Ruski komandosi ratne mornarice dobijaju specijalnu pušku – amfibiju

Ruski komandosi ratne mornarice dobijaju specijalnu pušku – amfibiju

26 oktobra 2013

2Tulski konstruktorski biro predstavio je novu automatsku pušku-amfibiju, koja može da puca na kopnu i pod vodom. Dužina ove automatske puške je 685 mm, a kad se koristi kao minobacač težina joj je 4,6 kg. Na kopnu ima domet 500 m. Tempo pucanja joj je – 800 metaka u minutu.

Konstruktor ove automatske puške i njene bojeve municije je filijala Tulskog konstruktorskog biroa – CKIB SOO. Oružje se trenutno proizvodi samo za domaću upotrebu. Prvi put je predstavljena na međunarodnom sajmu „Interpoliteh-2013“.

„Dosad su podvodni vojnici morali da koriste dve vrste oružja – specijalnu pušku za dejstva pod vodom i automatsku pušku Kalašnjikov za pucanje na kopnu. Sad je potrebno samo promeniti okvir s municijom“ – prokomentarisao je direktor odeljenja za spoljnu trgovinu CKIB SOO Nikolaj Komarov.

„Rosoboroneksport“ vodi marketinšku kampanju, računamo da će oružje uskoro krenuti da se izvozi“ – istakao je Komarov.

Iako su radovi na konstruisanju ove automatske puške počeli 2000. godine, ne postoji nijedno slično oružje na svetu. Ono što čini jedinstvenom podvodnu municiju za ovu pušku je to što je iste veličine i stavlja se u isti okvir kao i obična municija.

Prethodna podvodna automatska puška imala je drugačiju municiju i pucala je samo pod vodom, saopštila je informativna služba „Rosteha“.

Automatsku pušku uspešno su koristile vojno-pomorske specijalne jedinice Ministarstva odbrane Rusije na Severu, Dalekom Istoku i u Crnom moru, a uvedena je u upotrebu u skladu s uredbom Vlade RF.

Po nalogu Ministarstva odbrane Rusije, s nekih tehničko-taktičkih karakteristika automatske puške skinuta je oznaka „tajno“, navodi se u saopštenju.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *