РУСКИ ГЕНЕРАЛ ЖЕСТОКО: Кина и Русија спремне да заједно одговоре Вашингтону Америци

RUSKI GENERAL ŽESTOKO: Kina i Rusija spremne da zajedno odgovore Vašingtonu Americi

22 februara 2018

„Prestanite da gradite iluzije, jednopolarnog sveta neće biti“, tako se u najkraćem može parafrazirati suština govora šefa Komiteta Državne dume za odbranu general-pukovnika Vladimira Šamanova na brifingu za vojne atašee stranih zemalja ove nedelje u Moskvi.

General je na brifingu u Državnoj dumi govorio u prilično oštrom tonu. Komentarišući međunarodnu situaciju u svetu on je rekao da „ako se ona promeni, onda će to biti na gore“.

„Prelazak na pravedniji multipolarni svet ispunjen je žestokim otporom kolektivnog Zapada, koji pokušava da zadrži dominaciju u svetskim poslovima po svaku cenu“, smatra Šamanov.

Prema njegovim rečima, svet je podeljen na „one koji ne žele da siđu sa geopolitičkog prestola na koji su se navikli“; na „vazale koji su veoma zadovoljni dosadašnjim gospodarima njihovog života“, kao i na one koji „razumeju da je prelazak na novi svetski poredak danas objektivna nužnost“.

Rusija je, kako je rekao, u epicentru ovih procesa, iako „partneri“ njena dejstva zaštite nacionalnih interesa vide kao glavni destabilišući faktor ne samo u Evropi, nego i u drugim regionima sveta.

„Šamar“, koji su nam naneli uoči Olimpijade 2018. u Pjongčangu još jedan je primer te hajke. Međutim, general Šamanov je na to odgovorio ruskom poslovicom: „Na nas udaraju, ali mi smo sve jači“.

On je podsetio i na reči kineskog vojnog atašea u Rusiji general-majora Kuj Janveja, koji je ranije u Savetu federacije rekao: „Ako Amerikanci u svojoj novoj vojnoj strategiji otvoreno nazivaju Rusiju i Kinu američkim rivalima i nameravaju da se tome suprotstave, šta nas sprečava da nađemo zajednički odgovor na izazove Vašingtona i njegovih saveznika?!“.

Šamanov je rekao da su te izjave zainteresovale Moskvu.

Ruski general je takođe dodao da treba razmotriti i izjavu savetnika iranskog lidera ajatolaha Alija Hamneija o mogućem stvaranju regionalne koalicije u sastavu Irana, Rusije, Sirije, Iraka i Pakistana.

Rusija ima odgovor na pretnje NATO-a

Tema vojnih vežbi NATO-a na granicama sa Rusijom u kontekstu spoljnih pretnji postaje ključna. Šamanov je izneo i činjenice: u baltičke zemlje i Poljsku prebačena su četiri bataljona taktičke grupe multinacionalnih snaga, kao i oklopna brigada i brigada vojne avijacije kopnene vojske SAD. Formirano je sedište multinacionalnih divizija NATO-a u Rumuniji i Poljskoj. U Norveškoj je raspoređen bataljon američke morske pešadije i stvorena je infrastruktura za raspoređivanje i brigade.

U Istočnoj Evropi se povećavaju kapaciteti infrastrukture luka i aerodroma, povećavaju se mesta za čuvanje američkog taktičkog nuklearnog oružja u Evropi, intenzitet NATO vežbi je udvostručen, uključujući i vojne vežbe na granicama Rusije.

NATO je 2014. godine imao 282 vojne vežbe, a 2017. — 548. Godišnje se održava više od trideset vojnih vežbi, čiji su scenariji zasnovani na oružanom sukobu sa Rusijom.

Broj snaga za hitno reagovanje NATO-a porastao je sa deset na četrdeset hiljada.

Nova odbrambena strategija i nuklearna doktrina SAD, prema rečima Šamanova, imaju „ofanzivni, ako ne i agresivni karakter“.

General je rekao da se to ocenjuje kao direktna „pozivnica“ Rusiji i drugim geopolitičkim oponentima SAD na novu trku u naoružanju. Ali, kako je istakao, Moskva neće nasesti na američku provokaciju.

„Ako nas prinude da ratujemo, mi ćemo to činiti onako kako nas je učio klasičar ruske vojne umetnosti, vojskovođa Aleksandar Vasiljevič Suvorov — ne brojnošću, već umećem“, istakao je general.

Hladni rat i kamen spoticanja

Govoreći o ratu u Siriji, general je skrenuo pažnju na činjenicu da danas na Zapadu pokušavaju da ospore pobedu ruske vojske i okite se pobedom nad međunarodnim terorizmom, iako svi pokazatelji ukazuju suprotno. Na primer, na početku ruske vojne operacije u Siriji teroristi su kontrolisali više od 70 odsto teritorije, a danas manje od deset odsto.

General je rekao da napadi američke avijacije i njenih saveznika na ciljeve u Siriji „izazivaju brojna pitanja“.

Šamanov je takođe ocenio da značajan deo vladajuće elite u SAD i dalje živi u paradigmi Hladnog rata, kritički ocenjujući Rusiju na osnovu odnosa sa SSSR-om.

On je istakao da Vašington nastavlja svoj destruktivni kurs prema Rusiji i njenim saveznicima, a antiruska komponenta i dalje ostaje ključni element kako u unutrašnjoj, tako i u spoljnoj politici Amerike.

Šamanov je skrenuo pažnju na to da je globalna bezbednost ugrožena, jer „postoji ozbiljna sumnja“ da SAD ne poštuju dogovore o razoružavanju, a posebno sporazum START 3. Konkretno, radi se o preradi lansera balističkih raketa „Trident 2“ na podmornicama i teškim bombarderima B-52H, jer Rusija nije u mogućnosti da potvrdi da više nisu u stanju da nose nuklearno oružje. Postoje i druge tačke koje ugrožavaju održivost sporazuma START 3, dodao je Šamanov.

Još jedan kamen spoticanja je Sporazum o raketama srednjeg i malog dometa. Rusija smatra da univerzalni lanseri MK-41, raspoređeni na bazama PRO u Istočnoj Evropi, mogu da lansiraju postojeće krstareće rakete morskog baziranja i perspektivno ofanzivno oružje, koje je razvio Pentagon.

Šamanov je istakao da postoje i druga pitanja koja stvaraju zabrinutost Moskve, a kojima bi trebalo da se pozabavi Savet bezbednosti UN.

S druge strane, ruski general je podsetio i da Vašington optužuje Moskvu da rakete za sistem „Iskander“ navodno imaju domet koji je zabranjen po Sporazumu o raketama srednjeg i malog dometa. On je istakao da Amerikanci po običaju za to ne iznose nikakve dokaze, već se samo pozivaju na neke „tajne podatke“.

„Na taj način, pod izgovorom ’ruskih prekrašaja‘, SAD ne samo da nas napadaju politički i sankciono, nego su i otvoreno pokrenule program koji vodi ka razvoju novih sredstava, zabranjenih sporazumom. To je direktan put ka njegovoj propasti“, upozorio je Šamanov.

Snaga ruske armije

General je vojnim atašeima rekao i da jedan od prioriteta Rusije ostaju Strateške nuklearne snage. Jačanje nuklearne trijade savremenim oružjem je dovedeno do 79 odsto. To, po rečima Šamanova, omogućava da se svakom potencijalnom agresoru nanese nesaglediva šteta. Posebna pažnja se posvećuje razvoju visokopreciznog oružja, koje omogućava da se efikasno rešavaju zadaci nenuklearnog odvraćanja.

On je rekao i da je vazdušno-kosmička odbrana zemlje ušla u novu fazu i da u završnicu ulazi raspoređivanje radarskih stanica za lociranje vazdušnih meta na udaljenosti od preko hiljadu kilometara od ruskih granica.

U snagama opšte namene formirane su samodovoljne mešovite grupe vojske, koje mogu da rešavaju zadatke u mogućnim vojnim sukobima. To je, kako je naveo Šamanov, direktan odgovor na izazove i pretnje vezane sa kursom NATO-a i povećavanjem svog vojnog prisustva na istočnim granicama bloka.

Generalno, u prethodnih godinu dana, ruska vojska dobila je više od 11 hiljada novih modela oružja i tehnike, više od sedamsto modernizovanih modela, uključujući oko osamsto tenkova i oklopnih borbenih vozila, više od dvadeset brodova.

„Čak i naši rivali priznaju značajno povećane vojne sposobnosti Rusije. Ali ove mogućnosti su odbrambene. I ne bih preporučio nijednoj ’vrućoj glavi‘ na Zapadu da proveravaju njihovu snagu“, rekao je Vladimir Šamanov.

KOMENTARI8 komentara

 1. Miraš says:

  Rusija u narednim godinama želi i treba da se posveti svom ekonomskom jačanju i zato neće učestvovati u trci u naoružanju na način kako je sada izaziva Amerika - nova odbrambena strategija i nuklearna doktrina SAD. Visoki državni tj. budžetski troškovi na naoružanje i celokupne vojne potrebe uključujući i vojne baze u svetu, i drugi visoki troškovi ne smeju usporavati ekonomski razvoj - ovo će prvenstveno ostati problem SAD. Kada je u pitanju Rusija naravno od toga se izuzima izvoz ruskih firmi koje se bave proizvodnjom vrhunskog naoružanja i vojne opreme jer one u delu proizvodnje za izvoz ne opterećuju državni budžet. Mora se misliti i na budućnost, a neki podaci iznenadjuju. Naprimer po podacima za 2015 godinu 10 najvećih svetskih korporacija ekonomski su bile snažnije od čak 180 država sveta (od ukupno 195). Još gore je tada bilo stanje kad se uzme u obzir 200 najvećih svetskih ekonomskih subjekata (u mešovitom spisku država i ekonomskih subjekata po ekonomskoj snazi), jer tada korporacije čine čak 153, a države samo 47 njih.

 2. Miraš says:

  Mnogi ne razumeju zašto Rusija ne izvrši vojnu intervenciju u Ukrajini. Ukrajina je nezavisna država i to bi izazvalo još veće političke i ekonomske konfrontacije protiv Rusije sa nizom evropskih i drugih država, a još važnije je da u tom slučaju Rusija bi praktično izvršila aneksiju koja podrazumeva preuzimanje svih medjunarodnih dugova Ukrajine koje su napravile ekipe bezumnih vlasti u nizu u nezavisnoj Ukrajini. To znači prihvatanjem otplate takvih dugova koji su pooprilično veliki Rusija bi se odrekla od svog ekonomskog razvoja. Zašto bi Rusija sebi vezala takav kamen oko vrata? Neka posrnulu privrednu i socijalnu sitaciju Ukrajine zbrinjavaju njihovi mentori EU i SAD. Uh oni su poznati kao darežljivi i "milosrdni". Rusija je već i ovako najveća zemlja sveta sa značajnim prirodnim i ljudskim potencijalima za razvoj te nema potrebe da poseže za potencijalima Ukrajine. Bolje je ovako neka bude Ukrajina Ukrajincima pa neka samostalno vode računa o svojoj državi. Hteli su nezavisno pa neka se uče i odgovornosti za vodjenje države. Ovakva Ukrajina je postala sprdnja od države jer prosjači po svetu na aktuelnoj rusomržnji, a ni to se nije pokazalo kao berićetno.

  • goran says:

   Ne radi se o tome da Rusija okupira celu Ukrajinu, vec da zastiti prava Rusa u Ukrajini, a ona to ne cini. Rusija ce gledati mirno kada bude napadnuta, vojska ce braniti jedino Putinovu rezidenciju, a narod ce skapavati od radijacije. Rusija se pretvorila u Putinovo kupatilo. Neko ce tu iskljuciti struju veoma uskoro. U svakom ratu pobedjuju oni koji su zli, a Zapad je u tome sampion. Pa, pogledajte naciste koji su dobili Drugi svetski rat i sada haraju Evropom. Sta vredi Srbima sto su bili dobri, danas sluze samo za podsmeh. Dobrota bez sile je mrtva, svet je u vlasti Lucifera.

   • Miraš says:

    Rusija ne vodi danas osvajački rat nego odbrambeni rat bez obzira što vidimo njeno vojno angažovanje u Siriji. Jedino je važno da razvijaju sve vrste i to veoma superiornog naoružanja i vojne tehnike, ali vezano za odbranu. Promenite ugao posmatranja jer danas osvajanje Rusije nastoji se izvršiti prvenstveno spolja sankcijama,zabranama izvoza ruskog gasa i nafte, kidanjem svih njenih značajnih ekonomskih poslova, zatvaranjem puteva važnih za Rusiju kao što je izlaz na Sredozemlje, izolacijom i ekonomskim slabljenjem nakon čega očekuju da bi se sami predali. Strategija osvajača je da nastoje da se ponovi ekonomska i socijalna kriza u Rusiji slično kao 80-tih i 90-tih godina i da se ona slomi sama iznutra jer ne smeju direktno vojno da napadnu nuklearnu silu. Socijalni nemiri i terorizam ubrzali bi taj slom. Branioci u Donbasu brane svoje stavove i svoj životni prostor, ali istovremeno oni čuvaju svoju majčicu spolja ispred praga njene kuće. Oni su shvatili veliku ratnu igru, odlučni su i ne kukaju tako kao vi, čak ni kad ginu. Pre nekoliko meseci A.Zaharčenko je govorio o tome koliko dugo će još trajati sukobi u Donbasu i uporedio je to sa drugim svetskim ratom. Rekao je da sada za njih je otprilike 1943 godina. Nije rekao sa kojim periodom te godine poredi aktuelno stanje, a 1943 godina na Istočnom frontu bila je kao i sve ostale ratne godine izuzetno žestoka ali i presudna za tok celog rata. Nemačka je tokom celog rata imala problema sa nedostatkom goriva pa su joj trebala naftna polja severnog Kavkaza i još planirali su kao poseban ratni uspeh da osvoje Staljingrad. To je bila operacija PLAVO. Nisu uspeli ni u osvajanju naftnih polja, a ni u osvajanju Staljingrada. Staljingradska bitka završila se početkom februara 1943 godine. Za Hitlera današnjih dana šta bi bila operacija PLAVO? Da li su to ratovi u Iraku i Siriji i još pretnje ratom Iranu i Venecueli, a očigledno je da svuda po svetu danas on ratuje za naftu i gas. Još jedna važna razlika današnji Hitler nije zakoračio na teritoriju Rusije ni Belorusije, jedino je u Ukrajini i veoma je blizu istočnoj Ukrajini. Tako liči kao nekad Staljingradska bitka da je danas ključna bitka za Siriju. Sirija ima izuzetan položaj na Bliskom istoku, a bez nje osvajači ne mogu da računaju ni na sirijsku ni na iračku, a ni na iransku naftu (i gas). Da isključimo iz posmatranja te važne energente gledano spolja zbog terorizma koji je hibridni oblik današnjeg ratovanja Sirija je druga linija spoljne odbrane južnih granica Rusije. Osim toga za Rusiju je važno da sačuva Siriju zbog luke Tartus koja je jedini ruski izlaz na Sredozemlje. A Turska samo u slučaju rata može da zaustavi prolaz brodova kroz Bosfor i Dardanele te zbog efikasnijeg oslobadjanja Sirije i zbog svih svojih drugih važnih interesa Rusiji više odgovara da izbegne ratni sukob sa Turskom, a takav sukob današnji Hitler podmuklo je planirao i pokušao da ostvari još u novembru 2015. godine obaranjem ruskog aviona SU-25.... Pred neposredno oslobodjenje Ukrajine te 1943 godine bila je važna još jedna bitka - bitka kod Kurska. Kursk je i danas u Rusiji i severno je od istoćne Ukrajine, tu je i reka Donjec. Bitka se završila se pobedom oslobodilaca u avgustu 1943 godine. Nakon 70 godina u dosta promenjenim uslovima ratovanja teško je proceniti kad danas počinje njihovo konačno oslobodjenje. Gledaj, prati i misli. I ne kukaj više! Samo nas sramotiš.

 3. goran says:

  Kina je super sila kojoj Rusi nisu potrebni, a i da jesu od njih nema koristi jer se za svaku stvar dogovaraju sa Amerikancima.

 4. M says:

  Jedino tako,udruživajnem serije B,se može uspješno suprotstaviti seriji A!

  • goran says:

   Nema udruzivanja, prijateljstva, bratskih naroda, svetom vlada profit, gospodar sveta je Lucifer. U njega je verovao cak i Tesla.

 5. marko says:

  g samanov mislim da trebate daleko vise vojnih vezbi da s kinom odrzavate u rusiji a i u siriji traziti kineske brodove i osoblje da su pristuni to je veliki jaki saveznik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *