РУСКИ КОМЕРСАНТ ТВРДИ: Лавров је условио Вучића

RUSKI KOMERSANT TVRDI: Lavrov je uslovio Vučića

28 februara 2018

Poseta Sergeja Lavrova Beogradu pokazala da je podrška Rusije Aleksandru Vučiću faktički uslovljena njegovim savezom sa proruskim snagama u Vladi, izjavio je dopisnik ruskog dnevnika Komersant sa Balkana Genadij Sisoev.

Sisoev je kazao da je jedna od ključnih poruka šefa ruske diplomatije da Srbiji ne preti „ukrajinizacija“, odnosno destabilizacija i građanski nemiri kao posledica postavljanja uslova „ili sa Rusijom ili sa EU“, sve dok vlast drže sadašnje političke snage.

Lavrov je na konferenciji za medije nakon razgovora sa predsednikom Srbije izjavio da se Moskva „ne brine za Srbiju, dok ima izabrane lidere – Vučića i njegovu ekipu, koaliciju za koju je glasao srpski narod“.

– Ta izjava se ne može protumačiti kao podrška samo Vučiću, nego koaliciji snaga koje čine vlast u Srbiji. Sudeći po izjavama ruskih eksperata i političara, bliskih Kremlju, Moskva ne veruje do kraja aktuelnom predsedniku Srbije, odnosno, ne smatra ga proruskim državnikom – rekao je on.

Po njegovoj oceni, Moskva, međutim, polazi od toga da je Vučić najjača politička figura u Srbiji. „Zato formula koju je Rusija očigledno izabrala može da se formuliše kao: Vučić sa koalicijom proruskih političara na vrhu u Srbiji“, kaže Sisoev.

On je podsetio da su još pre par godina, uoči parlamentarnih izbora u Srbiji, visoki funkcioneri vladajuće Jedinstvene Rusije otvoreno želeli uspeh na izborima tadašnjem lideru Demokratske stranke Srbije (DSS) Sandi Rašković Ivić u koaliciji sa pokretom Dveri.

Međutim, šest dana pre predsedničkih izbora u Srbiji predsednik Putin je primio u Kremlju Vučića i otvoreno stavio do znanja koga Rusija preferira kao predsednika. A uoči formiranja vlade Srbije, Putin je u susretu sa Vučićem u Kremlju pred kamerama rekao da Moskva očekuje u vladi Srbije ministre orijentisane na saradnju sa Rusijom, kazao je on.

„Zato sadašnji sastav političkog vrha Srbije Rusiji odgovara: Vučić je predsednik, koji preferira približavanje EU uz razvijene odnose sa Rusijom, a u ‘ekipi’ sa njim je ceo niz političara koji se mogu smatrati proruski orijentisanim, kao što su Ivica Dačić, Nenad Popović, Aleksandar Vulin“, smatra Sisoev.

„Podrška Vučiću će biti jača ukoliko u vlasti bude bilo što više proruskih političara“, naveo je on.

Sisoev je ocenio i da je kraća balkanska turneja Lavrova, poseta Sloveniji i Srbiji, imala i dimenziju koja je važna za Rusiju, jer će u martu biti održani predsednički izbori čiji je bezuslovni favorit Putin.

„U tom kontekstu euforični prijem na koji je naišao Lavrov u Beogradu, a u dobroj meri i u Ljubljani, bio je prezentovan kao dokaz da Rusija u jeku sukoba sa Zapadom ima osvedočene prijatelje, koji su medju sadašnjim i budućim članicama EU, kao što su Slovenija i Srbija. Zarad tih ciljeva trebalo je setiti se 180. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Rusije, bez obzira što prethodne jubileje niko nije obeležavao“, rekao je dopisnik Komersanta.

KOMENTARI9 komentara

 1. goran says:

  Da, Rusi ne zele nikakvo stvarno prisustvo u Srbiji, samo to da neko od onih koji su bliski pro-americkoj vlasti moze da zalaje ponekad i u interesu Rusije. To je samo taktika koja ne podrazumeva ozbiljnije uplitanje u zivot Srbije. U krajnjoj liniji, Rusi i ne traze vise od vatrogasne ekipe.

  • Strahinja says:

   A sta tiuopste "Gorane" trazis od citalaca ? Da citaju tvoje gluposti koje piseses,kao sto ja moram, da bih kako tako mogao da pokazem koliki si vatikanoid i Hazar. Sto puta sam ti rekao - MARS U KUCICU !!!

   • goran says:

    Ko te tera da citas, ti ionako nista ne razumes, a osim toga si fetisista, covek bez misaonih sposobnosti. Pudlica.

 2. Nebeska Srbija says:

  Kamo lepe srece da nas je uslovio jer ovaj nas ne zna sta radi!!!

 3. Blaženi Stepo says:

  Rusi su gospodari Srbije.

 4. PRVA LINIJA says:

  BLAZENI STEPO NADAM SE DA CES USKORO BITI POCIVSI STEPO

 5. Beli Orao says:

  Nebeska Srbijo ! Al si u paklu ,šta reče ovaj naš neznalice šta radi ! Zna on odlično šta radi ,tiho rušenje Srbije i Srbskogetn.prostora u komadiće koje niko više skršiti neće!

 6. Beli Orao says:

  Nebeska Srbijo ! Al si u paklu ,šta reče ovaj naš neznalice šta radi ! Zna on odlično šta radi ,tiho rušenje Srbije i Srbskogetn.prostora u komadiće koje niko više skrpiti neće!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *