RUSKI GENERAL: Planiranje razbijanja SFRJ počelo je 1986. godine

RUSKI GENERAL: Planiranje razbijanja SFRJ počelo je 1986. godine

24 marta 2014

Leonid IvasovNATO je počeo planiranje operacije razbijanja SFRJ 1985. godine, a bombardovanje SR Jugoslavije bio je prvi pokušaj narušavanja uravnoteženog svetskog bezbednosnog sistema, izjavio je predsednik ruske Akademije za geopolitička pitanja Leonid Ivašov.

Ivašov, penzionisani ruski general – pukovnik, podsetio je da je Svetska banka sredinom osamdesetih godina prošlog veka razmatrala “iza zatvorenih vrata” šta da radi sa Jugoslavijom.

Ivašov je ukazao i na izjavu nekadašnjeg američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Zbignjeva Bžežinskog, koji je u to vreme govorio u zapadnim političkim krugovima da je komunizam propao i da je pravoslavno hrišćanstvo sledeće.

Ivašov je, povodom 15 godina od NATO bombardovanja SR Jugoslavije, rekao da je to bio prvi pokušaj razbijanja međunarodnog bezbednosnog sistema iz vremena stabilne ravnoteže moći između SAD i Sovjetskog Saveza.

On je istakao da je Amerika, posle raspada Sovjetskog Saveza, počela da narušava norme međunarodnog prava i principe Povelje UN.

– SAD su želele da stvore presedan za zaobilaženje ovih normi i principa da bi ostatku sveta nametnule svoja pravila i način ponašanja – rekao je Ivašov.

On je na okruglom stolu o bombardovanju SR Jugoslavije, koji je organizovala agencija RIA “Novosti”, istakao da Zapad, a prvenstveno SAD, nisu odobravali poteze SR Jugoslavije, a da je agresija koju je na tu zemlju izvršio NATO bila oblik kažnjavanja neposlušnog.

Ivašov veruje da su Amerikanci na osnovu tog “jugoslovenskog iskustva” formulisali opšte principe o intervencijama radi “stabilizovanja institucionalno slabih zemalja”.

Komentarišući dešavanja u Ukrajini, Ivašov je ocenio da SAD žele da odvoje Ukrajinu od Rusije i zavade narode ovih zemalja.

– Veoma je važno da se u Ukrajini spreči ponavljanje kampanje NATO protiv Jugoslavije – istakao je bivši zvaničnik ruskog Ministarstva odbrane.

Ivašov je ocenio da je rusko rukovodstvo u Ukrajini, a posebno na Krimu, uradilo ono što je moralo, te dodao da je uveren da će Rusija biti uspešna u realizaciji svojih namera.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *