РУСКИ КОНТРАУДАР – Русија напушта…

RUSKI KONTRAUDAR – Rusija napušta…

27 marta 2018

Rusija napušta Evropsku konvenciju o ljudskim pravima (ECHR), a ruski mediji su izvestili da je okončanje saradnje sa Evropskim sudom za ljudska prava (ECHR) još jedna opcija koja se razmatra. Ova ideja je u vazduhu. Povlačenje može biti neizbežno.

Ruska Federacija se pridružila Savetu Evrope (CE) 1996. godine, i ratifikovala je ECHR 1998. godine. ECHR je osnovala Evropski sud za ljudska prava 1959. godine. Ovi mehanizmi za zaštitu ljudskih prava su obavezujući za svih 47 država članica CE-a.

Nakon što je Krim postao deo Rusije 2014. godine, ruska glasačka prava u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PACE) su suspendovana. Moskva je odgvorila 2017. godine tako što je smanjila svoje isplate toj organizaciji za jednu trećinu, što je odluka koja neće biti promenjen dok se njenoj delegaciji ne vrati pravo glasa. Rusija je jedan od najvećih donatora CE-uu sa godišnjom članarinom koja iznosi 33 miliona evra, ili oko 7% ukupnog budžeta Saveta.

2016. godine PACE nije bila pozvana da prati parlamentarne izbore u Rusiji. Očigledno je to bio znak pogoršanja odnosa. Krajem 2017. godine, Rusija je upozorila da bi se mogla u potpunosti povući iz PACE, ukoliko se njihovo pravo glasa ne obnovi.

Više od 20 sudija ECHR-a je izabrano bez doprinosa Rusije. Zašto bi Rusija poštovala njihove odluke? Vrhunski zvaničnici CE-a su takođe izabrani bez glasa Moskve. Zašto bi im verovali? Da li je legitimno održati takve izbore bez Rusije? Sigurno ne.

Zašto bi se onda Rusija pridržavala pravila koja su uspostavljena bez njenog doprinosa ili sudskih presuda koje su očigledno politizovane? I zašto bi plaćala? Da li bi iko kupio kartu za bioskop znajući unapred na nikada neće pogledati film? Toliko pitanja! A svi odgovori su “ne“.

2017. godine je Rusija usvojila zakon kojim se utvrđuje njihovo pravo da ingnorišu odluke ECHR-a ako su one u suprotnosti sa ruskim zakonom. Javna je tajna da je Rusija duboko razočarana institucijama CE-a (PACE-om i ECHR-om). Anti-ruski stav PACE-a je očigledan.

Svako ko posmatra aktivnosti ove organizacije će se setiti kako su Pedru Agramuntu, predsedniku Parlamentarne skupštine, oduzete njegove ovlašćenja, i bio je prisiljen da podnese ostavku prošle godine. To se dogodilo nakon što se pridružio ruskim zakonodavcima na putu u Siriju, što je uključivalo i susret sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom.

“CE” se otvoreno umešao u unutrašnje poslove Rusije insistirajući na pravu Alekseja Navalnija, opozicionog političara, da učestvuje na predsedničkim izborima 2018. godine. Navalniju nije dozvoljeno da se kandiduje, jer se svakome ko ima krivičnu presudu zabranjeno da traži funkciju u Rusiji.

2018. godine je Sud odlučio da je zabrana “gej propagande“ nezakonita, jer krši član 10 ECHR-a, koji štiti pravo na slobodu izražavanja i informisanja. Smešno, zar ne? Da li to znači da Rusija nema pravo da štiti svoju decu od parada ponosa, promiskuitetne propagande, i nepristojnog ponašanja? Ako to nije očigledno mešanje u unutrašnje poslove, šta onda jeste?

Institucije “CE-a” mogu i trebalo bi da budu reformisane, kako bi se garantovalo da su svi jednaki i da organizacija nije pristrasna. Nijednom članu PACE-a ne treba uskratiti glasačko pravo, i nijedna odluka ne bi trebalo da bude usvojena sa samo manjinom glasova. Pokazivanje prstom treba odbaciti. To nije ono za šta je PACE stvorena. Njena misija je da služi kao platforma za razmenu mišljenja i ideja.

I Sud bi trebalo da prestane se koristi kao sredstvo CE-a za propagandne i političke svrhe. Sud bi trebalo da iznese svoje nezavisno mišljenje, ali bez daljih obavezujućih odluka. Nacionalni zakon treba da prevlada.

Rusija odbija da doprinese ovoj organizaciji u kojoj nema glasa, i to sa pravom. Sećate se: “Nema oporezivanja bez predstavljanja“? Nema sumnje da su Amerikanci saosećajni prema stavu Rusije.

Ako se Rusija povuče iz ECHR i ECHR, takođe će prekinuti i svoje članstvo u “CE”. Savet zastupa otprilike 820 miliona ljudi. Stanovnišvo Rusije, zemlje bogate resursima, sa ogromnom vojskom i ekonomijom, premašuje 144 miliona. Bez Rusije, “CE” više ne bi bio kvalifikovan kao istinska panevropska institucija. Ruska Federacija je dovoljno velika da je ideja o evropskom diskursu bez Moskve besmislena.

Kao članici Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), Moskvi nije potreban podijum PACE-a kako bi iznela svoje stavove. Ali, da li će “CE” imati istu moć bez Rusije? Ruska Federacija lako može da radi bez Saveta, ali će se moć ove organizacije smanjiti. Vreme je da lideri “CE-a” ponovo razmotre misiju svoje organizacije.

KOMENTARI2 komentara

  1. Vladimir says:

    Kontraudar sa tri godine zakasnjenja u odnosu na desavanja... Na srecu, hoce Englezi posto poto da se Rusi opamete i dodju k sebi, pa ce tako i biti.

  2. Trifun says:

    Zapadne genocidne hijene postuju samo SILU. Sa njima se moze pricati samo sa pozicije sile. Nikako drugacije. To su monstrumi ogrezili u krvi, koji su pocnili najmonstruoznije genocide i zlocine u istoriji covjecanstva. Ostatak svijeta, onaj veci dio, se sporo budi, ali kada se bude probudio u potpunosti tim hijenama se ne pise dobro. Nema nazad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *