РУСКИ ГЕНЕРАЛ ПРИЗНАЈЕ: „Морали смо да пошаљемо још војске на Косово“

РУСКИ ГЕНЕРАЛ ПРИЗНАЈЕ: „Морали смо да пошаљемо још војске на Косово“

22 октобра 2017

То што Хашим Тачи све чешће поручује да ће они ускоро добити косовску војску ништа не значи, јер о томе не одлучују у Приштини. Хоће ли Запад допустити да Косово добије армију зависи од тога може ли се онај трезвенији део Европе супротставити Американцима. А ја знам да један број европских држава не жели да Косово добије војску. Многи политичари у Европи су свесни да би косовска армија заправо била муслиманска војска. Видећемо хоће ли Европљани опет попустити Америци. Вашингтон је даравао Албанцима државу тако што је отео територију Србији и може им омогућити да добију и војску – рекао је у ексклузивном интервјуу за „Новости“ др Леонид Григорјевич Ивашов (74), најпознатији руски геополитичар, професор на Московском институту међународних односа, где се школују руски дипломати.

Ивашов, који је био начелник Главне управе међународне војне сарадње Министарства одбране Русије, подсећа да су приче о терору Београда над Албанцима биле у функцији сатанизације Срба.

* Западни политичари који су сишли са сцене признају грешку са Косовом?

– Требало је да мисле на време, касно је правдати се кад су направили неправду Србима. Нека сада западна Европа не понови грешку и дозволе стварање косовске армије. Већ сада су Албанци са Косова умешани у терористичке акције, трговину дрогом и белим робљем. Ако Европа направи грешку, горко ће се сећати дана кад су признали независно Косово и њихову војску.

* Зашто је 2003. било одлучено да 650 руских војника и официра напусти Косово?

– Сматрао сам тада, а мислим и сада да је то била велика грешка. Предлог да се повучемо са КиМ је могао да да незналица или издајица. Не само да се нисмо требали повући, него је Русија на Балкану морала да сачува и полако повећа свој контингент због стратешких циљева.

* Игор Иванов је говорио да одлазак руских миротвораца из БиХ и Косова не значи „одлазак Русије са Балкана, јер ће Москва сарађивати са ОЕБС-ом и другим структурама“.

– Од тога што су поверовали Американцима имали смо само штету. Какве су грешке направљене, види се данас. Али, то показује да поуке из историје нису биле научене. У приче да ће НАТО одржати обећање могле су поверовати само незналице. А наивност или незнање, па и наклоњеност Вашингтону, били су очигледни.

* Запад је председника Сирије Асада оптуживао за крвопролиће, као некада Милошевића на Косову, а касније се испоставило да је то све режирано?

– Понавља се исти сценарио. Каква је утеха што су касније признали експерти да Срби нису направили масакар Албанаца у Рачку. Југославија више не постоји. Сетимо се америчких лажи и провокација у Ираку на ред је на крају дошла Сирија.

* Ви сте били у Хагу као сведок на суђењу Милошевићу?

– Суд у Хагу је фарса. Они су унапред Србе одредили као главне кривце. Видео сам како су се благонаклоно односили према Албанцима. Од Срба се тражило да доказују невиност писаним документима. А доказе сведока, међу којима смо били Јевгениј Примаков и ја, одмах су стављали под сумњу. Кад је Примаков сведочио и давао доказе на основу информација руске спољне обавештајне службе, суд је игнорисао чињенице. Али су зато прихватана сведочења Албанаца која су била невероватна. Сећам се да је као сведок дошао неки Албанац са мајицом на којој су биле три велике рупе наводно од митраљеза великог калибра. На Милошевићево питање па како је остао онда жив он је одговорио да га је спасио Алах.

* У Македонији је ситуација тешка. Која је ваша прогноза?

– Нисам оптимиста. Албанци ће покушати да искористе прву прилику да остваре своје планове.

* Успеси сиријске армије мењају однос снага на Блиском истоку?

– Помоћ Русије Асаду је била сасвим оправдана. Кад сиријска армија заузме све веће градове, терористи ће морати да се повуку и престану директне борбе. Већ сада се види да ће Исламска држава прећи на тероризам.

* Ви сте познавали Хафиза ел Асада, оца садашњег председника Башара Асада?

– Његовом сину Башару Асаду сам казао комплетан амерички сценарио операције у Сирији. Приче и претње Вашингтона око хемијског оружја су део америчког сценарија. Башару сам објаснио да су Американци испланирали четири етапе за Сирију. Али, није све ишло по њиховим жељама, па су се уплашили политичког фијаска. Путин је био апсолутно у праву кад је говорио да су притисци на Асада око хемијског оружја били провокација. Асад није имао разлога да користи хемијско оружје. Али, Американци и савезници су користили сваку прилику да га свргну.

* Амерички часописи често истичу наводне слабости руске армије…

– Американци су у великој паници, јер су Руси показали да умеју да ратују на модеран начин. Руско високопрецизно оружје се показало као јако ефикасно. Њихове оцене нама нису битне. Они су својевремено хвалили реформе које је проводио министар Серђуков, које су нашој армији нанеле велику штету. Американци све чине да и даље буду једине газде на свету, да нема тзв. мултиполарног света. Али, свет се мења и америчка хегемонија мора престати.

* Пентагон „пушта“ приче да је квалитет руског оружја лош?

– Показало се као јако добро то што је Путин променио војну доктрину. Мудар је био потез да модернизује армију и да се улаже више новца у високопрецизно оружје. Неспорно је да да руски атомски арсенали гарантују нама безбедност и нико нас не сме напасти, јер би одмах уследио одговор. Али, Американци су знатно пре нас почели да се наоружавају високопрецизним оружјем. Без обзира шта прича у Пентагону, рат у Сирији је потврдио квалитет нашег оружја за којим је све већа потражња.

* Сада је јасно да Украјина нема шанси да у ближој будућности уђе у НАТО. Али постоји ли опасност да примени „хрватски рецепт“ и направи блицкриг у Донбасу?

– НАТО не прима у своју организацију земље које су у сукобу са суседима или имају унутрашње конфликте. Од Украјине Русији не прети никаква опасност, ма колико се јуначио тамошњи председник Порошенко. Узалуд хрватски политичари дају савете Кијеву, њихов сценарио не може проћи у Донбасу. Превелики је ризик да Порошенко поново крене у рат у Донбасу, јер му се може догодити да изгуби још више територије. Ако у ближој будућности не дође до нормализације ситуације у Украјини, врло лако се може догодити да дође до унутрашњих сукоба па онда и до распада те земље.

* Каква је ваша прогноза око Северне Кореје?

– Атомског рата сигурно неће бити и нема разлога за ширење панике. Моје симпатије су на страни Северне Кореје, јер цене своју независност. У Вашингтону морају да престану да намећу малим народима своје стандарде. У том контексту се треба гледати и жеља Северне Кореје да има атомско оружје и ракете којима би могли да гађаји америчке циљеве.

ОШТАР КРИТИЧАР ЈЕЉЦИНА

* Један од најжешћих критичара председника Јељцина био је управо генерал Ивашов.

– После 1991. Борис Јељцин и његово окружење признали су да су побеђени у Хладном рату. После распада СССР Американци су се понашали као победници и слали су бројне саветнике у Русију, па су тако створили своју агентуру у власти. Помагали су својим присталицама да заузму водеће улоге у руским медијима. Али доласком Путина, много тога се набоље променило.

ИСКРЕНО ВОЛИМ СРБЕ

* У септембру 2013. тадашњи председник Николић је на предлог српских генерала одликовао генерала Ивашова медаљом за храброст „Милош Обилић“. На додели одликовања у нашој амбасади у Москви Ивашов је рекао да га је награда обрадовала.

– За то одликовање предложили су ме моји српски пријатељи са којима сам блиско сарађивао у борби да се сачува територијални интегритет Србије. Искрено волим Србе.

(Вечерње новости)

KOMENTARI4 коментара

 1. теоретичар says:

  "Предлог да се повучемо са КиМ је могао да да незналица или издајица." Ценим Генерала, али ме нешто мучи. Из "проверених и поверљивих" извора медија(који већином пишу сакралне истине као животне, али пишу и лажи и атракције ријалитија па им није баш за веровати, али...)неколико пута сам наишао на текстове који кажу да је повлачење Руских војника са КиМ потписао - ПУТИН!

 2. triglav says:

  "albaniju" su stvorile velika britanija, austro ugarska, francuska 3. republika, nemačka 2. imperija, kraljevina italija, ruska imperija te otomanska imperija, 13. jula 1878, potpisom na berlinskom kongresu. (kraljevina italija je "stvorena" tek nekoliko godina prije toga, referendumom 1862.) ... a "vašington" tada nije bio prisutan u jevropi.

 3. zlatko says:

  Ja nisam siguran da se za bilo koji ruski proizvod može reći da je lošeg kvaliteta. Možda je neki zastareo, grub, nedoteran estetski, sa nekim čudnim nedostatkom ili prosto težak za upotrebu ali kvalitet ipak postoji. Pretpostavljam da je slično i sa oružjem. Mislim da je rusko oružje uvek bilo pristojnog kvaliteta. Ono što u Rusiji nije štimalo jeste politika koja je vojsku činila manje efikasnom nego što je ona stvarno bila. Sad je nastalo novo doba. Nova politika je donela nove doktrine, novi optimizam, nove ciljeve i novo oružje koje u pojedinim slučajevima nadmašuje sve dosad proizvedeno. Živela bratska Rusija....................................... A što se tiče kajanje Evropljana zbog urnisanja KiM-a i Srbije, ne verujem da je to kajanje iskreno, naročito kad se prisetim likovanja zapadnih političara kad je bombardovanje počelo, a zatim i kad se onako "uspešno" završilo, proslava i zdravica u to ime, medjusobnog čestitanja kao da su postigli nevidjeno veliko delo, a ne počinili najgori zamislivi zločin nad stanovništvom jedne zemlje. Kad se svega toga setim, ne mogu da oteram sumnju da je njihovo "kajanje" zapravo pritvorno, tužno lice veselog klovna za novo doba kad njihova nedela neće baš svima delovati tako ljupko kao njima. ................... Ovde njihovo kajanje ne treba porediti sa kajanjem Rusa što su otišli sa KiM-a. Prvo zbog toga što su to dve različite, možda čak suprotne situacije, tj. povodi za kajanje, a drugo zato što Rusi nikad nisu likovali ni nad čijom nesrećom, već su činili sve da umanje patnje stanovništva. Ja lično zbog toga verujem u njihovu iskrenost generalno i pojedinačno.

 4. goran says:

  Леле, ал нас ови Руси крече. Час нас спасавају, час нас издају. Све се завршава у неком миту братске љубави која се не мора ничим доказивати. Зато је Запад јачи: ако нема нема ничег опипљивог, гуд бај. Руси и Американци нису више у стању да било шта контролишу јер су предвидљиви, само је Кина мистерија и зато ће покорити планету.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u