RUSKI IZVORI: Hemijski napad u Damasku izveli Saudijci

RUSKI IZVORI: Hemijski napad u Damasku izveli Saudijci

5 oktobra 2013

660909-syria-chemical-attackNapad hemijskim oružjem u avgustu u predgrađu Damaska izveo je tim Saudijske Arabije zadužen za tajne operacije, tvrde ruski diplomatski izvori.

„Na osnovu podataka iz više izvora može da se sklopi cela slika. Zločinačku provokaciju u predgrađu Istočna Guta izveo je tim koji su Saudijci poslali preko Jordana i koji je delovao uz podršku grupe Liva al-Islam“, rekao je neimenovani izvor za rusku agenciju Interfaks.

Grupa Liva al-Islam jedna je od islamističkih naoružanih grupa koje deluju blizu Damaska, a na njenom čelu nalazi se sin jednog saudijskog islamističkog sveštenika.

Ova grupa je preuzela odgovornost za napad na lokaciju na kojoj se u julu 2012. godine održavao tajni sastanak sirijske vlade u Damasku, a u kojem je ubijeno nekoliko istaknutih zvaničnika.

Ovi navodi iz ruskih izvora poklapaju se sa nizom ranijih izveštaja, koji ukazuju da je Saudijska Arabija organizovala napad nervnim gasom sarinom, zbog kog su SAD bile spremne da pokrenu vojnu akciju protiv sirijske vlade, prenosi Raša tudej.

Zagovornici ove verzije događaja tvrde da su obaveštajne službe u Rijadu želele da tajnom operacijom isprovocijaru američki napad na Siriju, koji bi dao prednost naoružanoj sirijskoj opoziciji, koju Saudijska Arabija podržava.

Većina zapadnih zemalja za napad od 21. avgusta krive sirijsku vladu, dok Damask i Rusija tvrde da iza napada stoje pobunjeničke snage.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *