РУСКИ ГЕНЕРАЛ ШОКИРАО САД: Сиријска војска блокирала америчку базу

RUSKI GENERAL ŠOKIRAO SAD: Sirijska vojska blokirala američku bazu

27 decembra 2017

Sirijska regularna armija potpuno je opkolila američku vojnu bazu El Tanf koja se nalazi uz granicu sa Jordanom i Irakom – izjavio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga RF Valerij Gerasimov.

U intervjuu koji je dao moskovskom dnevnom listu „Komsomolska pravda”, precizirao je:

„Ta baza je pritisnula 55 kvadratnih kilometara, ali je po celom perimetru u okruženju drže vladine snage”.

General armije Gerasimov posebno je ukazao da iz „američke zone” oko same baze već mesecima izlaze bojovnici. Ponekad i po 350 odjednom.

Prema njegovim rečima, postojala je opasnost da ti bojovnici zauzmu grad Karijatejn, ali su bili bombardovani i razbijeni, a neki i zarobljeni.

Ministar inostranih poslova nedavno je izjavio da nikakva zona bezbednosti oko El Tanfa „uopšte nije potrebna.

Gerasimov je, inače, u istom intervjuu naglasio da koalicija na čijem su čelu SAD uopšte ne radi na potpunom i konačnom uništenju terorističke formacije Islamska država. u ovom kontekstu se još jednom vratio bazi El Tanf:

„Satelitski snimci i izviđački podaci ukazuju da se u njoj nalaze celi odredi bojovnika. To je faktički Islamska država koja se, nakon određene obrade, prefarbava i uzima nova imena. Na primer: Nova sirijska armija. Zadatak takvih odreda je da destabilizuju Siriju”.

Vojnici se koncentrišu – saopštio je Gerasimov – i u logoru Šadadi pored američke baze na severoistoku Sirije. Tu se takođe stvara „Nova sirijska armija”.

Iz Šadadija je oko 400 otišlo u El Tanf nakon što su glavne snage Islamske države bile razbijene udarima sirijske armije i ruske avijecije.

Po podacima načelnika Generalštaba RF, u Šadadiju se trenutno nalazi oko 750 vojnika, a u El Tanfu oko 350.

„Pentagon ničim ne može da objasni čemu služi El Tanf s obzirom da je teritorija Sirije oslobođena od Islamske držve. Čujemo samo neke nerazumljive odgovore, a u Siriji se mogu pojaviti nove terorističke grupacije” – ukazao je Gerasimov.

Gerasimov je otkrio da američka avijacija leti istočno od reke Eufrat, a ruska – zapadno.

Otkrio je takođe da je Rusija ujesen 2015-te svoje trupe tajno prebacivala u Siriju ceo jedan mesec.

KOMENTARI2 komentara

  1. arso says:

    Odakle prepisujete tekstove, od kada Srbi koriste rijeci poput "bojovnika"?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *