РУСКИ ГЕНЕРАЛ ПРОГОВОРИО И ОТКРИО ИСТИНУ: Срби, руска војска вам је помогла 1999. године! ЕВО И КАКО…

RUSKI GENERAL PROGOVORIO I OTKRIO ISTINU: Srbi, ruska vojska vam je pomogla 1999. godine! EVO I KAKO…

4 aprila 2019

Iako se o tome malo zna i priča, Rusija je pomagala jugoslovenskoj vojsci tokom agresije NATO-a, tvrdi penzionisani general Leonid Ivašov, koji je u trenutku kad su prve bombe pale na Beograd bio načelnik Glavne uprave za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane Rusije.

„Za razliku od JNA, mi smo imali satelitske obaveštajne podatke“, kaže Ivašov u intervjuu za Sputnjik, objašnjavajući i kako je ta pomoć izgledala u obaranju američkog nevidljivog aviona.— Za nevidljivi avion su pomogli naši stručnjaci nakon što su jugoslovenski radari bili uništeni i srpski vojnici nisu mogli da vide ni obične avione, a tim pre ni nevidljivi. I naši sateliti davali su podatke o poletanju tog aviona, kurs kojim leti i kad je stigao.

Zašto Srbija nije dobila od Rusije S-300?

— Vodili smo razgovore sa Slobodanom Miloševićem u periodu od novembra 1998. do februara 1999. godine i predlagali da uzmu od nas komplekse S-300, trebalo je ojačati PVO sistem. Ali Srbi nisu imali novac.

Ni vi (Rusija) niste imali novac…

— Nije stvar u novcu. Isporukom naoružanja nije se bavilo Ministarstvo odbrane, već komercijalna organizacija „Rosvooruženje“. Kada smo pisali belešku za Jeljcina da treba dati te komplekse na lizing dok su trajali ti pregovori ponovo su uvedene sankcije i nas su odbili. Ipak tvrdim da bi, da je bombardovanje potrajalo još dve nedelje, natovcima bila naneta ozbiljna šteta. Zato što smo, reći ću otvoreno, dok je trajao rat pripremali srpske konstruktore i obučavali ih da rade na kompleksima koji nisu bili S-300, jer je to bilo teško isporučiti, već drugi, ali jednako efikasni.

Učestvovali ste u pregovorima pred kraj rata na kojima je specijalni predstavnik ruskog predsednika bio Viktor Černomirdin.

— Mi smo kao stalna članica SB imali ista prava kao Amerikanci i NATO. I kad oni neće da se dogovaraju, nego nam nude da sa jednim bataljonom učestvujemo u američkom sektoru i da budemo podređeni američkom generalu ubedio sam ministra odbrane Sergejeva da ćemo, ako na to pristanemo, biti duhovno i moralno slomljeni. Ako neće da se dogovore, mi ćemo planirati svoju operaciju. Da, ideja je moja i ubedio sam kolege. A šta se dalje desilo — pa ono što su nas učili: isplanirati specijalnu operaciju, daleko od tuđih očiju i ušiju, tako da niko ne sazna osim onih koji neposredno učestvuju. Opšti plan operacije u celini znali smo ja i ministar odbrane i naša obaveštajna služba.

Da li je postojala opasnost od oružanog sukoba sa NATO snagama?

— Naravno da je postojala, ali mi smo vojnici i ako se plašiš idi u biznis. Glavna garancija, a mi smo dozvolili da to procuri, bio je naš dogovor s rukovodstvom JNA da ako se samo čuje pucanj NATO-a na našu stranu, JNA kreće u napad na jedinice NATO.

(Sputnjik)

KOMENTARI16 komentara

 1. Gardista says:

  Kasno Leonid na Kosovo stize!

 2. Rale says:

  Jeljcinov lažov...

 3. E.Lirsch says:

  Ajde rusi ne baljezgajte vise. Smrdi mimo nebesa.

 4. samostalan says:

  Opet Rusi laprdaju o proslosti. Gde si sada generale, zar ne znas kako je na Kosovu.

 5. Đorđe says:

  Ima tu još puno toga što ne sme da se kaže, recimo uloga podmornice kursk.

 6. Marko says:

  Jedino nije tačno da smo pet f-117 i (bar) 1 B-2 oborili / oštetili pomoću Ruskih informacija. Vojska nije imala koristi od tih vesti, da ne objašnjavam zašto - duga priča, obarani su i viđani našim sredstvima. I još jedno, Slobi su nudili pomoć i 1994-5 pa i posle, ali on nije mislio da će nas pederi napasti. Napred Rusijo!

  • Ma šta mi reče says:

   Marko, tačno tako. Ima tu i nespremnosti naših raketaša koji nisu smeli da uključe radar(tri baterije kubova su mogle 100% u sadejstvu da obore avione nato na visinama gde im se okom vide oznake).Nato je zazirao od Rusa, jer su se plašili da im ne prekipi.

 7. Zoran says:

  Ako cemo posteno, Rusiji je Turska veci prijatelj nego mi. Spqasili su Erdogana, Turska ce da kupi S-400... A Rusija podrzava nasu vlast, napad aopoziciju.

  • samostalan says:

   Rusi i Turci, braca pravoslavna. Ziva komedija, a glupi Srbi i dalje cekaju ruske trupe sa hlebom i solju.

 8. Vesko says:

  LAZOVI PODMUKLI!! Procurile su informacije da nisu htjeli da PRODAJU, pare su bile obezbijedene, ni MOTORE ZA MIGOVE, a kamoli s-300!! Za s-300 su bile obezbijedene pare iz budzeta, Bulatovic je to radio u tri navrata! Vukli su nas za nos, kao sto to rade do danasnjeg dana. Nparavili su Pakt sa Nemackim monstrumima, nece biti prvi put, oni njima evrice za gas i investicije, a Nemackoj odrijesene ruke da uniste prvo Jugoslaviju pa onda Srbiju!!Liju krokodilske suze nad agresijom na nas i zaklinju se na medunoardno pravo a ratni zlocinac Sreder je rado viden gost u Rusiji! Zbog Rusije ne mozemo da se oslobodimo VELEIZDAJNICKIH BANDI U BEOGRADU = SHVATI TO NARODE MOJ!! Oni podrzavaju te bande, samo im Milosevic nije bio dobar jer im je kvario Pakt sa Nemcima, stavljajuci ih u iskusenja!

 9. Slobodanka says:

  Srbi, Rusija Vam je pomogla da budete poniženi, poraženi i bačeni u blato, a Vaša zemlja da bude prepuštena laganom uništavanju i umiranju. Da, da. Važno je da Rusija bude večna, a bez tamo neke Srbijice se može.

 10. samostalan says:

  Kazu da se u Cikagu dobro zivi bez Srbijice, Slobodanka to najbolje zna.

 11. Boze Pravde says:

  Jel vi to oce te da neko bije vasu bitku dok vi gledate parove i slicne obrazovne emisije na TV?

 12. Lazar says:

  Od svih sajtova Intermagazin ima ubedljivo najgluplju, antirusku i pseudo-srpsku garnituru komentatora.

  • Slobodanka says:

   Ne podnosim da nam 20 godina kasnije ovako kojekako otvaraju stare rane. Zar nisu naši radaristi gasili pa kratko palili radare da ne budu otkriveni? Koliko je naših radarista, raketaša i pilota poginulo pokušavajući da nas odbrane od daleko jačeg neprijatelja? Ko može da zaboravi naše civile na mostovima da bi svojim telima te objekte odbranili od NATO bombardovanja? Ko može da zaboravi živi zid od osiromašenih radnika Zastave i njihovih kolega iz drugih fabrika kojim su branili svoju fabriku? SAD-u i NATO-u nije bilo dovoljno što su vojno od nas daleko jači, nego pre napada na SR Jugoslaviju vodili su protiv nas i dugogodišnji ekonomski rat. "Branimo ono sto nam je jos ostalo, da nam ne sruše. To nije samo hrabrost, nego i potvrda da nam je ostalo samo to - ova fabrika nam je i otac i majka i dom i porodica. Mogu da nam sruše fabriku, ali zajedno sa nama."

  • Slobodanka says:

   Eto ti pomenuti naši ljudi oni su mi braća najrodjenija. ZAUVEK. A ovo ostalo je kako mi kažemo "luk i voda". Žalosno smešno je naknadnim porukama ispravljati nešto što nije na vreme uradjeno. Hoće li Rusi uvek kasniti za jedno 20 godina? Sada nas ekonomski razaraju i rasparčavaju i imamo velike demografske gubitke. Ako se ovako nastavi za otprilike 20 godina da li će uopšte biti Srbije? A Rusi po njihovom običaju kad prodje i poslednji voz tek tada če se setiti da nešto prokomentarišu. Nikako ne razumem ovako manja država poput naše čime je zaslužila perfidnu i prefriganu mržnju od strane Rusa i Rusije? Vole oni da kažu "Krim je Rusija i Kosovo je Srbija". Zar naše Kosovo i Metohija nije toc naše nemoći da se od jačih odbranimo? Zar ono nije taoc i ruske komotnosti? Zar ne vidite kako manipulišu i sa svojim ruskim patriotama? Npr. prvi ruski vojnici iz sastava međunarodnih snaga za Kosovo ušli su na Kosovo 11. juna 1999. godine, pre ostalih pripadnika Kfora. Bili su to pripadnici desantnih jedinica raspoređenih u istočnoj Bosni u sastavu Sfora. Generalštab ruske vojske tada je tvrdio da je dolazak na administrativnu granicu učinjen kako bi se pripremio ulazak ruskih i NATO vojnika na Kosovo. Mi smo se tada obradovali. ali četiri godine kasnije skroz su se povukli sa KIM. Znači udobno su smestili NATO na naše KIM. A za svoju domaću rusku javnost su napravili lep film o svojim patriotama. A gde je KIM sada? Dokle će preostali Srbi na KIM moći da izdrže? Šta to čekaju današnji Rusi? Verovatno da i poslednji Srbin ode sa Kosova. Tada oni ne bi imali ama baš nikakvih obaveza i živeli bi baš komotno. Ako bi u srpskoj kulturi tražili pandan Aleksandru Nevskom onda bi to mogao bio Lazar Hrebeljanović. Kako je moguće da su današnji Rusi stavili na iste terazije s jedne strane Aleksandra Nevskog, a s druge strane Aleksandra manitog?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *