RUSKI GENERALI: SAD i NATO napadaju samo slabije, ako krenu na Rusiju počinje nuklearni rat

RUSKI GENERALI: SAD i NATO napadaju samo slabije, ako krenu na Rusiju počinje nuklearni rat

10 marta 2014

AP_putin_helicopter_sk_140303_16x9_992Pretnja načelnika američkog generalštaba Martina Dempsija da je Vašington spreman da i vojno reaguje ako eskalira konflikt na Krimu, u Moskvi nije uzbudila rusko vojno rukovodstvo.

Ruski generali kažu da Amerika i NATO mogu da bombarduju slabije od sebe, ali Rusiju ne smeju napasti, jer bi to bio početak atomskog rata. Zbog toga Dempsijevu izjavu da je poslao jasan signal rukovodstvu Ukrajine i NATO da će SAD, ako treba, i vojno reagovati, u Rusiji doživljavaju kao propagandni rat.

U Rusiji se sa mnogo više pažnje prate izjave onih političara i politikologa koji predlažu da u korist trajnog mira Ukrajina odustane od ambicija da postane članica NATO. Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer predložio je rukovodstvu u Kijevu da se ugleda na Finsku, koja je postala članica EU, ali nije ušla u NATO, i tako ne iritira severnog suseda koji ne želi da mu Alijansa dođe na južne granice. Još 2007. Kisindžer je bio protiv ulaska Ukrajine u NATO, jer bi to moglo da dovede do krize u odnosima Rusije i SAD.

I dok iz Kijeva stižu kombinovano pretnje i predlozi rukovodstvu Krima, predsednik Vrhovnog sovjeta tog poluostrva Vladimir Konstantinov kaže da su sadašnje ukrajinske vlasti nelegitimne i sa Kijevom će pregovarati tek kad se izabere na poštenim izborima novo rukovodstvo.

Vlasti u Kijevu iznose različite podatke o broju ruskih vojnika na Krimu. Pre nekoliko dana je šef ukrajinskih graničara izjavio da je na poluostrvu oko trideset hiljada ruskih vojnika. Sada u Kijevu kažu da Rusi imaju na Krimu 18.000 vojnika, od čega je 6.000 specijalaca, iako po međudržavnom dogovoru imaju pravo na 12.500 vojnika i starešina.

Ministar odbrane rusije Sergej Šojgu kategorički ponavlja da na Krimu nema više ruskih vojnika nego što dozvoljava dogovor Moskve i Kijeva o Crnomorskoj floti u Sevastopolju.

(Novosti)

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *