Ruski izviđački avion leteće iznad Amerike i Kanade

Ruski izviđački avion leteće iznad Amerike i Kanade

22 августа 2013

TU-214R RA-64511Najnoviji ruski izviđački avion Tu-214ON predat je na testiranje Oružanim snagama RF.

Odluku o predaji donela je interresorna komisija koja je razmatrala rezultate državnog testiranja ove mašine, saopštio je Vladimir Verba, generalni direktor i generalni konstruktor Koncerna za radioizgradnju „Vega“.

Tu-214ON je modifikacija serijskog putničkog aviona Tu-214 čiju je konstruktorsku dokumentaciju doradio „Tupoljev“ radi ugradnje osmatračkih instrumenata i specifikovao u okviru preuzetih obaveza iz sporazuma „Otvoreno nebo“ radi posmatračkih letova u SAD i Kanadu.

Avion Tu-214ON namenjen je realizaciji međunarodnog sporazuma „Otvoreno nebo“ koji je zaključen 24. marta 1992. godine u Helsinkiju između 27 država učesnica OEBS-a. Cilj ovog sporazuma je doprinos jačanju poverenja među državama putem usavršavanja mehanizama kontrole vojne delatnosti i poštovanja važećih sporazuma u oblasti kontrole naoružanja. Sporazum uspostavlja režim otvorenog neba čiji je cilj da njegovim učesnicima omogući da usavrše preletanja međusobnih teritorija.

Sporazum su do sada potpisalo 34 države. Ruska Federacija je 26. maja 2001.godine ratifikovala Sporazum o otvorenom nebu.

Tu-214ON je prvi avion među 34 države učesnice sporazuma koji je opremljen svom dozvoljenom opremom za izviđanje: sa četiri aerofotoaparata, tri televizijske kamere, radarom sa sintetizovanom aperturnom antenom i infracrvenom napravom za linearno skeniranje.

Aparaturu za izviđanje i osmatranje koja je instalirana na avionu – zajedno sa nadzemnim kompleksom za analizu dobijenih informacija tokom letova, uključujući i kompleks koji je neophodan za proveru određenih zahteva sporazuma, test objekata i naučno-školskih sredstava za obuku operatera i personal koji servisira aviona – projektovao je i proizveo Koncern za radioizgradnju „Vega“.

Tu-214ON namenjen je za inspekcijske letove nad teritorijama država učesnica u sporazumu „Otvoreno nebo“. On će iz vazduha pratiti koliko druge zemlje poštuju tačke međunarodnog sporazuma uključujući i oblast naoružanja.

Tu-214ON proizvela je avio-kompanija Kazansko avio- proizvodno udruženje „Gorbunov“, a namenjeno mu je da zameni zastarele Tu-154 i i An-30.

U fabrici „Gorbunov“ montira se još jedna slična letelica.

Ovo preduzeće koje je osnovano 1927. godine i proizvelo je tokom svog postojanja 34 tipa i modifikacije avio-tehnike, odnosno – 20.000 različitih letelica.

Serijska proizvodnja Tu-214 počela je u ovoj fabrici 1994. godine. Nova porodica aviona uključuje: putničke avione kapaciteta 210 ljudi, teretne, specijalne Tu-214PU (Punkt upravljanja), Tu-214SUS (sa sistemom veze), avione za specijalnu namenu Tu-214ON.

Najnoviji ruski izviđački avion Tu-214ON zainteresovani će moći da vide na avio izložbi MAKS-2013 koja će biti održana u podmoskovskom gradu Žukovski od 27. avgusta do 1. septembra.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u