RUSKI GENERALŠTAB: U Ukrajini na strani Kijeva ratuje mnogo stranih plaćenika

RUSKI GENERALŠTAB: U Ukrajini na strani Kijeva ratuje mnogo stranih plaćenika

23 maja 2014

554-blackhawk-obama-night-urban-drillsPrema podacima Generalštaba Oružanih snaga Rusije, u Ukrajini na strani Kijeva ratuju desetine stranih plaćenika, navodi ITAR-TASS, pozivajući se na visokog zvaničnika Generalštaba.

„Prema našim pouzdanim podacima, na strani kijevskih vlasti u oružanim sukobima na jugoistoku Ukrajine učestvuje desetine stranih vojnih plaćenika, uključujući Amerikance“ – kazao je predstavnik Generalštaba i dodao da postoje podaci o učešću stranih vojnih kompanija u događajima u Ukrajini.

Po rečima načelnika Generalštaba, armijskog generala Valerija Gerasimova, konflikt u Ukrajini prešao je u fazu građanskog rata.

„Za razliku od narandžaste revolucije, koja se ranije dogodila u Ukrajini, konflikt je prešao u fazu unutrašnjeg državnog oružanog sukoba i praktično je prerastao u građanski rat“ – rekao je on.

Odlučujuću ulogu u preuzimanju vlasti u Ukrajini, kao i u događajima tokom „arapskog proleća“, odigrale su ekstremističke organizacije, koje u svojim redovima imaju pripremljene i dobro opremljene borbene grupe.

„Te grupe trenutno učestvuju u takozvanoj „antiterorističkoj“ operaciji u jugoistočnim oblastima Ukrajine“ – konstatovao je načelnik Generalštaba OS Rusije.

Po njegovom mišljenju, za razliku od arapskih država, u kojima su vladine snage vodile oružane borbe protiv naoružanih opozicionih formacija, „u Ukrajini su oružane snage upotrebljene protiv sopstvenog nenaoružanog naroda, koji je izrazio nepoverenje prema nelegitimnoj vlasti“.

„Za gušenje otpora stvorene su vojne grupacije koje na raspolaganju imaju artiljerijske sisteme, višecevne raketne bacače i ratnu avijaciju“ – istakao je Gerasimov.

Prethodno je ambasador Rusije u OEBS Andrej Kelin, govoreći na sednici stalnog saveta te organizacije, izjavio da ruskih diverzanata u Ukrajini nema, ali da zato američki najamnici koordiniraju akcije ukrajinskih vojno-policijskih snaga na jugoistoku.

Diplomata je napomenuo da je na prethodnim sednicama ruska strana zatražila od kolega da potvrde dana teritoriji Ukrajine nema pripadnika američkih privatnih vojnih kompanija.

„Uveravali su nas da ih tamo nema. Međutim, sada, i to ne u ruskim, već u stranim medijima, konkretno u poznatom nemačkom listu „Bild“, pojavile su se informacije da su strani plaćenici ipak prisutni u Ukrajini“ – kazao je on.

Prema informacijama predstavnika narodnog ustanka u Ukrajini koji učestvuju u odbrani Slavjanska, presretnute radio komunikacije svedoče o tome da stranci učestvuju u kaznenoj operaciji Kijeva na jugoistoku – ustanici su na različitim frekvencijama čuli da protivnik komunicira na engleskom jeziku.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *