РУСКИ ГЕНЕРАЛ ТВРДИ: Бејрут је ракетиран!

РУСКИ ГЕНЕРАЛ ТВРДИ: Бејрут је ракетиран!

9 августа 2020

Либан није у стању да контролише свој ваздушни простор и зато није немогуће да је експлозија од пре два дана био ракетни удар, сматра бивши начелник Главне управе за међународну војну сарадњу Министарства одбране Русије, генерал Леонид Ивашов.

„Допуштам могућност да је изведена ваздушна операција и напад на луку у Бејруту и да је то довело до стравичне експлозије, и нема ничег чудног у томе што либанска војска то није регистровала. Либанско небо је као ‘свратиште’, истинску војску немају, не контролишу свој ваздушни простор. Тачно је и да немају компактан радарски систем, ни ударна средства ПВО да оборе авионе који би повредили њихов ваздушни простор“, објашњава Ивашов.Он додаје и да спољне силе у региону покушавају да смене руководство Либана и да је за то „више од других заинтересован Израел“.

„Био сам једном приликом у Либану и једна ситуација је у правом светлу показала стање система ПВО у тој земљи. У вили премијера Саада Харирија су вођени преговори и у једном тренутку изнад глава су нам пролетели борбени авиони. На питање чији су то авиони, јер их Либан нема, други човек у земљи је позвао неког телефоном и нешто касније су му јавили да су то, највероватније, биле израелске летелице“, навео је он.

Раније данас председник Либана Мишел Аун није искључио могућност да је спољни фактор умешан у експлозију која се догодила у Бејруту, пренела либанска телевизија МТВ.

„Узрок експлозије још није утврђен, али постоји могућност умешаности спољних снага коришћењем ракете или бомбе, или спровођењем неких других активности“, рекао је Аун.

Експлозија у Бејруту

У близини луке у Бејруту, најнасељенијем делу главног града Либана, у уторак су ођекнуле две снажне експлозије које су оставиле град разореним, а становнике затеченим. Ударни талас експлозије уништио је и оштетио на десетине кућа, аутомобила, а у многим четвртима престонице попуцала су прозорска стакла.

Власти су саопштиле да је експлозију изазвала детонација 2.700 тона амонијум-нитрата, који се налазио у складишту након што је 2015. године заплењен на царини.

Према писању бејрутских медија, током експлозије у Бејруту погинуло је 149 особа, док је око 5.000 људи повређено.

KOMENTARI4 коментара

 1. milorad2 says:

  Pa ako hezbolah ima neki veći finansisjki interes u toj luci nije daleko od mogućnosti da su ih izraelci spalili.Ali i sami libanci su budale, da drže nuk.bombu u centru grada,brate,stvarno.Mogao je bilo ko da ih detonira,pošto su uglavnom medjunarodni odnosi svedeni na nivo pećinskih ljudi, a džavni terorizam u najcrnjhem obliku je sasvim uobičajena pojava u zadnje vreme uključujući i biološka oružja.Daleko smo odmakli,definitivno, i samo čekam kada će neko od igrača da poludi i jbe.kevu okolo po proxsijima, ali ozbiljno.ima neko nekom da zavrne šiju propisno samo kad se otkače.

 2. Риста says:

  Трамп се обратио народу и рекао да он не зна тачно шта се догодило али да верује изјавама Либанске власти, да они то најбоље знају и додао да је Либански народ пријатељски народ Америке и да ће Америка помоћи.(ништа не коментаришем, само кажем шта је Трамп рекао)Изјаву руског бившег могу да посматрам како ми воља иако сматрам да не указати бар на неке сумње ко би то могао извести, јесте само млаћење празне сламе и ништа не важи док Путин не да своју изјаву. Извештаји о том догађају тек следе и нема шансе да тренутно читамо између редова.

 3. persida says:

  Samo Izrael je mogao imati interes izvede ovakvu akciju.

 4. petrovgrad says:

  Da li su bili raketni napadi neću komentarisati, jer nisam upućen. Što se tiče demonstracija po ulicama i neko novo proleće na Bliskom istoku u to verujem. Ako se pojavi naš Srđa rđa, onda će biti sve jasnije. Liban odnosno Hezbolah je puno pomagao Asadu u Siriji. To im zapad neće oprostiti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u