili put ruskim transporterima kad su krenuli iz BiH ka Kosovu, narod ih je zasipao cvećem, priča general Georgij Špak.

– Rusija ima moć i volju da na Balkanu demonstrira snagu, kao što smo devedesetih godina prošlog veka to pokazali na primeru Kosova i Metohije, desantom na aerodrom Slatina kod Prištine – rekao je u intervjuu za Raša Tudej penzionisani general Georgij Špak, bivši komandant vazdušno-desantnih snaga vojske Rusije, koji je na toj dužnosti bio u periodu između 1996. i 2003. godine.Špak se prisetio pripreme plana za upad Rusa na slatinski aerodrom. Početkom maja 1999. načelnik generalštaba vojske Rusije pozvao ga je u kancelariju i naredio mu da odmah odleti u bosanski grad Ugljevik, gde je bio štab brigade ruskih vazduhoplovnih snaga, i da se tamo pripremi za zauzimanje strateškog aerodroma na Kosovu, kao i da akcija o kojoj je nedavno snimljen film „Balkanska međa“ mora ostati tajna.

– Vojnici i oficiri u mirovnoj brigadi u BiH bili su već uigrani, trebalo je samo da se razradi akcija – kaže general i podseća da o planu upada na Slatinu američke snage nisu ništa znale.

Padobranska jedinica trebalo je da prođe veći deo marša iz Bosne ka Kosovu.

– Srbi su napravili zeleni koridor za rusku kolonu – objašnjava ruski general. On dodaje da je srpska vojna policija pročistila pur ruskim oklopnim transporterima, koje je narod, dok su se kretali kroz Srbiju, zasipao svećem.– Naši padobranci su otišli u Prištinu da pobede ili poginu. Operativnom grupom su komandovali general Valerij Ripkin i general Sergej Pavlov. Na teritoriji Srbije se pridružio general-pukovnik Zavarzin – priseća se Špak.

Američki izviđački sateliti otkrili su kretanje ruske kolone kada je već prošla skoro dve trećine puta do Slatine.

Ostalo je poznato. Rusi su u sedam časova ujutru 12. juna 1999. godine zauzeli sve strateške objekte na aerodromu i postavili kontrolne punktove.

– Jedinice jugoslovenske vojske su već otišle, a članice NATO i kosovski Albanci još nisu došli. Uskoro je naišla patrola Britanaca. Mi smo samo nekoliko sati bili ispred njih – kazao je Špak.

Engleski general Majkl Džekson tada je dobio od komandanta NATO snaga u Evropi američkog generala Veslija Klarka naređenje da razbije Ruse.Ali Britanac to nije učinio. Zašto je odbio naređenje najbolje govori rečenica koju je tada izgovorio: „Neću da budem krivac za početak trećeg svetskog rata“.

Nakon toga održani su pregovori na nivou ministara spoljnih poslova i odbrane i Rusija je postala punopravan učesnik mirovne misije na Kosovu.

– Rusija je tada, prvi put posle dugog niza godina, svima pokazala da bez nje ne mogu da se rešavaju svetski problemi, a naročito ne pitanje Kosova – zaključio je general Špak.

KOMENTARI7 komentara

 1. persida says:

  Nekad bilo, sad se spominjalo. Nece se ponoviti, Jeljcin je prodao Kosovo.

  • harry neron says:

   Kako Jelcin prodao KiM kada su rusi došli na Slatinu u vreme Jelcina a povučeni sa Slatine u vreme prvog mandta Putina.

 2. Ivana says:

  I da na kraju hrabro pobegneta a braća kao bilo bi me stid da sam Rus.

 3. teoretičar says:

  A gde je drugi deo priče? Ima još dokaza u drugom delu.

 4. padre says:

  Ovo je rekord u otkrivanju istine!Već je sto puta neko otkrio "pravu istinu" o tome a, bogami i o drugim stvarima!

 5. Đorđe says:

  I onda kada su osvojili slatinu ruski oficiri i njihovi ministri stavili su se pod komandu kfora isto kao i u bosni. Tako da je sve ovo laž Sve vreme su bili pod komandom amerike i od nje su bili plaćeni i jelcin i ministri i vojnici. A ovu akciju je smislio milošević i sproveo preko holbruka kako bi nebi ispao totalni izdajnik eto kao rusi su prvi ušli na kosovo. Efekat te njihove akcije je nula odmah posle su ustupili taj aerodrum nato paktu.

 6. Rale says:

  Bolje da ste ostali gde ste bili. ,,Nit pobediste nit pogiboste". Prodaste nas za milijardu dolara da ne talasate dok nas sravnjuju sa zemljom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *