РУСКИ ГЕНЕРАЛ ТВРДИ: Бејрут је ракетиран!

RUSKI GENERAL TVRDI: Bejrut je raketiran!

9 avgusta 2020

Liban nije u stanju da kontroliše svoj vazdušni prostor i zato nije nemoguće da je eksplozija od pre dva dana bio raketni udar, smatra bivši načelnik Glavne uprave za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane Rusije, general Leonid Ivašov.

„Dopuštam mogućnost da je izvedena vazdušna operacija i napad na luku u Bejrutu i da je to dovelo do stravične eksplozije, i nema ničeg čudnog u tome što libanska vojska to nije registrovala. Libansko nebo je kao ‘svratište’, istinsku vojsku nemaju, ne kontrolišu svoj vazdušni prostor. Tačno je i da nemaju kompaktan radarski sistem, ni udarna sredstva PVO da obore avione koji bi povredili njihov vazdušni prostor“, objašnjava Ivašov.On dodaje i da spoljne sile u regionu pokušavaju da smene rukovodstvo Libana i da je za to „više od drugih zainteresovan Izrael“.

„Bio sam jednom prilikom u Libanu i jedna situacija je u pravom svetlu pokazala stanje sistema PVO u toj zemlji. U vili premijera Saada Haririja su vođeni pregovori i u jednom trenutku iznad glava su nam proleteli borbeni avioni. Na pitanje čiji su to avioni, jer ih Liban nema, drugi čovek u zemlji je pozvao nekog telefonom i nešto kasnije su mu javili da su to, najverovatnije, bile izraelske letelice“, naveo je on.

Ranije danas predsednik Libana Mišel Aun nije isključio mogućnost da je spoljni faktor umešan u eksploziju koja se dogodila u Bejrutu, prenela libanska televizija MTV.

„Uzrok eksplozije još nije utvrđen, ali postoji mogućnost umešanosti spoljnih snaga korišćenjem rakete ili bombe, ili sprovođenjem nekih drugih aktivnosti“, rekao je Aun.

Eksplozija u Bejrutu

U blizini luke u Bejrutu, najnaseljenijem delu glavnog grada Libana, u utorak su ođeknule dve snažne eksplozije koje su ostavile grad razorenim, a stanovnike zatečenim. Udarni talas eksplozije uništio je i oštetio na desetine kuća, automobila, a u mnogim četvrtima prestonice popucala su prozorska stakla.

Vlasti su saopštile da je eksploziju izazvala detonacija 2.700 tona amonijum-nitrata, koji se nalazio u skladištu nakon što je 2015. godine zaplenjen na carini.

Prema pisanju bejrutskih medija, tokom eksplozije u Bejrutu poginulo je 149 osoba, dok je oko 5.000 ljudi povređeno.

KOMENTARI4 komentara

 1. milorad2 says:

  Pa ako hezbolah ima neki veći finansisjki interes u toj luci nije daleko od mogućnosti da su ih izraelci spalili.Ali i sami libanci su budale, da drže nuk.bombu u centru grada,brate,stvarno.Mogao je bilo ko da ih detonira,pošto su uglavnom medjunarodni odnosi svedeni na nivo pećinskih ljudi, a džavni terorizam u najcrnjhem obliku je sasvim uobičajena pojava u zadnje vreme uključujući i biološka oružja.Daleko smo odmakli,definitivno, i samo čekam kada će neko od igrača da poludi i jbe.kevu okolo po proxsijima, ali ozbiljno.ima neko nekom da zavrne šiju propisno samo kad se otkače.

 2. Rista says:

  Tramp se obratio narodu i rekao da on ne zna tačno šta se dogodilo ali da veruje izjavama Libanske vlasti, da oni to najbolje znaju i dodao da je Libanski narod prijateljski narod Amerike i da će Amerika pomoći.(ništa ne komentarišem, samo kažem šta je Tramp rekao)Izjavu ruskog bivšeg mogu da posmatram kako mi volja iako smatram da ne ukazati bar na neke sumnje ko bi to mogao izvesti, jeste samo mlaćenje prazne slame i ništa ne važi dok Putin ne da svoju izjavu. Izveštaji o tom događaju tek slede i nema šanse da trenutno čitamo između redova.

 3. persida says:

  Samo Izrael je mogao imati interes izvede ovakvu akciju.

 4. petrovgrad says:

  Da li su bili raketni napadi neću komentarisati, jer nisam upućen. Što se tiče demonstracija po ulicama i neko novo proleće na Bliskom istoku u to verujem. Ako se pojavi naš Srđa rđa, onda će biti sve jasnije. Liban odnosno Hezbolah je puno pomagao Asadu u Siriji. To im zapad neće oprostiti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *