Ruski komandosi-ronioci nose najsavremenija ronilačka odela sa kojim postaju „nevidljivi“ u vodi

Ruski komandosi-ronioci nose najsavremenija ronilačka odela sa kojim postaju „nevidljivi“ u vodi

7 juna 2013

1323505hc3Ministarstvo odbrane Ruske Federacije namerava da potroši više od 120 miliona rubalja za kupovinu 76 kompleta jedinstvenih ronilačkih odela „Amfora“ za pripadnike ronilačkih specijalnih jedinica.

Takvo odelo opremljeno je zatvorenim sistemom za disanje, koji ne obrazuje mehuriće vazduha u vodi i omogućava roniocu da ostane nevidljiv. Sem toga „Amfora“ se može opremiti pancirnom košuljom koja štiti ronioca od povreda nanetih podvodnim oružjem.

Formalnom kupovinom visokotehnoloških ronilačkih odela baviće se resor za isporuke, ali će krajnja adresa za isporuku biti jedna od jedinica Ministarstva odbrane u Podmoskovlju, koja pripada glavnoj obaveštajnoj direkciji.

Svaki ronilački super-komplet sadrži disajni autonomni aparat „Amfora“, crno ronilačko odelo koje omogućava spuštanje na dubinu do 40 metara i rad na temperaturi od nule do +35 stepeni, specijalni nož, lampu, kompas, peraja, specijalni uređaj za bezbednu podvodnu daljinsku akustičku vezu. Sem toga, komplet može da sadrži i specijalnu ronilačku pancir-košulju koja odoleva hicima iz podvodnog oružja.

Ukupna težina „Amfore“ iznosi 22kg., a jednog kompleta oko 50 kg.

Sama „Amfora“ je, zapravo, aparat koji omogućava roniocu da se faktički neprimetno kreće pod vodom, zato što je njegova glavna odlika sistem za disanje zatvorenog tipa, koji ne ostavlja trag vazdušnih mehurića.

„Amfora“ obezbeđuje prikriveno kretanje ronilaca prilikom izvršavanja specijalnih zadataka, kao što su zaštita objekata ratne mornarice, hidrocentrala, izvođenje podvodnih inženjerskih radova uključujući protivdiverzantske i diverzantske. Uređaj je crne boje, kompaktan i stavlja se na grudi ronioca pomoću specijalnog sistema za vezivanje.

Balon sa mešavinom kiseonika i azota ima tri varijante za pričvršćivanje – sa prednje strane aparata, na nogama ili na leđima ronioca.

Sistem može da se kompletira pancirnom košuljom, koja se takođe vezuje za aparat. Pancir može biti potreban u nekim slučajevima, na primer, ako ronilac priđe brodu, zbaci ronilačko odelo i treba da koristi pancir na kopnu. Pancir „Korsar-B“ (gusar) ima četvrti stepen zaštite i izdržava hitac iz specijalnog podvodnog vatrenog oružja, kao što su pištolj SPP-1 i automat PS, kao i metke „kopnenog“ AK-47.

U osnovi „Amfore“ je sistem koji su razvili stručnjaci francuskog vojno-industrijskog kompleksa, a zatim usavršili inženjeri ruskog holdinga „Tetis Pro“.

Od 2012. godine „Amforu“ koriste ronioci MUP-a i Ministarstva odbrane i pokazala se kao veoma dobra. U skladištima ratne mornarice sada se nalazi oko 100 novih kompleta, a koliko ronilaca služi u Državnoj obaveštajnoj službi državna je tajna.

– Ronioci kažu da se u tim kompletima lako diše – rekao je moskovskom dnevnom listu „Izvestija“ izvor iz vojnog resora.

Stručnjaci smatraju da će ronioci koristiti „Amforu“ pored ostalog i prilikom obezbeđivanja akvatorija u Sočiju tokom Olimpijade 2014.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *