РУСКИ КОМАНДАНТ: Ракетни систем С-350 Витјаз истовремено погодио 12 ракета ХИМАРС МЛРС (ВИДЕО)

RUSKI KOMANDANT: Raketni sistem S-350 Vitjaz istovremeno pogodio 12 raketa HIMARS MLRS (VIDEO)

5 jula 2024

RAKETNI sistem S-350 Vitjaz istovremeno je pogodio 12 raketa HIMARS MLRS na ratištu u Ukrajini, izjavio je komandant protivvazdušnog raketnog diviziona Južne grupe snaga sa pozivnim znakom Lev.

– Ne tako davno smo radili na velikom paketu MLRS HIMARS, locirajući oko 12-16 ciljeva koje smo neutralisali, rekao je komandant ruskog raketnog kompleksa za Ria Novosti.Prema njegovim rečima, cilj je uspešno uništen sa udaljenosti od oko 90 kilometara, kada je ruski raketni sistem izvršio stalno praćenje i uništio američke rakete na udaljenosti od oko 70 kilometara od lokacije postavljanja.

Od trenutka detekcije do pogađanja cilja u normalnom radu, ruski raketni sistem nije potrošio više od osam sekundi.

Ovo pokazuje promenu taktike ruskih snaga koje neprestano traže ukrajinske raketne sisteme koje će uništiti sredstvima kojima raspolažu.

ŠTA ZNAMO O RUSKOM S-350 VITJAZ?

S-350E Vitjaz (Vitjaz) 50R6 je relativno novi mobilni odbrambeni sistem zemlja-vazduh koji je dizajnirala, razvila i proizvodi u Rusiji odbrambena kompanija Almaz-Antej. Predstavljen je javnosti 2013. godine na Ruskom avio-sajmu u Moskvi.

Novi sistem PVO takođe uključuje napredniji radar i lanser sa 16 projektila u poređenju sa samo četiri na starom S-300 sovjetske proizvodnje.

Prema informacijama koje je objavilo Ministarstvo odbrane (MO) Rusije u januaru 2022. godine, raketni sistem PVO S-350 isporučen je Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije u četvrtom kvartalu 2021. godine. Pozivajući se na izvor iz ruskog MO, S-350 je takođe raspoređen u južnim oblastima Ruske Federacije, uključujući i poluostrvo Krim.

Bateriju S-350 čine komandno-kontrolno vozilo 50K6, sistem za upravljanje vatrom 50N6A sa radarom za mete i osmatranje, relejna stanica za komunikaciju i do tri transportno-lansirna vozila sa 12 raketa spremnih za paljbu. Rakete su 9M96E ili dve rakete kratkog dometa 9M100 koje zamenjuju jednu raketu 9M96E.

Raketa za S-350E Vitjaz 50R6 je vođena raketa 9M96 koja je prvobitno projektovana za sistem S-400. Ova raketa se može koristiti protiv vazdušnih i balističkih ciljeva sa dometom gađanja od 1,5 do 120 km i visinom od 10 do 30.000 m.

Poseduje pasivno infracrveno navođenje. 9M96 je dvonamenska protivraketna i protivvazdušna raketa. S-350 takođe može ispaliti vođenu raketu 9M100 za uništavanje aviona, bespilotnih letelica i krstarećih projektila.

S-350E Vitjaz 50R6 uključuje:

*Tri lansirna kamiona 50P6

*Sistem za upravljanje vatrom sa ciljanim i osmatračkim radarom 50N6A

*Komandno-kontrolno vozilo 50K6

*Relejna stanica za komunikaciju

PVO sistem S-350 Vitjaz je u stanju da detektuje i prati do 40 ciljeva istovremeno, dok gađa osam njih sa dve rakete po meti. Sve komponente S-350 su montirane na šasiji kamiona BAZ-6909 8×8.

BOLJI OD PATRIOTA?

Vojni ekspert Viktor Murahovski nazvao je Vitjaze ubicama američkih raketa Tomahawk ali i britansko-francuskih Storm šedou/SCALP, kojima Ukrajina odavno raspolaže.

U to vreme, Murahovski je predložio povezivanje sistema protivvazdušne odbrane Prometej, Vitjaz, Pancir i druge u jedinstvenu mrežu kako bi zaštitio Rusiju „kišobranom“ koje bi zajedno činile ozbiljan štit.

Drugi ruski vojni ekspert Aleksandar Mihajlov rekao je da je ruski S-350 mnogo precizniji od raketnog odbrambenog sistema Patriot, koji je operativan u Ukrajini.

On je rekao da je protivvazdušni raketni sistem „Vitjaz“ uporediv sa američkim raketnim sistemom „Patriot“ u pogledu funkcionalnih karakteristika, ali ruske rakete lete brže i imaju sposobnost da pogode nisko leteće ciljeve.

– Patriot ne obara mete koje lete na visini manjoj od 100 metara, dok Vitjaz obara mete na visini od 10 metara i više, naveo je tada Rus.

VITJAZ AUTOMATSKI OBORIO AVION VSU

Nekoliko meseci nakon svog prvog pojavljivanja u blizini Ukrajine u avgustu 2022. godine, ruski hvaljeni PVO sistem S-350 Vitjaz postigao je dostičnuće bez presedana obaranjem ukrajinskog aviona u „automatskom režimu“.

– Ruski protivvazdušni raketni sistem S-350 Vitjaz oborio je ukrajinski avion u zoni sukoba u potpuno automatskom režimu bez učešća operatera. Ruska novinska agencija RIA Novosti javila je tada i da je ovaj način rada po prvi put na svetu testiran u borbenim uslovima.

– Protivvazdušni raketni sistem Vitjaz u zoni Specijalne vojne operacije prvi put u svetu u borbenim uslovima izveden je potpuno automatski, bez učešća operatera u otkrivanju, praćenju i gađanju ukrajinskih vazduhoplovnih ciljeva. Rakete sistema oborile su nekoliko ukrajinskih lovaca i dronova, rekao je tada sagovornik agencije.

On je dodao da je borbena posada, istovremeno, samo kontrolisala rad kompleksa.

Neimenovani izvor kome je pristupila RIA Novosti objasnio je: -Automatski režim je implementiran na osnovu principa da osoba ne poništava odluke elemenata veštačke inteligencije kompleksa u okviru novonastale situacije vazdušne borbe, odnosno operatera. Jednostavno se nije mešao u rad kompleksa, čime je potvrđen radni algoritam koji je kompjuter odabrao.

Sagovornik je tada naveo da je „Vitjaz” istovremeno radio u aktivnom i pasivnom radarskom režimu. Ovaj metod u suštini povećava otpornost kompleksa na ometanja njegove sposobnosti da otkrije i klasifikuje mete.

Prema informacijama objavljenim na ruskoj društvenoj mreži „vKontakte“ 14. avgusta 2022. godine, usledilo je prvo operativno raspoređivanje ruskih oružanih snaga sa novim PVO raketnim sistemom S-350 Vitjaz.

oruzjeonline.com

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *