РУСКИ ГЕНЕРАЛ ШОКИРАО ЈАВНОСТ: Открио мало познате детаље о…

RUSKI GENERAL ŠOKIRAO JAVNOST: Otkrio malo poznate detalje o…

24 maja 2019

Prema rečima general-majora Viktora Kupčišina, više od 800 militanata, najmanje sedam tenkova, tri pešadijske borbene jedinice i 15 kamioneta sa teškim mitraljezima već su stigli na jugozapadni perimetar deeskalacione zone Idlib. Ilegalne oružane grupe dovode pojačanja, oružje i vojnu opremu u grad Kafr Nabuda u provinciji Hama.

– Dobili smo informaciju da su lideri ovih terorističkih grupa naredili da se do četiri vozila napune eksplozivom i da ih voze bombaši samoubice, kako bi probili odbranu sirijske vojske – rekao je Kupčišin na dnevnom brifingu.

U utorak, Kupčišin je tokom brifinga rekao da su militanti iz terorističke grupe HTŠ pokušali da napadnu položaje sirijske vojske koristeći tenkove i vozila napunjena eksplozivom. On je otkrio da teroristi u Siriji planiraju hemijske napade u de-eskalacionoj zoni Idlib, kao i na zapadu pokrajine Alepo.

On je dodao da teroristi koji deluju u zoni deeskalacije Idliba poseduju značajne količine otrovnih supstanci za upotrebu u organizovanim provokacijama u cilju optuživanja sirijske vojske za „hemijske napade“ na civilno stanovništvo. Tokom protekle dve sedmice, teroristi su navodno povećali broj napada na sirijske severozapadne pokrajine, posebno u Idlibu.

Početkom maja, teroristi su izvršili seriju napada u sirijskim provincijama Hama, Alepo i Latakija. Takođe su pokušali da napadnu položaje sirijske vojske u regionu. Vladine snage su odgovorile pojačanim napadima na teroriste u pokrajini Idlib.

Sirijske snage ciljaju terorističke grupe Hadžat Tahrir Al-Šama, artiljerijske položaje i osmatračnice.

Rusija, uz Tursku i Iran, je garant prekida vatre u Siriji. Moskva je takođe pomagala Damasku podržavajući borbu protiv terorističkih grupa, pružajući humanitarnu pomoć lokalnom stanovništvu i olakšavajući povratak izbeglica.

Sirija je od 2011. godine u stanju građanskog rata, sa snagama koje podržavaju lidera zemlje, predsednika Asada, boreći se protiv brojnih opozicionih grupa koje su podržale zapadne države, kao i militantnih i terorističkih organizacija.

(Pravda)

KOMENTARI4 komentara

 1. Pravda says:

  Zlikovci sa zapada podrzavaju teroriste I ne stide se toga, stvorili su krizare, napoleona, hitlera, klintona I sad trumpa, samo zlo od zla.

 2. milorad2 says:

  čudi me da nisu likvidirali džep kod idliba, što duže to postoji veća je verovatnoća napada iz izraela.Ako je pretnja sa golana toliko velika da je sirijska armija morala da prebaci snage tamo onda je trebalo pojačati bombardovanje.Sa druge strane jedino napad na idlib sada može da spreči napad na iran.Nije to loša taktika, jer su na zapadu umorni od "sirijskih demokratskoh ustanika" i amerikancima bi trebalo vremena da ponovo "hemijski" tretiraju svoju političku javnost, morali bi odmah da vraćaju nosače iz persijskog zaliva i da odlažu grupisanje za napad na iran.Ironija svega je da je izrael hteo da neutrališe iran i siriju kao potencijalno najveće pretnje svom postojanju i u tom poduhvatu je u stvari uspeo samo sebe da dovede danas u vrlo opasnu situaciju.Pravo je čudo da izraelci saradjuju sa najgorim muslimanskim fanaticima koji uopšte postoje u regionu jer oni će se okrenuti protiv izraela sigurno.Ne znam ko je u izraelu smislio ovako glup strateški plan ali će se to obiti o glavu celokupnom stanovništvu izraela.Iza pretnji irana je čist strah, strah od genocida čitave šiitske grupacije muslimana na koju je nasrnula amerika izrael i sunitska s.arabija koja u ovom verskom ratu vidi priliku za ujedinjenje svih muslimana u veliku, sunitsku džihad armiju za borbu protiv NEVERNIKA(tj,hrišćana, indusa,budista itd...) Sirija je bila SEKULARNA autokratija, ništa gora od egipta a daleko otvorenje i slobodnije društvo od s.arabije koja je veliki američki "prijatelj" i pri tome prava i poslednja orjentalana DESPOTIJA.To pokazuje u stvari koliko je velika sloboda i demokratija koju amerikanci šire po svetu i koju su namenili svima nama.Što gori despot i diktator to veći prijatelj amerike.Nisam do sada našao nijednog progresivnog demokratskog ili socijal-demokratskog(ti su im naročito opasni) lidera koji je dobio bilo kakvu podršku i pažnju iz amerike.Ali postoji već priličan broj takvih progresivnih lidera po svetu koji je ubijen od strane američke vlade.Plan amerike je sada očigledan za sve države koje ne čine zamišljeno "jezgro" imperije, beda , haos, diktatura,mafija, anarhija.

  • Slobodanka says:

   Skaparoti se sad skoro zabrinuo zašto nije rasčišćen Idlib, zašto Rusi to nisu već završili. Koji je njegov interes, zašto ga to brine. Oko konačnog oslobadjanja idlibske zone pukla bi tikva izmedju Turske i Rusije. Turska nije dozvoljava i ne dozvoljava čišćenje velikog Idlibskog džepa iz više razloga. Turska ima teritorijalne pretenzije prema Idlibu te zato tu ima i njenih terorističkih grupaa, poziva se i na mogući dolazak velikog broja izbeglica jer je to granična oblast sa Turskom,itd. Oko Turske igra se velika geopolitička igra - da li će ona biti deo Zapada što prakično sada već nije (ne idu EU integracije Turske i Turska sve manje sluša NATO alijansu), ili će se Turska okrenuti još više ka Aziji. Amerikanci imaju brojna neslaganja sa Turskom, a zasad drže Tursku u svojoj orbiti najviše sa nadom da će Turskoj prepustiti 30 km tampon zone na severu Sirije u oblasti koju sada kontrolišu Sirijski Kurdi i sa održavanjem postojeće ekonomske saradnje bez američkih sankcija kojima prete i Turskoj. Znaju i Amerikanci turske apetite a i turske probleme sa Kurdima. Moguće je da Tramp nikad nije ni nameravao da povuče američke vojne snage iz Sirije, nego to mu daje prostor da Tursku još uvek drži na uzdi. Time ujedno usporava konačno oslobodjenje Sirije te umanjuje značaj ruske vojne pomoći Siriji, a posebno im odgovara to što su idlibski teroristi blizu ruske vojne baze Hmejmim. Ukrajinu i Siriju treba uvek zajedno razmatrati. Slabi snaga Ukrajine za eventualnu konfrontaciju sa Ruskom Federacijom, a ovde u Siriji u Idlibu deo po deo malo-pomalo mogu da čiste od terorista na čemu već rade.

 3. Slobodanka says:

  U Idlibu procenjuju da ima oko 50.000 terorista i više od dva miliona civila. Koliko vremena će im trebati da rasčiste tu oblast? Koliko će civila stradati, vojnika SAA, i koliko će ta oblast biti razrušena? Te teroriste mogu da izazivaju na nekoj periferiji idlibske zone, po principu napred-nazad, i da ih tu na periferiji više puta namlate i što više pomlate. Sada u ovoj fazi važnije je koliko će terorista biti likvidirano od toga koliko teritorije će osloboditi SAA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *