Ruski hakeri provalili u kompjutere NATO i EU zvaničnika

Ruski hakeri provalili u kompjutere NATO i EU zvaničnika

14 oktobra 2014

moscow-overviewRuski hakeri su iskoristili slabost operativnog sistema Microsoft Windows kako bi dobili dostup ka kompjuterima činovnika NATO, EU, Ukrajine i niza energetskih i telekomunikacionih kompanija, saopštava Rojters, pozivajući se na izveštaj američke kompanije iSight Partnere koja se bavi hakerskom bezbednosti.

U izveštaju iSight kaže se da postoji mogućnost da su hakeri tražili dokumenta o Ukrajini. Radi se o tome da ovo nije prvi ovakav slučaj, i da nema veze sa događajima na Majdanu, Krimu i na istoku Ukrajine. Ovo je već praksa poslednjih 5. godina.

Hakeri iz grupe „Sandworm Team“ su pokazali poseban interes prema materijalima samita NATO, nedavno održanog u Velsu, gde se diskutovalo o ukrajinskoj krizi, naglašavaju eksperi iSight. Za to je bila iskorišćena „rupa“ u OS Windows, koju su hakeri primetili u avgustu ove godine.

iSight Partners su obavestili korporaciju Microsoft o primećenoj slabosti sistema. 14. oktobra bi problem trebao biti rešen.

Stručnjaci iSight predpostavljaju da je reč o ruskim hakerima, pošto su na nezaštićenom serveru koji su oni koristili, nađeni „ključevi“ na ruskom jeziku. Na „ruski trag“ ukazuju i specifični karakter interesovanja hakera. Eksperti smatraju da je ovakvu delatnost mogla finansirati država, zašta ne postoje nikakvi tehnički dokazi.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *